pawcio1973 24.08.2005 00:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 Witam Dostałem od Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego nakaz rozbiórki lub legalizacji samowoli budowlanej. Oczywiście przy legalizacji naliczyli mi ogromne koszty do zapłacenia. Odwołałem się od jego decyzji do wyższej instancji i czekam już 9 miesięcy na odpowiedź. W związku z tym mam pytanie, czy jest jakiś ustawowy termin w jakim powinienem otrzymać odpowiedź i co mogę zrobić w tej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafcadio 24.08.2005 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 Zgodnie z art. 35 § 3. KPA Załatwienie sprawy wymagającej postępowania wyjaśniającego powinno nastąpić nie później niż w ciągu miesiąca, a sprawy szczególnie skomplikowanej - nie później niż w ciągu dwóch miesięcy od dnia wszczęcia postępowania, zaś w postępowaniu odwoławczym - w ciągu miesiąca od dnia otrzymania odwołania. Natomiast w myśl art. 36. § 1 o każdym przypadku niezałatwienia sprawy w terminie określonym w art. 35 organ administracji publicznej obowiązany jest zawiadomić strony, podając przyczyny zwłoki i wskazując nowy termin załatwienia sprawy. Jeżeli jesteś z tej zwłoki niezadowolony to możesz się zastosować do art. 37 § 1, który stanowi, że na niezałatwienie sprawy w terminie określonym w art. 35 lub ustalonym w myśl art. 36 stronie służy zażalenie do organu administracji publicznej wyższego stopnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawcio1973 24.08.2005 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 Dzięki za odpowiedź, ale czy taki długi termin odpowiedzi na odwołanie rodzi dla urzędników jakieś konsekwencje karne bądź jakieś inne. Może mogę domagać się pozytywnego dla mnie zalatwienia sprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafcadio 24.08.2005 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 Zgodnie z art. 37 § 2 KPA organ wymieniony w § 1, uznając zażalenie za uzasadnione, wyznacza dodatkowy termin załatwienia sprawy oraz zarządza wyjaśnienie przyczyn i ustalenie osób winnych niezałatwienia sprawy w terminie, a w razie potrzeby także podjęcie środków zapobiegających naruszaniu terminów załatwiania spraw w przyszłości. Natomiast art. 38 stanowi, że pracownik organu administracji publicznej, który z nieuzasadnionych przyczyn nie załatwił sprawy w terminie lub nie dopełnił obowiązku wynikającego z art. 36 albo nie załatwił sprawy w dodatkowym terminie ustalonym w myśl art. 37 § 2, podlega odpowiedzialności porządkowej lub dyscyplinarnej albo innej odpowiedzialności przewidzianej w przepisach prawa. Pozytywnego załatwienia sprawy zawsze możesz żądać (po to w końcu złożyłeś odwołanie) ale nie możesz tego uzasadniać długim okresem załatwiania sprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawcio1973 24.08.2005 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 Dzięki za odpowiedź, o to mi chodziło.Tutaj zawsze można otrzymać rzetelną poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts