Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o pilną poradę - dotyczy ścian z Ytonga

Nata

Recommended Posts

Proszę o pomoc kogoś kto stawiał ścianki działowe z Ytonga. Stawiam samodzielnie takie ściany w/g istrukcji pierwszy bloczek na zaprawie cementowej Atlas, pozostałe na cienką spoinę zaprawa klejową Ytong. Na zaprawie cemontowej bloczki nie chcą się trzymać i klejowa też nie zawsze trzyma, gdzie robię błąd. Zaznaczam, że wszystkie proporcje sa należycie zachowane. Błagam pomóżcie.

Dworek dobrze pisze, trzeba to zwilżyć:

podłoże na którym wykładasz zaprawę atlasa skrop wodą, samego Ytonga też możesz skropić. Zaprawa jest wyrobem gotowym do użycia i nie musisz dodawać wapna w płynie np.cemplast??? Być może zaprawa i klej są zbyt suche a może bloczek bardzo pije wodę.

Z tego co mi wiadomo to ta pierwsza warstwa kontaktowa musi być bardziej sypka nie za mokra.Pamiętaj o idealnym wypoziomowaniu na całym obwodzie i gdy wykonasz tą pierwszą warstwę odczekaj kilka dni zanim będziesz układał drugą i kolejne.Przed murowaniem kolejnych warstw na całym obwodzie przeszlifuj aby wyrównać .To ważne.Pamietaj , że klej ma służyć tylko do łączenia, a nie nadrabiania nierówności.Mam dom z ytonga, sam go nie murowałem, ale uczyłem sie oczami od samego początku.W razie wątpliwości pytaj, odpowiem jak wyglądało to u mnie.Podziwiam, że sam się odważyłeś murować.Między pierwszą warstwą bloczków, a fundamentem oczywiście izolacja.

Z tego co mi wiadomo to ta pierwsza warstwa kontaktowa musi być bardziej sypka nie za mokra.Pamiętaj o idealnym wypoziomowaniu na całym obwodzie i gdy wykonasz tą pierwszą warstwę odczekaj kilka dni zanim będziesz układał drugą i kolejne.Przed murowaniem kolejnych warstw na całym obwodzie przeszlifuj aby wyrównać .To ważne.Pamietaj , że klej ma służyć tylko do łączenia, a nie nadrabiania nierówności.Mam dom z ytonga, sam go nie murowałem, ale uczyłem sie oczami od samego początku.W razie wątpliwości pytaj, odpowiem jak wyglądało to u mnie.Podziwiam, że sam się odważyłeś murować.Między pierwszą warstwą bloczków, a fundamentem oczywiście izolacja.

color=darkred][/color]

Nie muruję całego domu tylko ścianki działowe na poddaszu użytkowym. Największy problem mam z pierwszą warstwą na zaprawie murarskiej Atlas, nie mogę zrozumieć dlaczego niektóre bloczki trzymają się zaprawy bez problemu, a niektóre można zdjąć jakby były postawione na podłodze. :cry:

przeczytalem raz jeszcze twoj problem i mam nowy pomysl

czy ty aby umiesz w ogole murowac?

wiesz chodzi mi o takie rozne knify

jak polozysz pustaka to musisz go troche przycisnac do zaprawy a nei tylko polozyc

normalnie muraze stukaja zdrowo mlotkami- tobie polecalbym takiego duzego gumowego

albo inna rada jak nie chesz walic mlotkiem to przeciagnij bloczek zaprawa zanim go polozysz- wiesz ta powierzchnie co ma trzymac po prostu przesmaruj zaprawa

przeczytalem raz jeszcze twoj problem i mam nowy pomysl

czy ty aby umiesz w ogole murowac?

wiesz chodzi mi o takie rozne knify

jak polozysz pustaka to musisz go troche przycisnac do zaprawy a nei tylko polozyc

normalnie muraze stukaja zdrowo mlotkami- tobie polecalbym takiego duzego gumowego

albo inna rada jak nie chesz walic mlotkiem to przeciagnij bloczek zaprawa zanim go polozysz- wiesz ta powierzchnie co ma trzymac po prostu przesmaruj zaprawa

Oczywiście przyciskam i walę gumowym młotkiem, a z tą zaprawą bezpośrednio na bloczek spróbuję. Dzięki :)