Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

VELUX czy FAKRO

długi

Recommended Posts

chyba przesadzasz z ta horrendalna roznica u mnie wychodzilo ok 100-200 zl na oknie 78x140.

Wg mnie minus Veluxa to klamki na gorze ... tez mam fakro. co do jakosci to nie slyszalem negatywnych opinii o fakro... a ze wiecej dobrego mowi sie o Veluxie to kwestia kasy na reklamy .. ktora teraz sie musi zwrocic ...

Ja mam okna Velux. Nie wydaje się aby położenie klamek było uciążliwe. To chyba kwestia przyzwyczajenia. Nie mam problemów z oknami. Wg porady instalatorów od CO pod każdym z okien jest umieszczony niewielki (bo to II grzejnik w pomieszczeniu) grzejnik CO aby unikać nadmiaru kondensacji i to też działa. Polecam

Nie wydaje się aby położenie klamek było uciążliwe.

Wszystko zależy od tego jak wysoko osadzone są okna... u mnie np. są bardzo wysoko (dolna krawędź na 160 cm o ile dobrze pamietam), przez co raczej musze mieć klamkę na dole...

A tak w ogóle, to są też Veluxy z klamkami dolnymi (model GZL B).

chyba przesadzasz z ta horrendalna roznica u mnie wychodzilo ok 100-200 zl na oknie 78x140.

Fakro VELUX

FWP 66x118 932.26 GXL 66x118 1567.78

EHN 66x118 212.58 EDW 66x118 221.02

FTS-V 78x140 846.19 GGL 78x118 1120.58

EHN 78x140 223.99 EDW 78x140 232.20

Okien nie mam dużo bo 4 a różnica się robi znaczna

Swego czasu miałem ten sam dylemat.

Wybrałem okna Velux i to właśnie z tego powodu, że mają klamkę u góry. Zanim podejmiesz decyzję zastanów się nad ustawieniem mebli w pokojach lub wanny w łazience. Jeżeli coś planujesz pod oknami to polecam okna z klamką u góry. Ja tak mam i jestem baaaardzo zadowolony .

:D

Pozdrawiam,

Coś te ceny są niewiarygodnie niskie. Ostatnio widziałem wyłaz dachowy który kosztował około 300 zł. Aż sobie wszedłem na http://www.fakro.pl i cennik jest troszkę inny :

66-118 Fakro standart kosztuje 606 zł. Nie sprawdzam dalej bo to niemożliwe są takie ceny o których piszesz.

Przy oknach dachowych należy zapytać czy w cenie jest kiłnierz uszczelniający.

Coś te ceny są niewiarygodnie niskie. Ostatnio widziałem wyłaz dachowy który kosztował około 300 zł. Aż sobie wszedłem na http://www.fakro.pl i cennik jest troszkę inny :

66-118 Fakro standart kosztuje 606 zł. Nie sprawdzam dalej bo to niemożliwe są takie ceny o których piszesz.

Przy oknach dachowych należy zapytać czy w cenie jest kiłnierz uszczelniający.

Ceny przepisałem ci żywcem z oferty jaką dostałem od mojej ulubionej hurtowni.Ceny kołnierzy również podałem.

Fakro VELUX

FWP 66x118 932.26 GXL 66x118 1567.78

EHN 66x118 212.58 EDW 66x118 221.02

FTS-V 78x140 846.19 GGL 78x118 1120.58

EHN 78x140 223.99 EDW 78x140 232.20

Okien nie mam dużo bo 4 a różnica się robi znaczna

nie podoba mi sie to ...

Fakro FTS-V 78x140 wg cennika kosztuje 995,52 jesli twoja hurtownia dala ci na nie cene 846 to NIECH SPADA .. targuj sie dalej :):):)

ja ostatnio kupowalem FTP-V 78x140 (sa klase lepsze podobno) z kolnierzem za 1100 ...

a co do porownan obu firm :

FTP-V 78x140 wg cennika 1229,76

odpowiednik VELUX-a GGL 3059 wg cennika 1303

to co dostales i pokazujesz to wg mnie porownanie sredniego okna Fakro (FTS-V) z dobrym VELUX-a (GGL 3059)

Ze tak niesmialo wtrace a moze okna ROTO? :D

Dlatego właśnie proszę o opinię użytkowników również innych sprawdzonych okien. Masz te okna ?? Jak się sprawują w użytkowaniu???

Jak są cenowo na tle innych okien???

Kupilem okna Roto Alpine 847 (uchylno - obrotowe). Argumenty ktore mnie przekonaly:

1. Okno wysokoosiowe (os obrotu umieszczona wyzej niz w polowie okna co powoduje ze moge sobie spokojnie wejsc pod okno i je otworzyc)

2. Zmiana otwarcia okna wykonywana jest tylko za pomoca klamki ( z tego co pamietam w Fakro trzeba bylo cos tam przelaczac z boku)

3. Ryglowane w 4 punktach

4. Podobaly mi sie :D

Cenowo to na pewno byly drozsze, ale jak bralem ich 6 dostalem duzy upust wiec na cenniki oficjalne nie patrz.

Zdjecia okien mozesz zobaczyc ponizej w linku "zdejcia z budowy"

ja z kolei jak zbieralem info o oknach to mi kilka osob odradzalo roto ...

ale nie wiem czy to bylo w jakikolwiek sposob uzasadnione

Powiem Ci tak:

Bylem w hurtowni w ktorej maja Fakro i Velux - Roto jest be.

W hurtowni gdzie maja roto i velux - fakro jest be

analogicznie wszedzie gdzie pojdziesz odradza Ci to czego nie maja :D

Ja po prostu obejrzalem wszystkie okna, wzialem argumenty za i przeciw i kupilem takie jak mi sie podobaly. :)

ja z kolei jak zbieralem info o oknach to mi kilka osob odradzalo roto ...

ale nie wiem czy to bylo w jakikolwiek sposob uzasadnione

Powiem Ci tak:

Bylem w hurtowni w ktorej maja Fakro i Velux - Roto jest be.

W hurtowni gdzie maja roto i velux - fakro jest be

analogicznie wszedzie gdzie pojdziesz odradza Ci to czego nie maja :D

Ja po prostu obejrzalem wszystkie okna, wzialem argumenty za i przeciw i kupilem takie jak mi sie podobaly. :)

bardzo mozliwe ze to byly opinie tego typu ... dlatego pisze ze nie wiem czy byly uzasadnione ,...