pawelurb 23.08.2005 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 w projekcie mam kotwy co 1 - 1,2 m , przyszły wykonawca dachu twierdzi że powinienem dać co 80 cm i gorąco mnie do tego namawia , czy to nie przesada z takim gęstym rozmieszczeniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 23.08.2005 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Lepiej za gęsto niż za rzadko A tak na serio, wystarczy tak, jak w projekcie. U mnie są co ok. 1m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 23.08.2005 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 pamietaj zeby juz na etapie robienia otew miec jasnosc gdzie beda lecialy krokwie, po to aby przypadkiem krokiew nie wypadla na srubie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 23.08.2005 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Trochę jednak trudno murarzowi wycelować robotę cieśli.Najczęsciej majstry kładą kotwy "za porządkiem". Ale nie ma przeciez problemu, bo po nakręceniu przez cieślę nakrętki, można resztę kotwy odpiłować gumówką i nakryć to krokwią. Pytanie moje inne, bo na piątek mam zalewanie wieńca - czy można kupić gotowe kotwy, czy trzeba ciąć i zaginać ręcznie gwintowane pręty? Gerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 23.08.2005 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Ja miałem w projekcie tak średnio co 1 m.Wyszło tego w sumie prawie 50 sztuk.Gotowych nie kupowałem bo nie mogłem znaleźć takich jak projekcie, gdzie były to śuby fajkowe długości 50 cm.Kupiłem 2 metrowe pręty gwintowane ocynkowane i majstrowie pocięli sobie na 66,66 cm odcinki i wyszły idealnie zgodne z projektem śruby fajkowe. Zresztą wyszło nawet taniej niż kupowanie gotowych, które miały inny kształt i znacznie krótsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 23.08.2005 15:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Trochę jednak trudno murarzowi wycelować robotę cieśli. Najczęsciej majstry kładą kotwy "za porządkiem". Ale nie ma przeciez problemu, bo po nakręceniu przez cieślę nakrętki, można resztę kotwy odpiłować gumówką i nakryć to krokwią. Pytanie moje inne, bo na piątek mam zalewanie wieńca - czy można kupić gotowe kotwy, czy trzeba ciąć i zaginać ręcznie gwintowane pręty? Gerion też mnie to interesuje , mój murarz mówił że wystarczy pręt nagwintowany , z nakrętką i dużą podkładką, i sam nie wiem, gotowe kotwy pewnie są droższe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 23.08.2005 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Ja mam pręt gładki, nagwintowany tylko na końcówkach. Nawet nie wiem, ile kosztuje gotowa kotwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 23.08.2005 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Ja mam do zwykłych prętów dospawane gwintowane końcówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 23.08.2005 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Ja miałem jeszcze rzadziej niż 1,2m (w projekcie). Kotwy giąłem z pręta gwintowanego fi 16 (staszna robota) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 23.08.2005 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Ja mam pręt gładki, nagwintowany tylko na końcówkach. Nawet nie wiem, ile kosztuje gotowa kotwa. Pasco poratuj namiarem, gdzie kupowałeś gwintowane ocynk fi16? Pręty 2 metrowe w Liroju po 33 zł sztuka! A ja potrzebuje 113 kotew (co 0,5 m - wedle projektu) pozdrawiam Gerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcenka 23.08.2005 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 U nas też były co 1 m, nasi dali co ok. 2 m, Pani inspektor zatwierdziła i chyba jest ok. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelin 24.08.2005 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 Kotwy gęściej to lepiej.W zasadzie tak jak mówił pasco powinien być pręt gładki nagwintowany tylko na końcówkach.Gwintowany na całej długości jest słabszy poza tym może wrzynać się w murłatę.Ocynk nie jest konieczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 24.08.2005 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 Ja mam pręt gładki, nagwintowany tylko na końcówkach. Nawet nie wiem, ile kosztuje gotowa kotwa. Pasco poratuj namiarem, gdzie kupowałeś gwintowane ocynk fi16? Pręty 2 metrowe w Liroju po 33 zł sztuka! A ja potrzebuje 113 kotew (co 0,5 m - wedle projektu) pozdrawiam Gerion Nie kupuj w liroy ani w innych takich castoramach. W hurtowni stali bądź składzie gdzie mają stal. Różnica w cenie jest 2-3 krotna - sprawdzałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 24.08.2005 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 Już kupiłem w hurtowni po 16 zł za 2m pręt fi16 ocynk. Do tego 100 zł za przycięcie i gięcie. Wyszło mnie 770 zł za 105 kotew. podr Gerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 24.08.2005 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 Kotwy gęściej to lepiej. W zasadzie tak jak mówił pasco powinien być pręt gładki nagwintowany tylko na końcówkach.Gwintowany na całej długości jest słabszy poza tym może wrzynać się w murłatę.Ocynk nie jest konieczny. Czemu ma być słąbszy i jak ma się wrzynać? Przecież jak dokręcisz murłątę (suchą) to w zasadzie bozostaje ona w bezruchu - jest jeszcze dociśnięta przez dach. Co do przypadku gdy kotwa wypada na murłącie - odstępstwo o 5-10 cm nie będzie przecież istotne - chyba że przez to nie wejdzie okno lub ppadnie w komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts