Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

czy jest kara i w jakiej wysokosci jesli nadzór budowlany zlapie mnie na uzytkowaniu domku jednorodzinnego przez zgłoszeniem odbioru budynku?

przesledziłem jescze aktualna ustawe i jest tam o obowiązkowej kontroli w takim przypadku ale kary nie zauwałyzłem jak z tym jest?

https://forum.murator.pl/topic/39200-uzytkowanie-bez-zezwolenia/

owszem przeczytałem ten temat jest tam własnie mowa o art 57.7 ale nic o karze za uzytkowanie

czy ktos wie gdzie jest jasno i wyraxnie napisane ze kara za uzytkowanie przed zgłoszeniem odbioru wynosi tyle a tyle albo ze sie jej oblicza tak a tak?

https://forum.murator.pl/topic/39200-uzytkowanie-bez-zezwolenia/#findComment-788863

owszem przeczytałem ten temat jest tam własnie mowa o art 57.7 ale nic o karze za uzytkowanie

czy ktos wie gdzie jest jasno i wyraźnie napisane ze kara za uzytkowanie przed zgłoszeniem odbioru wynosi tyle a tyle albo ze sie jej oblicza tak a tak?

Za nielegalne użytkowanie budynku mieszkalnego jednorodzinnego kara od 1 stycznia 2005r. wynosi zgodnie z 59f ust. 1 - 10 000 zł (stawka opłaty 500 zł razy 10 (to wprost z 57 ust.7) razy współczynnik kategorii obiektu budowlanego - 2 (to w załączniku do ustawy), razy współczynnik wielkości obiektu budowlanego - 1 stąd = 500 x 10 x 2 x 1 = 10 000 zł).

a oto inne przykładowe kary:

KARY Z TYTUŁU NIELEGALNEGO UŻYTKOWANIA OBIEKTU BUDOWLANEGO LUB JEGO CZĘŚCI (kwoty przykładowe )

Obiekty budowlane

1. Budynki mieszkalne jednorodzinne - 10.000.- zł

2. Budynki gospodarcze, inwentarsko-składowe, garaże dwustanowiskowe, domki letniskowe - 5.000.- zł

3. Elementy dróg publicznych, wjazdy,inne budowle - 25.000.- zł

4. Budynki mieszkalne wielorodzinne (powyżej dwóch lokali) - 20.000.- zł

5. Budynki zakwaterowania turystycznego, budynki handlu, gastronomii i usług - 75.000.- zł

6. Budynki i obiekty przemysłowe - 50.000.- zł

7. Stacje paliw - 75.000.- zł

8. Place składowe, parkingi, lotniska - 40.000.- zł

9. Stawy rybne, zbiorniki wodne, rowy - 45.000.- zł

10. Sieci energetyczne, wodociągowe, kanalizacyjne, teletechniczne, ciepłownicze, przesyłowe - 40.000.- zł

11. Kominy i maszty - 50.000.- zł

ZA BUDOWĘ OBIEKTU BEZ POZWOLENIA NA BUDOWĘ (kwoty przykładowe )

Obiekty budowlane

1. Budynki mieszkalne jednorodzinne - 50.000.- zł

2.Budynki gospodarcze, inwentarsko składowe, garaże dwustanowiskowe, domki letniskowe - 25.000.- zł

3. Elementy dróg publicznych, wjazdy, inne budowle - 125.000.- zł

4. Budynki mieszkalne wielorodzinne (powyżej dwóch lokali) - 100.000.- zł

5. Budynki zakwaterowania turystycznego, bBudynki handlu, gastronomii i usług - 375.000.- zł

6. Budynki i obiekty przemysłowe - 250.000.- zł

7. Stacje paliw - 375.000.- zł

8. Place składowe, parkingi, lotniska - 200.000.- zł

9. Stawy rybne, zbiorniki wodne, rowy - 225.000.- zł

10. Sieci energetyczne, wodociągowe, kanalizacyjne, teletechniczne, ciepłownicze, przesyłowe - 200.000.- zł

11. Kominy i maszty - 250.000.- zł

Roboty budowlane

1. Zatoki parkingowe, miejsca postojowe do 10 stanowisk, budowle piętrzące do 1 m, oczka wodne do 30 m2, opaski brzegowe, pochylnie dla niepełnosprawnych, ogrodzenia, kraty, mała architektura w miejscach publicznych - 2.500.- zł

2. Obiekty uzupełniające zabudowę zagrodową i związane z produkcją rolną, budynki gospodarcze o powierzchni do 10 m2, przydomowe oczyszczalnie ścieków, tymczasowe obiekty ustawiane na okres 120 dni, pomosty (rekreacyjne itp.) o długości do 25m, instalacje zbiornikowe na gaz płynny, przyłącza - 5.000, -zł.

...O...!

https://forum.murator.pl/topic/39200-uzytkowanie-bez-zezwolenia/#findComment-789012

Z tego co wiem od mojego kierownika budowy, to nawet domy wymagające zezwolenia na użytkowanie nie wszystkie były kontrolowane a czasem nawet kara za wcześniejsze użytkowanie bez odbioru była przez urzędnika pobierana w znacznie zmniejszonej wysokości, tylko że do kieszonki. Natomiast te, które wymagają tylko zgłoszenia zakończenia budowy rzadko są kontrolowane.
https://forum.murator.pl/topic/39200-uzytkowanie-bez-zezwolenia/#findComment-789118

Pokerzysta gdzie słyszałeś że kontrolują wszystkie zakończone budowy, teść w tamtym roku zgłaszał zakończenie budowy nikt się nie zjawił, przypuszczam, że obiekty które nie wymagaja uzyskania pozwolenia na uzytkowanie nie są w ogóle kontrolowane.
https://forum.murator.pl/topic/39200-uzytkowanie-bez-zezwolenia/#findComment-789427