Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

garaż

kuz

Recommended Posts

Już kiedys pytałem na Forum, co zrobić, by zmontować blaszak zwany dalej garażem, jako pomieszczenie gospodarcze.

Zdania Forum były podzielone, więc wystapiłem.

I już wiem.

Dziś dostałem z UM "ZAWIADOMIENIE o wszczęciu postępowania...w sprawie ustalenia warunków zabudowy dla inwestycji polegającej na budowie budynku gospodarczego..."

Dowiedziałem się także kogo ten blaszak interesuje:

1. mnie

2. współwłaściciela

3. R.Z. Gosp. Wodnej w pobliżu

4. sąsiada

5. drugiego sąsiada

6. trzecich sąsiadów

7. czwartego sąsiada

8. piątych sąsiadów

9. Kółko Rolnicze (w/m)

10.Starostwo Powiatowe niedaleko

11.Woj. Zarz. Dróg Woj. też niedaleko

12.szafę z papierami.

Ło rany! Na działce siedzę ze trzydzieści lat i nie wiedziałem, że mam tylu sąsiadów. Graniczę z szosą, dwiema posesjami i gruntem nad jeziorkiem.

Pewnie sasiedzi też maja współwłasności.

Co będzie, jak się sprzeciwią takiej inwestycji? Przecież to należy do dobrego tonu.

Jutro gnam do urzędu dowiedzieć sie jakie pismo wysłali do pozostałych, pewnie takie samo. I o co chodzi.

Może Forum wie.

Głupi blaszak a sprawa jak Pałac Kultury.

Sąsiadom wysłali to samo, tylko w kółeczku na tej wyliczance zakreślony jest inny numerek zgdodny z odbiorcą :lol

takie jest to nasze prawo, ale jak masz zachowane odległości, to sąsiedzi Ci nie straszni, najwyżej napiszą odwołanie, do którego gmina się ustosunkuje że nie ma podstaw by Ci bronić tej ważnej inwestycji

tyle że zanim oni to poodbierają wszyscy (kogoś może nie być i poczta będzie awizować) to potrwa

mnie sąsiad odbierał awizo z poczty dokadnie 14 dni, a już pierwszego dnia pobiegł zgłosic zastrzeżenie - jasnowidz jakiś czy co????

Nowelizacja Prawa Budowlanego nie ma nic wspólnego z postępowaniem w sprawie warunków zabudowy, które toczy się na mocy innej ustawy i poprzedza (nie zawsze i wszędzie, zależy od interpretacji urzędników powiatowych) zgłoszenie o zamiarze budowy lub wniosek o wydanie pozwolenia na budowe.

Koledze życzę cierpliwości, w praktyce takie postępowanie trwa od 2 do 6 miesięcy, a w niektórych sytuacjach urząd może je zawiesić na 12 miesięcy.