Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki przewód na linii brama - dom?

Recommended Posts

Kiedyś już chyba gdzieś na forum coś na ten temat było, ale za nic w świecie nie mogę tego znaleźć.

Interesuje mnie bowiem jaki przewód/przewody położyć w wykopie od ogrodzenia do domu. Pragnę zaznaczyć, że w słupku ogrodzeniowym przy bramie będzie licznik en. elektrycznej dlatego wiem, że w wykopie musi być przynajmniej przewód zasilający dom w en. elek., ale jaki? Jakie przewody położyć do domofomu, otwierania bramy itd.? Jakie wynalazki mogą się pojawić w przyszłości, które będą wymagały oddzielnego kabla na linii dom-ogrodzenie/brama? Może macie jakieś pomysły ...

Jakie przewody położyć do domofomu, otwierania bramy itd.? Jakie wynalazki mogą się pojawić w przyszłości, które będą wymagały oddzielnego kabla na linii dom-ogrodzenie/brama? Może macie jakieś pomysły ...

1. przewód elektryczny - np. 5*10mm

2. przewod telefoniczny - minimum 3 pary (a lepiej wiecej)

3. domofon/videofon ok. 4 pary

4. sterowanie brama: w moim przypadku to 2*2*0.5+2*2*0.0X+przewod antenowy

5. ew. kabel antenowy do telewizji kablowej

Jeśli położysz telefoniczny, to musi być to kabel tzw. żelowany. To samo z kablem do domofonu (5x2pary) przy domofonie analogowym. Przy cyfrowym wystarczy 4 pary. Najlepiej wykonać to w kanalizacji kablowej. Zasilanie bramy i różne odejścia np.pod ewentualne oświetlenie ogrodu, ogrodzenia, czy trawnika możesz dać z tego samego punktu przy bramie. Tu kabel z domu do bramy dałbym podwójny np. 3x1,5 na 2 bezpiecznikach.

Generalnie wszystkie przewody kładzione w zimi powinny być do tego przystosowane. A więc powinny być to kable żelowe o których pisze przedmówca. U mnie elektryk położył do domofonu zwykły kabel i była kicha. Domofon nie działał. Po wymianie przewodu na żelowy jest OK. Najlepiej też wykonać kanalizację kabolwą. Łatwiej wtedy coś jeszcze wciągnąć lub wymienić.