TadekL 23.08.2005 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Drodzy forumowicze!Napiszcie mi, jakie u was są zasady grodzenia działek. Jak to jest w przypadku działki narożnikowej (pierwszej), potem działki środkowej, a także w przypadku, gdy kolejne działki stoją puste? Kto z sąsiadów grodzi i którą stronę?Z góry dziękuję za odzewBeata L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 23.08.2005 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Grodzi ten,który buduje jako pierwszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amj2 23.08.2005 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Witam. A jeszcze istotne czy ktokolwiek obok Ciebie przymierza się do budowania... U mnie niestety na sąsiednich działkach cisza i spokój A właściwie to W końcu po to się z żoną wynosimy za miasto aby była cisza i spokój I w tym momencie wszelkie zasady lewa czy przawa strona, tył czy przód biorą w łeb, bo co mam niby teraz zrobić ogrodzić tylko z jednej strony?! Inną kwestią jest jak to będzie w przyszłości jak się pojawią sąsiedzi. Gdzieś już na forum był ten temat bardzo ładnie rozwinięty, zresztą pattaya jeżeli mnie pamięć nie myli też isę tam pojawiał... Bywa i tak że jak się już ten sąsiad pojawi i jest w porządku to sam zaproponuje jakieś tam rozliczenie już oghrodzonej przez Ciebiue jednej jego strony, ale to już różnie... Pozdrawiam Wojtek (mąż amj2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amj2 23.08.2005 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Witam. A jeszcze istotne czy ktokolwiek obok Ciebie przymierza się do budowania... U mnie niestety na sąsiednich działkach cisza i spokój A właściwie to W końcu po to się z żoną wynosimy za miasto aby była cisza i spokój I w tym momencie wszelkie zasady lewa czy przawa strona, tył czy przód biorą w łeb, bo co mam niby teraz zrobić ogrodzić tylko z jednej strony?! Inną kwestią jest jak to będzie w przyszłości jak się pojawią sąsiedzi. Gdzieś już na forum był ten temat bardzo ładnie rozwinięty, zresztą pattaya jeżeli mnie pamięć nie myli też isę tam pojawiał... Bywa i tak że jak się już ten sąsiad pojawi i jest w porządku to sam zaproponuje jakieś tam rozliczenie już oghrodzonej przez Ciebiue jednej jego strony, ale to już różnie... Pozdrawiam Wojtek (mąż amj2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 24.08.2005 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 amj2 - to ma tę zaletę, że to Ty teraz decydujesz czego użyć na płot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Alina Lozowska 24.08.2005 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 Wiem,że jest zasadą ,ża koszty ogrodzenia po swojej stronie ponosisz ty. Czyli każdy ze sąsiadów swoją prawą stronę. w przypadku naroznika oczywiście właściciel. W naszym przypadku (kwestia dogadania sie) zrobilismy z sąsiadami tak, że koszty za wspólne płoty podzieliliśmy po połowie. Oczywiście trafił mi się taki sąsiad, który już po wykonaniu przeze mnie ogrodzenia i zapłaceniu powiedział, że murek jest nierówny i nie będzie płacił. Nie dyskutowałam z nim bo nie lubię chamstwa i góralskiej muzy ki Poczekam , jeszcze będzie coś chciał ode mnie !! Alina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andk 24.08.2005 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 Nie spotkałem się w okolicy z przypadkiem wspólnego płotu. Znam za to jeden w swoich rodzinnych stronach (Lubelszczyzna) - omal nie zakończył się tragedią... Z praktyki: każdy buduje płot jeśli odczuwa taką potrzebę i ma na to pieniądze. I jak w każdej społeczności są tacy, którzy grodzą całą działkę wkoło nie oglądając się na nikogo oraz tacy, którzy cierpliwie czekają na sąsiadów i potem budują tylko płot od frontu i od tyłu. Ale wszędzie - jak widzę - istnieje zasada: Ja buduję, na swoim gruncie i płot w całości jest mój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 06.09.2005 04:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Drodzy forumowicze!Z góry dziękuję za odzew, ale podobno jest ustawa w prawie budowlanym, która mówi, że każdy właściciel działki grodzi swoją prawą stronę patrząc w stronę drogi dojazdowej ze swojej działki. Jak się dowiem konkretnie to napiszę.PozdrawiamTadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 06.09.2005 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 I cóż z tego ?? Ogrodzisz sobie działkę tylko z 3 stron a jedną pozostawisz do ogrodzenia sąsiadowi ? A jeśli on Ci jej nie ogrodzi? Żadna siła na świecie go do tego nie zmusi. I tak się zakończy dla Ciebie wojowanie z prawem budowlanym w ręku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 06.09.2005 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Tym bardziej, że w prawie budowlanym (ani żadnym innym, według mojej wiedzy) nie ma takiego przepisu, o którym pisze TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts