Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie są zasady grodzenia działek?

Recommended Posts

Witam.

A jeszcze istotne czy ktokolwiek obok Ciebie przymierza się do budowania... U mnie niestety na sąsiednich działkach cisza i spokój :cry: A właściwie to :D W końcu po to się z żoną wynosimy za miasto aby była cisza i spokój :lol: I w tym momencie wszelkie zasady lewa czy przawa strona, tył czy przód :wink: biorą w łeb, bo co mam niby teraz zrobić ogrodzić tylko z jednej strony?! :-? Inną kwestią jest jak to będzie w przyszłości jak się pojawią sąsiedzi. Gdzieś już na forum był ten temat bardzo ładnie rozwinięty, zresztą pattaya jeżeli mnie pamięć nie myli też isę tam pojawiał... :) Bywa i tak że jak się już ten sąsiad pojawi i jest w porządku to sam zaproponuje jakieś tam rozliczenie już oghrodzonej przez Ciebiue jednej jego strony, ale to już różnie... :(

Pozdrawiam

Wojtek (mąż amj2)

Witam.

A jeszcze istotne czy ktokolwiek obok Ciebie przymierza się do budowania... U mnie niestety na sąsiednich działkach cisza i spokój :cry: A właściwie to :D W końcu po to się z żoną wynosimy za miasto aby była cisza i spokój :lol: I w tym momencie wszelkie zasady lewa czy przawa strona, tył czy przód :wink: biorą w łeb, bo co mam niby teraz zrobić ogrodzić tylko z jednej strony?! :-? Inną kwestią jest jak to będzie w przyszłości jak się pojawią sąsiedzi. Gdzieś już na forum był ten temat bardzo ładnie rozwinięty, zresztą pattaya jeżeli mnie pamięć nie myli też isę tam pojawiał... :) Bywa i tak że jak się już ten sąsiad pojawi i jest w porządku to sam zaproponuje jakieś tam rozliczenie już oghrodzonej przez Ciebiue jednej jego strony, ale to już różnie... :(

Pozdrawiam

Wojtek (mąż amj2)

Gość Alina Lozowska

Wiem,że jest zasadą ,ża koszty ogrodzenia po swojej stronie ponosisz ty.

Czyli każdy ze sąsiadów swoją prawą stronę. w przypadku naroznika oczywiście właściciel. W naszym przypadku (kwestia dogadania sie) zrobilismy z sąsiadami tak, że koszty za wspólne płoty podzieliliśmy po połowie. Oczywiście trafił mi się taki sąsiad, który już po wykonaniu przeze mnie ogrodzenia i zapłaceniu powiedział, że murek jest nierówny i nie będzie płacił. :evil:

Nie dyskutowałam z nim bo nie lubię chamstwa i góralskiej muzy :p ki

Poczekam , jeszcze będzie coś chciał ode mnie !!

Alina

Nie spotkałem się w okolicy z przypadkiem wspólnego płotu. Znam za to jeden w swoich rodzinnych stronach (Lubelszczyzna) - omal nie zakończył się tragedią...

Z praktyki: każdy buduje płot jeśli odczuwa taką potrzebę i ma na to pieniądze. I jak w każdej społeczności są tacy, którzy grodzą całą działkę wkoło nie oglądając się na nikogo oraz tacy, którzy cierpliwie czekają na sąsiadów i potem budują tylko płot od frontu i od tyłu.

Ale wszędzie - jak widzę - istnieje zasada: Ja buduję, na swoim gruncie i płot w całości jest mój.

• 2 weeks później...
Gość M@riusz_Radom
I cóż z tego ?? Ogrodzisz sobie działkę tylko z 3 stron a jedną pozostawisz do ogrodzenia sąsiadowi ? A jeśli on Ci jej nie ogrodzi? Żadna siła na świecie go do tego nie zmusi. I tak się zakończy dla Ciebie wojowanie z prawem budowlanym w ręku.