Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To uzależnione jest od temperatury spalin.

Producent ma obowiązek podać tę wartość.

Jeżeli jest ona w okolicach 200st.C i powyżej, to nie trzeba.

Mało tego. Jeżeli trzeba montować, to obowiązkiem producenta jest poinformowanie o tym potencjalnego klienta.

Januszu,

W kotłach na pelety chyba raczej rzadko temperatura spalin przekracza 200 oC. W tych o największej sprawności, jak czytałem, to przeważnie 130-200 oC, wymienniki są dośc wyżyłowane aby sprawność była nie gorzej niż ok. 90% (jak przynajmniej często piszą producenci).

((Zresztą próbowałem zmierzyć sprawność na podstawie zmian temperatury w zasobniku cwu i chwilowego zużycia peletu i faktycznie wychodzi ok. 90%. ))

U mnie w kociołku temperatura spalin to 120-170 oC (na wyczyszczonym wymienniku), zależnie od mocy jaką ustawię i jakości peletu . Nie mam wkładu kominowego, komin z cegły ceramicznej, przekrój ok. 15 x 20 cm^2. Kominowi przez zimę chyba nic się złego nie stało. W piecu jest wentylator wyciągowy.

Ale producent w instrukcji zaleca wkład o średnicy ok. 10 cm.

Co o tym sądzisz na przyszłość?