wbro 07.09.2005 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2005 Popatrzcie, co nazbieralismy , tyle rydzow jeszcze nigdy razem nie widzialam, a za koszykiem w tle jeszcze masa do zebrania. Rosna tak, ze mozna je kosa ciac. http://foto.onet.pl/upload/17/75/_527476_n.jpg Takich rydzów to nawet na zdjęciach nie widziałem, a ostatniego w lesie to ze 30 lat temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 07.09.2005 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2005 Popatrzcie, co nazbieralismy , tyle rydzow jeszcze nigdy razem nie widzialam, a za koszykiem w tle jeszcze masa do zebrania. Rosna tak, ze mozna je kosa ciac. http://foto.onet.pl/upload/17/75/_527476_n.jpg Gabriela , są cudowne . Mam nadzieję , że takie właśnie rydze zobaczę niebawem na targu w Zakopanem , dokąd się w najbliższy piątek wybieram . Jeśli w Zakopcu ich nie będzie mam plan B - znajomi jadą w Pieniny , może coś przywiozą a jak i to nie wypali poproszę znajomego w Bieszczadach , jak trzeba będzie to przez jakiegoś umyślnego prześle . W każdym razie rydze w tym roku muszę zjeść , to już postanowione , mam tylko nadzieję , że będzie ich duuużo i wystarczy jeszcze do kiszenia ( podobno są pyszne ) . Pozdrowienia - Maxtorka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabriela 07.09.2005 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2005 A jak je kisisz? Kiedys jadlam kiszone gaski. To rydze mozna tez kisic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 07.09.2005 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2005 Niestety nie kisiłam nigdy grzybów , ale znalazlam przepis i słyszałam opinie tych , którzy jedli więc postanowiłam spróbować . Do kiszenia najlepsze są rydze i gąski , nadają się również kapelusze borowików i pieczarki . Składniki : 1 kg kapeluszy grzybów 3 dag soli 10 dag cebuli pokrojonej w piórka 4-5 liści laurowych ok. 15 ziaren ziela angielskiego ok. 15 ziaren pieprzu 1 szklanka serwatki . 1 łyżeczka cukru Kapelusze wyczyść , wypłucz i na 5 minut wrzuć na osolony wrzątek . Następnie odcedź i ostudź . Kamienny garnek starannie umyj i wyparz . W serwatce rozpuść łyżeczkę cukru . Grzyby ułóż w garnku warstwami , kapeluszami w dół . Każdą warstwę posól , skrop serwatką i przełóż paroma ziarnkami ziela angielskiego , pieprzu , listkiem laurowym i pokrojoną cebulą . Powierzchnię grzybów nakryj kawałkiem wygotowanego płótna , na wierzchu połóż talerzyk , a na nim czysty , ciężki kamień . Grzyby powinny same puścić sok . Jeśli jednak soku jest za mało ( powinien przykryć grzyby ) , dodaj trochę wody zagotowanej z solą i ostudzonej ( w proporcji 4 dag soli na litr wody ) Gabriela daj znać jak się skusisz na kiszenie rydzów . Jak coś zdobędę na pewno spróbuję i się pochwalę ( albo przyznam do porażki ) Pozdrowienia - Maxtorka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.09.2005 04:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Chciałam się wam pochwalić, że przy moich sosenkach które rosną na działce i z jednej strony tworzą żywopłot, znalazłam maślaki Pachniałay ... ach sami wiecie jak pachną, ale wszyscy byliśmy w niezłym szoku, że wyrosły nam grzybki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 09.09.2005 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 Witam !Miło pooglądać te grzybki i poczytać,ale kochani jak zdobyć taką szczepionkę,gdzie można nabyć ten cudowny wynalazek......??????Kocham zbierać grzyby,więc podpowiedzcie coś.....!!!!!!!!!!!!1Pozdrowiam wszystkich grzybiarzy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 09.09.2005 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 Masz linka w moim poście do Majki. Powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 09.09.2005 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 serdeczne dzięki,pozdrawiam i życzę obfitych zbiorów.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 09.09.2005 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 Jeśli kochasz zbieranie grzybów i wędrówki po lesie, to polecam Ci ten portal: http://www.grzyby.cp.win.pl/ Wprawdzie nie należę do ich społeczności, ale bardzo często czytam co piszą i czym się chwalą. A mają czym! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 12.09.2005 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 dzięki Słoneczko , fajny portal pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts