Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy papa na parterze jest konieczna? czy może być tylko foli

zgudi

Recommended Posts

czy papa na parterze jest konieczna? czy może być tylko folia?

jak wyglada to u Was?

moje rozwiązanie folia-2x styropian 5 cm-folia - wylewka

i jeszcze jedno czy rurki od ogrzewania podłogowego przykrywać folią?

Rurki od ogrzewania podłogowego powinny być szczelnie zalane betonem by dobrze oddawały ciepło - zdecydowanie folia odpada.

Po pierwsze:

na papę już za pózno mam już rozprowadzoną instalację elektryczną i gazową po podłodze

Gaz pod wylewką ? Chyba to nie tak i niezgodnie z przepisami.

Po drugie: zastosowanie foli czy papy zależy głównie od poziomu wód gruntowych i wysokości posadowienia podłogi. Jezeli jest w miarę sucho to folia. Zresztą ona się i tak kiedyś poprzeciera (czytaj wątki, pisał o tym Janzar) Ja robiłem papą termoz. bo u mnie wysoka woda i znaczne zmiany jej poziomu w różnych porach roku. Na wiosnę mimo, że budynek zamknięty jest od ub. lata a przykryty od trzech lat, pod wystającą izolacją poziomą wewnątrz było mokro mimo, że ściana fundamentowa wystaje na 6 bloczków ponad grunt. Woda na poziomie 1,3 m.

Miałem podobny problem.

Jednak po rozmowach z fachowcami doszedłem do wniosk że warto dać pape ponieważ wilgoć kapilarna potrafi być berdzo nieprzyjemna. Ci co mówią że wystarczy folią bronią swojego bo już nie mają wyjścia, skoro poszli na łatwizne i dali tylko folię. Dałem: dysperbit, pape termozgrzewalną i folię 0,3 mm na to styropian siatka i oczywiście 5 cm wylewki

a ja poszalałem,dałem dwa razy papę 400 na krzyż (nie termozgrzewalną) łączoną rozgrzanym lepikiem na to folię 0,2 mm, styropian i jeszcze raz folię i teraz nie ma siły choć z perspektywy czasu chyba nie było takiej konieczności ( z drugiej strony koszty też nie były takie wielkie )ale spię spokojnie

wiem, że temat był juz wałkowany n razy, ale zawsze chodzilo o podloge na gruncie, a mnie interesuje podłoga nad piwnicą nieogrzewaną czy mam dawać takie same warstwy jak dla podłogi na gruncie czyli

papa,

folia,

styropian

folia

wylewka

murarz twierdzi, że wystarczy sama folia i pod pierwszą warstwę pustaków tak samo, co Wy na to?

Nad piwnicą nieogrzewaną? Papa w tym momencie jest niepotrzebna. Wystarczy folia....Nie ma przecież zagrożenia ze strony kapilarnego podnoszenia się wód związanych , bo po prostu nie ma piasku.:)

No to super, bo już się chciałam upierać przy papie i pewnie by chłop położył, bo on z tych którzy uważają, że klient nasz pan 8)