mario_pab 24.08.2005 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 Kiedyś już chyba gdzieś na forum coś na ten temat było, ale za nic w świecie nie mogę tego znaleźć. Interesuje mnie bowiem jaki przewód/przewody położyć w wykopie od ogrodzenia do domu. Pragnę zaznaczyć, że w słupku ogrodzeniowym przy bramie będzie licznik en. elektrycznej dlatego wiem, że w wykopie musi być przynajmniej przewód zasilający dom w en. elek., ale jaki? Jakie przewody położyć do domofomu, otwierania bramy itd.? Jakie wynalazki mogą się pojawić w przyszłości, które będą wymagały oddzielnego kabla na linii dom-ogrodzenie/brama? Może macie jakieś pomysły ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alexsoft 24.08.2005 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 Jakie przewody położyć do domofomu, otwierania bramy itd.? Jakie wynalazki mogą się pojawić w przyszłości, które będą wymagały oddzielnego kabla na linii dom-ogrodzenie/brama? Może macie jakieś pomysły ... 1. przewód elektryczny - np. 5*10mm 2. przewod telefoniczny - minimum 3 pary (a lepiej wiecej) 3. domofon/videofon ok. 4 pary 4. sterowanie brama: w moim przypadku to 2*2*0.5+2*2*0.0X+przewod antenowy 5. ew. kabel antenowy do telewizji kablowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 25.08.2005 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 Jeśli położysz telefoniczny, to musi być to kabel tzw. żelowany. To samo z kablem do domofonu (5x2pary) przy domofonie analogowym. Przy cyfrowym wystarczy 4 pary. Najlepiej wykonać to w kanalizacji kablowej. Zasilanie bramy i różne odejścia np.pod ewentualne oświetlenie ogrodu, ogrodzenia, czy trawnika możesz dać z tego samego punktu przy bramie. Tu kabel z domu do bramy dałbym podwójny np. 3x1,5 na 2 bezpiecznikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 25.08.2005 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 Generalnie wszystkie przewody kładzione w zimi powinny być do tego przystosowane. A więc powinny być to kable żelowe o których pisze przedmówca. U mnie elektryk położył do domofonu zwykły kabel i była kicha. Domofon nie działał. Po wymianie przewodu na żelowy jest OK. Najlepiej też wykonać kanalizację kabolwą. Łatwiej wtedy coś jeszcze wciągnąć lub wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts