Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zaszczepić grzyby


Recommended Posts

Popatrzcie, co nazbieralismy , tyle rydzow jeszcze nigdy razem nie widzialam, a za koszykiem w tle jeszcze masa do zebrania. Rosna tak, ze mozna je kosa ciac.

 

http://foto.onet.pl/upload/17/75/_527476_n.jpg

:o Takich rydzów to nawet na zdjęciach nie widziałem, a ostatniego w lesie to ze 30 lat temu. :-?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Popatrzcie, co nazbieralismy , tyle rydzow jeszcze nigdy razem nie widzialam, a za koszykiem w tle jeszcze masa do zebrania. Rosna tak, ze mozna je kosa ciac.

 

http://foto.onet.pl/upload/17/75/_527476_n.jpg

 

Gabriela , są cudowne .

Mam nadzieję , że takie właśnie rydze zobaczę niebawem na targu w Zakopanem , dokąd się w najbliższy piątek wybieram .

Jeśli w Zakopcu ich nie będzie mam plan B - znajomi jadą w Pieniny , może coś przywiozą a jak i to nie wypali poproszę znajomego w Bieszczadach , jak trzeba będzie to przez jakiegoś umyślnego prześle .

W każdym razie rydze w tym roku muszę zjeść , to już postanowione :wink: , mam tylko nadzieję , że będzie ich duuużo i wystarczy jeszcze do kiszenia ( podobno są pyszne ) .

 

Pozdrowienia - Maxtorka :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niestety nie kisiłam nigdy grzybów , ale znalazlam przepis i słyszałam opinie tych , którzy jedli więc postanowiłam spróbować .

Do kiszenia najlepsze są rydze i gąski , nadają się również kapelusze borowików i pieczarki .

 

Składniki :

 

1 kg kapeluszy grzybów

3 dag soli

10 dag cebuli pokrojonej w piórka

4-5 liści laurowych

ok. 15 ziaren ziela angielskiego

ok. 15 ziaren pieprzu

1 szklanka serwatki .

1 łyżeczka cukru

 

Kapelusze wyczyść , wypłucz i na 5 minut wrzuć na osolony wrzątek . Następnie odcedź i ostudź . Kamienny garnek starannie umyj i wyparz . W serwatce rozpuść łyżeczkę cukru . Grzyby ułóż w garnku warstwami , kapeluszami w dół . Każdą warstwę posól , skrop serwatką i przełóż paroma ziarnkami ziela angielskiego , pieprzu , listkiem laurowym i pokrojoną cebulą . Powierzchnię grzybów nakryj kawałkiem wygotowanego płótna , na wierzchu połóż talerzyk , a na nim czysty , ciężki kamień . Grzyby powinny same puścić sok . Jeśli jednak soku jest za mało ( powinien przykryć grzyby ) , dodaj trochę wody zagotowanej z solą i ostudzonej ( w proporcji 4 dag soli na litr wody )

 

Gabriela daj znać jak się skusisz na kiszenie rydzów .

Jak coś zdobędę na pewno spróbuję i się pochwalę ( albo przyznam do porażki )

 

Pozdrowienia - Maxtorka :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chciałam się wam pochwalić, że przy moich sosenkach które rosną na działce i z jednej strony tworzą żywopłot, znalazłam maślaki :o Pachniałay ... ach sami wiecie jak pachną, ale wszyscy byliśmy w niezłym szoku, że wyrosły nam grzybki :D
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...