mackre 23.08.2005 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Witam! Czy jeśli wynagrodzenie dla murarzy podzielę na etapy: Fundamenty - stan zero - 25% umówionej kwoty Sciany nośne i działowe - 40% kominy ,taras, wieniec, - 25 % wykończenie szczytów i poprawki po ułozeniu więźby - 10% nie uciekną z budowy Prosze pomóżcie Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 23.08.2005 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 wpisz jeszcze strop i więźbę, my za Twój pierwszy etap daliśmy 15%-20%na tarasy 5%, więźba 15-20% tyle pamiętam, rozliczenia co 2 tygodnie, za wykonaną robotę, raczej w równych częściach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mackre 23.08.2005 15:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 ale oni robia tylko mury bez więźby. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ala1 23.08.2005 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 zostaw sobie więcej kasy na koniec , żeby jakieś chamy nie uciekły , albo cię nie wyrolowali . Takim sposobem będziesz mieć ich pod kontrolą, a to jest konieczne, znam to z własnego doświadczenia, wypłacałem ile chcieli a na koniec zostało sporo roboty a mało kasy i bałem się że mogą mnie wyrolować więcej bym tak nie postąpił!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ala1 23.08.2005 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 zostaw sobie więcej kasy na koniec , żeby jakieś chamy nie uciekły , albo cię nie wyrolowali . Takim sposobem będziesz mieć ich pod kontrolą, a to jest konieczne, znam to z własnego doświadczenia, wypłacałem ile chcieli a na koniec zostało sporo roboty a mało kasy i bałem się że mogą mnie wyrolować więcej bym tak nie postąpił!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asawiec 23.08.2005 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Dobrą zasadą jest niewypłacanie całej kasy za dany etap- np. zostawić sobie 5-10% z ustalonej należności za fundamenty i wyłacić po zakończeniu wszystkich robót. Jak trzymasz ich kasę w kieszeni- oni trzymaja się ciebie i nie szukaja lepszej oferty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana_b 23.08.2005 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 ja umówiłam się z murarzami od wymurowanego metra (12zł) i płacę im po zakończonym etapie; nie dawałam żadnych zaliczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcenka 23.08.2005 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 U nas była tzw., tygodniówka w zależności od postępu udowy (nie mniej jednak nie płaciliśmy nigdy zbyt dużo) . stan surowy tj. mury i więźbę zrobili w 1,5 m-ca (postęp prac był naprawdę widoczny i dawaliśmy ok.10% co tydzień) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankes 23.08.2005 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Zasada jest nastepujaca: Budowlaniec zawsze musi byc niedoplacony. Tzn jesli wychodzi, ze wartosc danego etapu wynosi np 30% calosci, wyplac 20% i takie stawiaj warunki. My poprosilismy o przygotowanie kosztorysu, dosc szczegolowego. I tak byly wyplaty ustawione, ze suma poszczegolnych elemntow wchodzacych w sklad etapu byla wyzsza niz kwota do wypaty za ten etap. Odwrotnie oczywiscie bylo przy ostatnim. Pozdrawiam Jankes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 23.08.2005 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 placilam po kazdym wykonanym etapie , schody zrobione zaplacone szkoda , ze nie zaczekalam , az je rozszaluja zostaw sobie cos na takie okazje poprawki kosztuja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 24.08.2005 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 Jest jedna podstawowa zasada.NIGDY NIE PŁAC 100% ZA WYKONANA PRACĘ.Im wiecej zalegasz tym sa potulniejsi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 24.08.2005 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 Zostaw więcej na koniec bo mogą np nie postawić komina tylko będą ci mówić że ponieśli dodatkowe koszty.Te 40% zostaw na koniec po zakończeniu wtedy i wykonawca ma radochę bo bierze dużo kasy a ty jesteś bezpieczny jako inwestor bo nie będzie się im opłacało odejść nie ukończywszy roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts