Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

to ja mam podobne pytanie: mam glinę zaczynająca sie od 0,4m od powierzchni w najcieńszym miejscu piasku do ok 1 od powierzchni w najgrubszym miejscu piasku... glina jest twardoplastyczna. (to wiem z badań geotechnicznych), tyle, że zapomniałam spytać co to w praktyce oznacza? Musze podnieść teren (bo gliny wód deszczowych dobrze nie odporwadzaja a drenażu nie mogę zrobić- nie ma gdzie odprowadzic wody z drenażu). na jakiej głębokości moge posadowic ławy? wychodzi z ampki, że 1 m ale jak podniose o 0,8 to juz wychodzi prawie 2 m dfundamentów... :-?

dzięki za odpowiedź

sylvia,

nie bardzo rozumiem... dlaczego musisz podniesc o 0,8m?

z czego to wynika?

piszesz, ze z mapki wynika, ze mozesz posadowic budynek na glebokosci 1m od biezacego poziomu (mapka ktora dostalas po badaniach geotechnicznych?)

wiec budynku nie musisz podnosic...

https://forum.murator.pl/topic/39178-jak-gleboko-lawy-fundamentowe/page/2/#findComment-795987

to ja mam podobne pytanie: mam glinę zaczynająca sie od 0,4m od powierzchni w najcieńszym miejscu piasku do ok 1 od powierzchni w najgrubszym miejscu piasku... glina jest twardoplastyczna. (to wiem z badań geotechnicznych), tyle, że zapomniałam spytać co to w praktyce oznacza? Musze podnieść teren (bo gliny wód deszczowych dobrze nie odporwadzaja a drenażu nie mogę zrobić- nie ma gdzie odprowadzic wody z drenażu). na jakiej głębokości moge posadowic ławy? wychodzi z ampki, że 1 m ale jak podniose o 0,8 to juz wychodzi prawie 2 m dfundamentów... :-?

dzięki za odpowiedź

sylvia,

nie bardzo rozumiem... dlaczego musisz podniesc o 0,8m?

z czego to wynika?

piszesz, ze z mapki wynika, ze mozesz posadowic budynek na glebokosci 1m od biezacego poziomu (mapka ktora dostalas po badaniach geotechnicznych?)

wiec budynku nie musisz podnosic...

pewnie chodzi o mapke stref klimatycznych w polsce ;-)

https://forum.murator.pl/topic/39178-jak-gleboko-lawy-fundamentowe/page/2/#findComment-796039

Z mapki powyżej to wynika :oops: a teren musze podnieść bo nie mam drenażu i po dużych deszczach lub roztopach mam mokro (no dobra miejscami woda stoi) w tej części działki gdzie jest mała warstwa piasku. Dlatego chcę podnieść budynek coby potem obsypać ziemia (piaskiem?) żeby sie dało po suchym chodzić...

z badań geotechnicznych wynika, że glina jest twardoplastyczna i jest ok pod kątem budownictwa natomiast z powodu wysokiego poziomu wód (deszczowych bo gruntowych to gliny nie przepuszczaja) musze podnieść fundamenty i obsypać dom i teren np dojazdowy coby potem w błocie nei grzęznąć... :roll:

https://forum.murator.pl/topic/39178-jak-gleboko-lawy-fundamentowe/page/2/#findComment-796091