kika5 24.08.2005 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 proszę o opinie na temat użytkowania olejowanej podłogi. mam zamiar położyć parkiet przemysowy z teaku z wykończeniem w oleju. niestety ostatnio słyszałam od kilku osób, że nie są zadowoleni z tego rozwiązania, bo podłoga szybko się rysuje i nie wygląda dobrze. co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwonak 30.08.2005 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 proszę o opinie na temat użytkowania olejowanej podłogi. mam zamiar położyć parkiet przemysowy z teaku z wykończeniem w oleju. niestety ostatnio słyszałam od kilku osób, że nie są zadowoleni z tego rozwiązania, bo podłoga szybko się rysuje i nie wygląda dobrze. co wy na to? Właśnie, też szukam opinii na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankalenka 30.08.2005 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 to kompletnie odwrotnie - lakier się rysuje a nie olej. Widziałam podłogę olejowaną np w sklepie DLH użytkowaną 6 lat po jednej renowacji, gdzie klienci wchodzą prosto z dworu przez okrągły rok - wyglądała super. Na stołówce w biurowcu obok mojej pracy też jest olejowana, ale dopiero leży rok, też wygląda bardzo dobrze. Moja koleżanka ma olejowany dąb od kilku lat i nie narzeka. Ja też robię olej na wenge i biały olej na dąb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monig 30.08.2005 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 Ja użytkuję od niedawna (kilka miesięcy) olejowany przemysłowy ipe lapacho. Wygląda dobrze ale nieprawda że nic się nie rysuje tzn. są np. małe ryski po uciekającym kocie (ślizga się) lub nieuważnym suwaniu odkurzacza. Po umyciu podłogi już tego nie widać więc może nie są to tradycyjne stałe rysy lecz zadrapania jakiejś warstwy oleju. Mam zamiar odnawiać parkiet (olejować) co pół roku na razie nie widzę takiej potrzeby. Nie żałuję, że olejowałam podłogę - fajnie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzia28 30.08.2005 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 ANKALENKAProszę, wytłumacz mi jaki będzie to efekt??? Biały olej na dąb??? Też mam dąb i bardzo mnie to zaciekawiło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adass 30.08.2005 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 ja tez sie przylacze do pytania a najlepiej jakies foty olejowanego debu....i barwionego i zwyklego z gory dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 30.08.2005 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 mam olejowany parkiet dębowy - jest piękny !!!! mam deski lakierowane - są ładne ,ale daleko im do olejowanego efektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankalenka 30.08.2005 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 fotki białego oleju będę miała pod koniec października. Na próbkach wygląda to tak jakby dąb był surowy a wszystkie słoje są białawe. Generalnie kolor klepki jest chłodny, lekko szarawy a nie ciepły jak zazwyczaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikka 29.09.2005 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 Mieliśmy zamiar olejować na biało podłogę jesionową, ale parkieciarz nam to odradził. Poradził nam za to, żeby polakierować ją lakierem satynowym, który na rynku jest od ok. 2 lat. Wyszło rewelacyjnie. Na razie jeszcze nie mieszkamy, więc nie mogę nic powiedzieć na temat jej uzytkowania, ael wygląda naprawdę fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 29.09.2005 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 Mieliśmy zamiar olejować na biało podłogę jesionową, ale parkieciarz nam to odradził. Poradził nam za to, żeby polakierować ją lakierem satynowym, który na rynku jest od ok. 2 lat. Wyszło rewelacyjnie. Na razie jeszcze nie mieszkamy, więc nie mogę nic powiedzieć na temat jej uzytkowania, ael wygląda naprawdę fajnie. A możesz podać proszę, jaki konkretnie jest to lakier? Jaka firma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikka 30.09.2005 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 Szczerze mówiąc ... nie wiem jaki to jest lakier. Parkieciarz pokazał nam go w domku obok na takiej samej podłodze jak nasza. Bardzo nam się spodobał i stwierdziliśmy, że chcemy dokładnie taki sam. Wiem na jego temat tylko tyle, że jest to lakier satynowy i że na rynku jest stosunkowo niedawno. Jest wytrzymały (zależało nam na tym ze względu na psa - stąd pomysł olejowania) i nie tworzy szklanki na powierzchni. Nie mam w tym momencie żadnych zdjęć, ale postaram się zrobić i coś wkleić - może w przyszłym tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 30.09.2005 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 Dzięki Nikka , wklej zdjęcia, oczywiście chętnie zobaczę, ale wielka szkoda, że nie znasz ani nazwy ani producenta. A nie mogłabyś zapytać parkieciarza, proszę Ja w przyszłym tygodniu zaczynam kłaść parkiet i potrzebuję takich wiadomośco "na już". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankalenka 30.09.2005 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 ja w przyszły czwartek cyklinuję i olejuję na biało dąb. dam znać jak wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 30.09.2005 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 ja w przyszły czwartek cyklinuję i olejuję na biało dąb. dam znać jak wyszło. To trzymam mocno kciuki, żeby wszystko było śliczniasto A zdjęcia będą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankalenka 30.09.2005 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 zdjęcia na pewno będą, ale wstawienie ich na forum przekracza moje możliwości.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 30.09.2005 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 zdjęcia na pewno będą, ale wstawienie ich na forum przekracza moje możliwości.. Eeee tam, nie wierzę . Ja Ci pomogę, to wcale nie jest takie trudne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikasons 05.10.2005 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 A jakiej firmy oleju używaliście?Ja też planuję olejować białym Lobasolem lamparkiet dębowy, ale to chyba dopiero za miesiąc.Bardzo jestem ciekawa, jaki uzyskałaś efekt-jeśli nie udałoby Ci się wkleić fotek tutaj- czy mogłabym Cię prosić o zdjęcia na priv? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankalenka 06.10.2005 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 olejujemy białym Trip-Trapem. Dzisiaj wchodzą z cyklinowaniem, na priva potrafię wysłać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika Seba 06.10.2005 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 proszę o opinie na temat użytkowania olejowanej podłogi. mam zamiar położyć parkiet przemysowy z teaku z wykończeniem w oleju. niestety ostatnio słyszałam od kilku osób, że nie są zadowoleni z tego rozwiązania, bo podłoga szybko się rysuje i nie wygląda dobrze. co wy na to? Sama doświadczeń jeszcze nie mam ale właśnie obserwowałam "zmagania" z parkieciarzem mojego szwagra. Cały problem polega na tym, że jak poolejował parkiet to powinien od razu od "wyfroterować" niestety chcą zaoszczędzić na materiałach do tego celu przywiózł ze sobą za mało padów (takich krążków zakładanych na maszynę froterującą) jak wrócił za kilka dni z padami to sie okazało, że wszystko wyschło i trzeba nanieśc nową warstwę oleju. SZwagier ma 186 m2 parkietu i zgodnie z informacją producenta oleju na taką powierzchnię parkieciarz powinien zużyć 19 padów (1 na 10 m2) tymczasem ten pojawił sie znowu tylko z jednym, który (jak się nietrudno domyślić) szybko sie zabrudził. Historia z powrotem parkieciarza do roboty trwała 2 miesiące i efekt jest taki, że oleju jest zbyt wiele warstw (tych w pore niewyfroterowanych) i efekt nie taki jak miał być. Pilnujcie więc parkieciarzy przy tym oleju i nie pozwólcie zaczynać pracy bez potrzebnych materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.10.2005 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 Moja olejowana podłoga ma już ponad rok (ależ ten czas leci) Użytkuje się super. Fakt, że ostatnio wyglądała beznadziejnie- matowa, jak "wyprana". Chciałam zamówić fachowca, żeby jeszcze raz ja zaolejował. Spróbowaliśmy z mężem ją wypastować, tak więc narobilismy się bardzo- ja nanosiłam pastę a mąż ją palerował- ale za to efekt jest rewelacyjny. Tak więc dla przyszłych posiadaczy olejowanych podłóg- należy je od czasu do czasu wypastować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts