Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie o termin odpowiedzi na odwołanie od decyzji PINB

pawcio1973

Recommended Posts

Witam

Dostałem od Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego nakaz rozbiórki lub legalizacji samowoli budowlanej. Oczywiście przy legalizacji naliczyli mi ogromne koszty do zapłacenia. Odwołałem się od jego decyzji do wyższej instancji i czekam już 9 miesięcy na odpowiedź. W związku z tym mam pytanie, czy jest jakiś ustawowy termin w jakim powinienem otrzymać odpowiedź i co mogę zrobić w tej sytuacji.

Zgodnie z art. 35 § 3. KPA Załatwienie sprawy wymagającej postępowania wyjaśniającego powinno nastąpić nie później niż w ciągu miesiąca, a sprawy szczególnie skomplikowanej - nie później niż w ciągu dwóch miesięcy od dnia wszczęcia postępowania, zaś w postępowaniu odwoławczym - w ciągu miesiąca od dnia otrzymania odwołania.

Natomiast w myśl art. 36. § 1 o każdym przypadku niezałatwienia sprawy w terminie określonym w art. 35 organ administracji publicznej obowiązany jest zawiadomić strony, podając przyczyny zwłoki i wskazując nowy termin załatwienia sprawy.

Jeżeli jesteś z tej zwłoki niezadowolony to możesz się zastosować do art. 37 § 1, który stanowi, że na niezałatwienie sprawy w terminie określonym w art. 35 lub ustalonym w myśl art. 36 stronie służy zażalenie do organu administracji publicznej wyższego stopnia.

Zgodnie z art. 37 § 2 KPA organ wymieniony w § 1, uznając zażalenie za uzasadnione, wyznacza dodatkowy termin załatwienia sprawy oraz zarządza wyjaśnienie przyczyn i ustalenie osób winnych niezałatwienia sprawy w terminie, a w razie potrzeby także podjęcie środków zapobiegających naruszaniu terminów załatwiania spraw w przyszłości.

Natomiast art. 38 stanowi, że pracownik organu administracji publicznej, który z nieuzasadnionych przyczyn nie załatwił sprawy w terminie lub nie dopełnił obowiązku wynikającego z art. 36 albo nie załatwił sprawy w dodatkowym terminie ustalonym w myśl art. 37 § 2, podlega odpowiedzialności porządkowej lub dyscyplinarnej albo innej odpowiedzialności przewidzianej w przepisach prawa.

Pozytywnego załatwienia sprawy zawsze możesz żądać (po to w końcu złożyłeś odwołanie) ale nie możesz tego uzasadniać długim okresem załatwiania sprawy :wink: