dagamara 23.08.2005 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Witam Wszystkich, Od niedawna jestem właścicielką domu-kostki, no i się zaczęło... Jestem na etapie planowania przebudowy (m.in. adaptacja poddasza - podniesienie dachu by zwiększyć powierzchnię domu). W związku z faktem, iż na parterze wszystkie ściany są nośne, nie mam możliwości stworzenia tam dużego przestronnego pokoju dziennego. Stąd pomysł umieszczenia go na poddaszu, wraz z kuchnią, jadalnią, kominkiem. Czy to rozwiązanie będzie funkcjonalne???? Proszę o rady. Dodam, że moim marzeniem jest pokój dzienny na parterze z przeszkloną jedną ścianą wychodzącą na ogród, no ale te ściany...Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 23.08.2005 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Marzenia mozna sprobowac zeby sie spelnily Musisz tylko pogadac z jakims konstruktorem, ktory zobaczy czy wybiajajac okna w scianie z wlozeniem legarow czy trawersow (jak to tam zwal) zachowa sie stabilnosc budynku. Co do "dziennej" czesci na poddaszu, to chyba do wszystkiego mozna sie przyzwyczaic witam nastepna posiadaczke kostki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dagamara 23.08.2005 14:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Dzięki za powitanie i radę To mi było potrzebne, bo czuję się już tak ogłupiala tymi wszystkimi koncepcjami, nową terminologią, tysiącem spraw z różnych dziedzin, że spac nie mogę - niestety dosłownie. Rzeczywiście powinnam wrócić do źródła tj. realizacji marzeń. Liczę na dalsze wsparcie, bo z pewnością będzie jeszcze potrzebne...... Daga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 23.08.2005 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Dagamara, kuchnia na poddaszu? i ganiać z zakupami po schodach?. Raz można, ale całe życie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 23.08.2005 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Tez nieraz nie spie po nocach i mysle ale nie dlatego ze mam dosc kostki, tylko dlatego ze wymyslam najlepsze rozwiazania jak by tu zrobic zeby bylo dobrze, ladnie ale zeby czlowieka nie wpedzilo w ruine tomek1950, tez bede ganiac z zakupami po schodach bo taka jest "uroda" mojej kostki. Piwnica jest ala parterem i trzeba wlezdz na "pietro" tz parter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 23.08.2005 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Takie były czasy i ograniczenia. Dobrze, że minęły, ale to jest duży problem do rozwiązania jak przebudować by było wygodnie, ładnie i... niedrogo.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dagamara 23.08.2005 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Najgorsze w pomyśle pokoju dziennego na poddaszu jest to, że będę oddzielona od ogrodu. Wyobraźcie sobie te upragnione ciepłe, wakacyjne weekendy, kiedy cały dzień chce się spędzić w ogrodzie, a tu po byle łyżeczkę trzeba biegać na górę po schodach. A jak przyjdą goście to już masakra, bo każdemu co 10 min zachciewa się to kawki to herbatki i w dodatku dzieci, które trzeba ciągle obserwować jak są w ogrodzie bo im różne pomysły przychodzą do głowy, a z góry to trochę utrudnione. Rozwiązaniem był i chyba nadal jest ??? pokój dzienny z szerokim wyjściem na ogród. No ale te ściany nośne i w dodatku strop z szynami kolejowymi, kto to wymyślił????!!!!!!!!!! Zabieram się za czytanie wyszystkiego na temat ruszania ścian nośnych. Dzięki za podpowiedzi, Daga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 23.08.2005 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 http://www.muratordom.pl/przebudowa.htm tu jest pokazane jak zrobili z piwnicy powierzchnie mieszkalna w kostce. Nie pisze dokladnie jak, ale nie dosc ze zrobiono piekne pomieszczenia na dole, to jeszcze wmontowano piekne okna od sufitu do podlogi z wyjsciem na ogrod. To moze byc cos dla Ciebie tz do przemyslenia i uzgodnienia z konstruktorem. Mnie sie to nie przyda narazie, bo u mnie jest inna zasada...... parterem 40 cm ponizej gruntu jest piwnica z garazem, kotlownia i pomieszczeniami gospodarczymi, pietrem po schodach z gankiem jest parter i dopiero jest wlasciwe pietro sypialniane. Tylko u mnie znowu ze wzgledow uzytkowo przerobkowym jest o tyle prosciej, ze cala gorna powierzchnie mieszkalna nad betonowa piwnica czyli 57 m2 parteru i 47 m2 pietra, moge zmieniac jak sobie tylko zazycze oprocz ukladu betonowych schodow moze zrobimy sobie Klub Kostki hihi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dagamara 23.08.2005 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 moja "kostka" jest nieco inna, tzn. musze się przyznać, ze tak ten dom nazwałam bo taką ma bryłę, ale nie należy do "kostek gierkowskich", za nieporozumienie przepraszam. A do Klubu chętnie bym się zapisała , bo problemy są podobne Daga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 23.08.2005 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Moja kostka jest kostka ale nie gierkowska tylko po gierkowska z polowy lat osiemdziesiatych i do tego w formie szeregowki...... ale z cala architektura i "urokami" kostki. Zawsze chcialam kostke i jakbym budowala dom, to tez kostke. Moze bez "urokow" kostki i napewno z lekko spadzistym dachem w jedna strone, ale byla by to prawdziwa kostka. to zmieniaj tytul topika i bedziemy mieli pierwszy forumowy Club Kostki.. szkoda zeby sie te posty zawieruszyly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts