Majka 23.08.2005 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 kolejny pomysł. Kto ma, wie, zaszczepił i zbiera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 23.08.2005 15:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 no i nikt nie spotkał się z szczepionkami grzybów jadalnych. a sądziłam, że powiecie mi, kiedy należy to zrobic aby zebrać plon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 23.08.2005 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 My nie musimy szczepić bo na naszej działce grzyby rosną naturalnie ( mamy kawałeczek zagajniczka sosnowego i malutką brzezinkę ) . Właśnie zaczął się sezon grzybny i w efekcie uzbieraliśmy małe " co nieco " na wigilię a i zaliczyliśmy kilka kolacyjek maślakowych . Mmmm ...pyszotka . Ale niedawno słyszałam żeby w miejscu gdzie chcemy mieć grzyby rozrzucać końcówki nóżek ( grzybów rzecz jasna ) . Sprawdzę w tym roku i o ewentualnych efektach dam znać . Pozdrowionka - Maxtorka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 24.08.2005 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 rozrzucanie grzybni daje rezultat po paru latach, a taka szczepionka podobno w sezon może bedę ją sprzedawać wśród forumowiczow i zrobię super bisnes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 24.08.2005 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 zbieram bez szczepienia, póki jeszcze mam brzózki...a o szczepieniu nawet nie słyszałam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 25.08.2005 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 no i nikt nie spotkał się z szczepionkami grzybów jadalnych. a sądziłam, że powiecie mi, kiedy należy to zrobic aby zebrać plon Oj spotkałam się. nawet borowiki próbują hodować na sztucznych pożywkach, nie mówiąc o maślakach i podgrzybkach. Spece od tego są w Pozku na AR w Katedrze Warzywnictwa. Ale powiem jedno - gra nie warta świeczki. Są już dobzre dopracowane metody uprawy boczniaka, piestreznicy i innych japońskich grzybków. Jeśli chodzi o własny zbiór to jeśli maciue sporo świerków, brzózek i sosny to wcześniej czy pózniej mogą się pojawić tam grzyby. Poszukajcie pod hasłem mikoryza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 25.08.2005 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 mnie to sie marzą: rydze, borowiki, kozaki itp. Taką szczepionke uzyli moi rodzice, podobno jakis zbiór mieli, ale dopytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 26.08.2005 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 mnie to sie marzą: rydze, borowiki, kozaki itp. Taką szczepionke uzyli moi rodzice, podobno jakis zbiór mieli, ale dopytam http://mikoryza.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 05.09.2005 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 Majka, czytałaś? http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=54046&highlight= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabriela 05.09.2005 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 Popatrzcie, co nazbieralismy , tyle rydzow jeszcze nigdy razem nie widzialam, a za koszykiem w tle jeszcze masa do zebrania. Rosna tak, ze mozna je kosa ciac. http://foto.onet.pl/upload/17/75/_527476_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 05.09.2005 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 Gabrysiu, gdzie to? Ja w okolicach Giżycka znalazłem zaledwie kilka rydzy. Sucho jak pieprz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabriela 05.09.2005 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 Niestety, w Niemczech , dokladnie w Siegen. Taaakie rydze, ze nie wiedzialam gdzie zaczac scinac. A jakie smaczne!!! W Polsce na naszych Mazurach chyba wyginely, nie wiem dlaczego. Mam znajomych, wytrawnych grzybiarzy,( w Lidzbarku ) ktorzy juz od lat takiego zbioru rydzow nie widzieli.A ten koszyk nie byl jedynym, drugi kosz byl wielkosci kosza od kartofli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 05.09.2005 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 Nie wiem jak jest w tym roku, ale dobre miejsca rydzowe, to lasy Suchej Doliny (za Piwniczną i Kosarzyskami w górę) i okolica Trzech Koron w Pieninach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 05.09.2005 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 Gabrysiu, kilka lat temu w okolicach Giżycka znalazłem w ciągu niecałej godziny 4,5 kg. W tym roku niestety jest zbyt sucho. Z 4 miejsc w których zbieram rydze były tylko w 2. I nietety ponad połowa robaczywych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariuszż 06.09.2005 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Muszą być jakieś sosny i brzozy, idziesz do lasu, szukasz dużych starych grzybów mogą być robaczywe, niewazne, byleby miały duże kapelusze, w nich są zarodniki, rozrzucasz to po terenie i za 2 lata masz grzyby, sprawdzone na swoim lesie w końcu mieszkam na wsi i coś o tym wiem:), Natomiast z blaszkowymi to przez grzybnię, czyli to co na końcu ogonka i co nie jest kapeluszem:). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 06.09.2005 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 grzybnię rozrzucam, kapelusze też. Drzew mam juz sporo, zagajniki brzozowo - świerkowe będą. Z ostatnich wiadomości. Moi rodzice -którzy zastosowali szczepionkę-, zebrali wczoraj koszyk rydzów i zjedli ze smakiem na kolację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 06.09.2005 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 U mnie na trawniku grzybki zaszczepiły się same.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 06.09.2005 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Majka, wspaniała wiadomość Zaszczepiłam wszystkie swoje iglaki mikoryzą, tą która ma je chronić przed chorobami, a ponieważ szczepionkę grzybów szlachetnych dostałam w tym sklepie jako bonus, więc też ją już zastosowałam Zobaczymy na przyszły rok. W każdym razie, w trawie co jakiś czas pojawiają się u nas pieczarki i białe, piaskowe prawdziwki , więc może zaszczepiona grzybnia się przyjmie? Mlask! http://www.kki.pl/zenit/grzyby_spyt/koz_czerw/koz_czerd01.jpg http://www.kki.pl/zenit/grzyby_spyt/prawdziwki/pra_d_01.jpg http://www.kki.pl/zenit/grzyby_spyt/rydz/rydz_d01.jpg http://www.kki.pl/zenit/grzyby_spyt/podgrz/podg_d01.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabriela 06.09.2005 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Tomek 1950, w naszej okolicy nie ma juz rydzow, naprawde wyginely. Nie ma tez gasek zoltych i zielonych, ktore kiedy zbieralo sie do pierwszych mrozow i przechowywalo w soli. Pamietam ich smak, cos pysznego. Czy ktos pamieta te grzyby? Czy ktos je jeszcze znajduje? http://grzyby.strefa.pl/foto04/tricholoma_equestre.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 06.09.2005 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Ja co roku zbieram zielone i szare gąski. Mam swoją miejscówkę i to na mazowszu, prawie w Warszawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts