Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki macie / planujecie garaż?

Jaki macie lub planujecie zbudowac garaż?  

253 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki macie lub planujecie zbudowac garaż?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 114
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

u nas miał być jednostanowiskowy w bryle domu z wejściem przez pomieszczenie gospodarcze, ale okazało się, że musimy zachować odległość 6m od granicy działki, a nie 3m jak myśleliśmy (droga gminna :cry: ), więc garażu nie będzie :-?

później dobudujemy wiatę garażową, bo wtedy podobno może być mniej niż 6m od drogi...

na 2 auta w bryle domu-obecnie uzytkuje na 1 auto. Dla mnie garaz to enklawa spokoju.Tam można sobie "odpocząć" czyszcząc auto cy cuś maisterkować. Powinien być również z możliwością dogrzewania zimą (zatem ocieplony), dobrym odpływem (odpowiednie spadki) wody (po deszczu, myciu, śniegu). Wszelkie bramy, drzwi na pilota (nieocenione jak pada lub zimno)-można z odłączeniem zasilania coby np. w nocy ktoś nam sygnału nie zeskanował i bez wysiłku dostał się do omciu. Wiem z doświadczenia jaką wygodą jest: 1)latem wsiadanie do chłodnego auta 2)zimą wyjazd autem suchym i ciepłym. Dobrym rozwiązaniem jest również pochłaniacz wilgoci-oj zbiera jej sie wiele w tym miejscu. Koniecznie podłoga i ściany (przynajmniej na 1m wys.) z czegoś co można potraktować myjką ciśnieniową-po zimie podłoga jest czarna od błota.A.. i jakaś miękka listwa coby drzwi nie poobijać. tak zrobie :-)

amo napisał:

Dwustanowiskowy, zintegrowany z domem ok. 42m2

super rozwiązanie

poz.

amo

Własnie tyle samo ma mieć mój...

amo Wysłany : Wto, 30 Sierpień 2005 10:11 Temat postu :

--------------------------------------------------------------------------------

Dwustanowiskowy, zintegrowany z domem ok. 42m2

ludzie Wy tam jachty, czy kombajny trzymacie???!! :p

• 1 month później...

Dlaczego od razu kombajny?

Ja poszerzyłem garaż z 5.60 do 5.88 (długośc pozostała bez zmian 7.30).

Sądzę, że jest to bardzo dobre rozwiązanie, gdyż w garażu nie trzyma się tylko samochodu lecz także inne sprzęty. Czasami wycina sie kawałek garażu na kotłownię, a ja np. zainstaluję tam mały kibelek z umywalką...

Nie słyszałem by ktoś narzekał, że ma .. za duży garaz.. 8)

zagłosowałam na "bez garażu", poniewaz zmienilismy w projekcie garaz jednostanowiskowy znajdujacy sie w bryle domu na wiate doprojektowana do domu. Stwierdzilam ze w domu o malej powierzchni garaz to strata miejsca i tak naprawde nie chce mieszkac z samochodem pod jednym dachem. Zamiast garazu mam teraz duza spizarnie, pralnie i pomieszczenie gospodarcze, a wiata dodatkowo urozmaicila bryle domu.

• 2 weeks później...