Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynkarze zrobili mi rysy na ramach okien PCV

melgor

Recommended Posts

Tynkarze zrobili mi rysy na wewnętrznych ramach okien PCV (białych)! (w ogóle takiej beznadziejnej ekipy jeszcze nie widziałem Ogólnie krzywo i beznadziejnie)

Chyba zawadzały im taśmy ochronne i postanowili je zerwać bez pytania odcinając nożem wzdłuż ściany (a że pewnie byli pijani, to nóż się im "smyknął"). W efekcie mam dwie długie rysy na ramach.

Przykład rysy

Mieliście może takie zdarzenie? Jak to zobaczyłem, to powiedziałem, że mają mi kupić nowe okna.. (ale to chyba nie przejdzie ;-) ) - jak załatwialiście sprawę takich strat? Rekompensata finansowa? Bo coś muszą chyba za to "beknąć" - tylko co?

I pytanie do praktyków: czy PCV można w jakiś sposób spolerować, by te rysy zniknęły?

oczywiście masz prawo żądać naprawy okien, skoro te okna poniszczono.... ale czy będziesz w stanie do wyegzekwować, to inna sprawa. Przykładowo, u mnie znajomy malarz podczas malowania ścian wewnętrznych niestarannie zabezpieczył ramy okien i teraz mam miejsca, których nie da się domyć, bo farba wsiąknęła w ramę (okna są drewniane). Odpuściłam ze względu na starą znajomość, ale roboty to on już u mnie nie dostanie.

Inny przykład: mojej koleżance tynkarze uszkodzili piękne drewniane drzwi na taras, i wyegzekwowała od nich naprawę - było to uzgodnione z producentem drzwi, który wskazał, jakie elementy trzeba wymienić, i orzekł, że cała wymiana całych drzwi nie jest potrzebna. Dzięki temu uniknięto deyskusji na temat zakresu wymaganej naprawy. Przyjechała ekipa producenta, naprawiła drzwi, a koszty naprawy ponieśli tynkarze. Proponuję podobną procedurę...

Pozdrawiam,

gaga2

Dzięki za podpowiedzi! Póki co u producenta okien dowiedziałem się ile kosztowała by wymiana ram z demontażem i ponownym montażem (potrącę to "fachowcom"). No i oczywiście wpierw spróbuję wypolerować rozpuszczalnikiem, który dostałem w fabryce. Jak to nie da rady, to może ten Cosmofen...