Nata 23.08.2005 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Proszę o pomoc kogoś kto stawiał ścianki działowe z Ytonga. Stawiam samodzielnie takie ściany w/g istrukcji pierwszy bloczek na zaprawie cementowej Atlas, pozostałe na cienką spoinę zaprawa klejową Ytong. Na zaprawie cemontowej bloczki nie chcą się trzymać i klejowa też nie zawsze trzyma, gdzie robię błąd. Zaznaczam, że wszystkie proporcje sa należycie zachowane. Błagam pomóżcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 23.08.2005 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 nie wiem jakie sa te wskazowkiale nawilz troche tego ytonga zanim wymurujeszdodaj plastyfiokatora do zaprawy po za tym jak one sie nie tzrymaja?- odfruwaja czy co?w sumienie moge tego sobie wyobrazic- ytong jest tak porowaty ze musi sie trzymac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 23.08.2005 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Dworek dobrze pisze, trzeba to zwilżyć:podłoże na którym wykładasz zaprawę atlasa skrop wodą, samego Ytonga też możesz skropić. Zaprawa jest wyrobem gotowym do użycia i nie musisz dodawać wapna w płynie np.cemplast??? Być może zaprawa i klej są zbyt suche a może bloczek bardzo pije wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nata 23.08.2005 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 "po za tym jak one sie nie tzrymaja?- odfruwaja czy co?w sumienie moge tego sobie wyobrazic- ytong jest tak porowaty ze musi sie trzymac" nie trzymają się głównie zaprawy cementowej na drugi dzień można niektóre zdjąć, przesunąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 23.08.2005 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 No bo, kruca, na drugi dzien sie jeszcze tego nie maca. Cierpliwosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelin 24.08.2005 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 Z tego co mi wiadomo to ta pierwsza warstwa kontaktowa musi być bardziej sypka nie za mokra.Pamiętaj o idealnym wypoziomowaniu na całym obwodzie i gdy wykonasz tą pierwszą warstwę odczekaj kilka dni zanim będziesz układał drugą i kolejne.Przed murowaniem kolejnych warstw na całym obwodzie przeszlifuj aby wyrównać .To ważne.Pamietaj , że klej ma służyć tylko do łączenia, a nie nadrabiania nierówności.Mam dom z ytonga, sam go nie murowałem, ale uczyłem sie oczami od samego początku.W razie wątpliwości pytaj, odpowiem jak wyglądało to u mnie.Podziwiam, że sam się odważyłeś murować.Między pierwszą warstwą bloczków, a fundamentem oczywiście izolacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nata 24.08.2005 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 Z tego co mi wiadomo to ta pierwsza warstwa kontaktowa musi być bardziej sypka nie za mokra.Pamiętaj o idealnym wypoziomowaniu na całym obwodzie i gdy wykonasz tą pierwszą warstwę odczekaj kilka dni zanim będziesz układał drugą i kolejne.Przed murowaniem kolejnych warstw na całym obwodzie przeszlifuj aby wyrównać .To ważne.Pamietaj , że klej ma służyć tylko do łączenia, a nie nadrabiania nierówności.Mam dom z ytonga, sam go nie murowałem, ale uczyłem sie oczami od samego początku.W razie wątpliwości pytaj, odpowiem jak wyglądało to u mnie.Podziwiam, że sam się odważyłeś murować.Między pierwszą warstwą bloczków, a fundamentem oczywiście izolacja. color=darkred][/color] Nie muruję całego domu tylko ścianki działowe na poddaszu użytkowym. Największy problem mam z pierwszą warstwą na zaprawie murarskiej Atlas, nie mogę zrozumieć dlaczego niektóre bloczki trzymają się zaprawy bez problemu, a niektóre można zdjąć jakby były postawione na podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nata 24.08.2005 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 Jeszcze raz proszę o pomoc, nikt więcej nie zna się na temacie? Czekam na cenne rady. bo boję się budować dalej bez konsultacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 24.08.2005 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 a co tu duz gadac? moze zaprawa byla za sucha? ytong tez troche wody pociagnie wiec popryskaj go troszeczke zanim polozysz zaprawe i bedzie git a zaprawe raczej zadsza zrob musi pasowac acha i nie ruszaj tego potem ( nie prubuj oderwac ) przez jakies 24 godziny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nata 24.08.2005 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 Jeszcze raz proszę o pomoc, nikt więcej nie zna się na temacie? Czekam na cenne rady. bo boję się budować dalej bez konsultacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankalenka 24.08.2005 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 zadzwoń na infolinię ytonga lub do doradcy technicznego. Namiary są na stronie www. ja ich molestowałam wielokrotnie, zawsze cierpliwie tłumaczyli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 24.08.2005 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 przeczytalem raz jeszcze twoj problem i mam nowy pomyslczy ty aby umiesz w ogole murowac?wiesz chodzi mi o takie rozne knifyjak polozysz pustaka to musisz go troche przycisnac do zaprawy a nei tylko polozycnormalnie muraze stukaja zdrowo mlotkami- tobie polecalbym takiego duzego gumowegoalbo inna rada jak nie chesz walic mlotkiem to przeciagnij bloczek zaprawa zanim go polozysz- wiesz ta powierzchnie co ma trzymac po prostu przesmaruj zaprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nata 24.08.2005 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 przeczytalem raz jeszcze twoj problem i mam nowy pomysl czy ty aby umiesz w ogole murowac? wiesz chodzi mi o takie rozne knify jak polozysz pustaka to musisz go troche przycisnac do zaprawy a nei tylko polozyc normalnie muraze stukaja zdrowo mlotkami- tobie polecalbym takiego duzego gumowego albo inna rada jak nie chesz walic mlotkiem to przeciagnij bloczek zaprawa zanim go polozysz- wiesz ta powierzchnie co ma trzymac po prostu przesmaruj zaprawa Oczywiście przyciskam i walę gumowym młotkiem, a z tą zaprawą bezpośrednio na bloczek spróbuję. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts