Frankai 22.01.2002 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2002 Ludzie - czy Wy chcecie mieszkac w bunkrze? Czy wiecie ile Was będzie kosztowało (leki, wizyty i utrata zysków) leczenie depresji, spowodowanej przez niedobór światła. Miesięczna kuracja mojej teściowej kosztuje 250PLN. Sytuacja powtarza się co roku i obecnie trwa 2-3 miesiące. Już po najgorszym, ale leki bierze nadal. Jak tak bardzo się boicie utraty ciepła przez szybę z k=1,1 + trochę większą ramę, to zamówcie okna z Heat Mirror i będziecie mieli k=0.3 lub nawet lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 22.01.2002 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2002 Nie robcie malych okien, zalezy jeszcze jaka powierzchnie doswietlacie. Swiatlo i kolor sa bardzo wazne aby nie dostac "fixum dyrdum". Straty ciepla tez sa bardzo wazne, tak czy tak bedziecie je miec, tylko mniejsze. Zobaczcie ze jak nie bylo problemu redukcji strat ciepla to i nie bylo problemu lejacej sie wody po scianach.Kupujecie okna szczelne z dobrym wspolczynnikiem i zeby byly szczelne ale koniecznie z rozszelnieniem.Od wysokosci zamontowania okna polaciowego zalezy jeszcze martwa strefa nie doswietlona przy sciance kolankowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 22.01.2002 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2002 Pitbull tu w pełni się zgadzamy. Czasem inwestorzy stawiają sobie za cel zrobienie domu superciepłego, superwykończonego i "superwogóle", a zapominają, że dom jest do mieszkania, a nie do budowania, wykańczania i podniecania się. Ja chcę żyć w świetle, oczywiście bez przesady, anie czuć się jak w ciepłym bunkrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 22.01.2002 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2002 Co do wielkości okien. Ja dość długo zastanawiałem się jak duże okna wybrać i jak je rozmieścić. Dach mam kopertowy, kąt nachylenia połaci 30st, centralne wejście na poddasze i dwa pokoje po obu stronach wejścia. Pytanie było: czy rozmieścić okna pojedyńczo na różnych połaciach (w danym pomieszczeniu), czy łączyć je w zestawy. Ostatecznie zamontowałem w każdym pokoju po zestawie składającym się z dwóch okien Fakro 140x78 i nad nimi okna nieotwieralne Duet 78x78.Efekt jest poprostu super. Powstały duże przeszklone powierzchnie, świetnie doświetlające poddasze. Okna pojedyńcze doświetlą tak samo, ale efekt wizualny byłby napewno dużo gorszy.Jak będzie z ogrzewaniem poddasza - zobaczymy. Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof 22.01.2002 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2002 Frankai - trafiłeś w samo sedno! Buduję bunkier! Ale nie przez okna, tylko dlatego, że buduję na szkodach górniczych IV kategorii (parę ton stali, beton B20, słupy żelbetowe, strop 14cm, itp.)Jeśli chodzi o okna, to mam duże przeszklenia na parterze, praktycznie cały salon to same okna i drzwi balkonowe!!Na piętrze będzie część nocna (czyli sypialnie), a nie punkty widokowe. Dlatego uważam, że po jednym oknie połaciowym i po jednym balkonowym w każdej z trzech sypialni zupełnie wystarczy!Trochę mi szkoda, że nie dałem okna połaciowego w łazience! Wydaje mi się, że chyba warto, bo ciemna łazienka jest do niczego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 23.01.2002 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2002 Krzysztof - nie bój nic, jeszcze możesz dać; zależy co masz na dachu. W moim przypadku jest to dachówka ceramiczna i Velux powiedział, że mam się do nich zgłosić, to przyślą człowieka, który powie jak to zrobić najlepiej.Patrzenie na gwiazdy (zwłaszcza z małżeńskiego łoża) może robić niezły nastrój i czasem ratować sytuację.Zależnie od wielkości pokoju. Ja mam 2 połaciowe + balkonowe (w 2 pokojach); 1 połaciowe + część lukarny + balkonowe. Pokoje mam jednak sporawe - powierzchnia podłóg rzędu 16-20m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 24.01.2002 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2002 Straszny z Ciebie "rozpustnik powierzchniowy" a z tymi gwiazdami to juz przesadziles. Przeciez nie zamontujesz okna polaciowego nad lozem malzenskim:smile: !Montaz okna polaciowego na pokryciu dachu z dachowki --- no problem.Zwroccie uwage na sposob polaczenia scianki kolankowej z oknem polaciowym. W niektorych przypadkach jest pewne prawdopodobienstwo wykraplania pary na dolnej powierzchni okna przy ramiaku okiennym.Drugi minus ze nie da sie dokladnie ocieplic okna polaciowego na styku gipskarton-okno-polac. Zawsze ta izolacja jest niewielka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts