2112wojtek 01.11.2005 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 Soniko chodzi Ci o to niefortunne sformulowanie Inna sprawa , ze drewno olejowane powinno sie dodatkowo woskowac/albo woskowac, albo tez pokrywac olejem konserwujacym po .... Masz racje!!! Faktycznie blad i brak logiki mysli. Powinno byc "ze drewno woskowane powinno sie..." co innego autor mial na mysli co innego napisal;Przepraszam.Woskowane parkiety sie okresowo woskuje lub pokrywa olejem konserwujacym do pelnego utwardzenia Olejowane zreszta tez Robisz to kazdorazowo kiedy zmywasz, przecierasz plynem do podlog drewnianych np. pt. Pronto, zawierajacym mydlo z olejkami . Tak wiec spokojnie, a za zamieszanie przepraszam no i gratuluje czujnosci. Ps wypowiedz moja, jesli sie myle pochodzi z teamtu , gdzie sie chwalilem woskowana akcja ? Stad rozdwojenie jazni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 01.11.2005 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 Muszę być czujna, bo mnie od tego olejowania "na sucho" już głowa rdzewieje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 01.11.2005 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 Muszę być czujna, bo mnie od tego olejowania "na sucho" już głowa rdzewieje . To ja Ci dziekuje za to, bo juz zaczynam za parkieciarza robic do tego stopnia ,ze niektorzy do mnie w tej kwestii nawet sie na priva zwracaja z takim zufaniem .Inna sprawa , ze woskowac olejowane to raczej chyba nie bardzo , wiec widze swoje roztrzepanie i obiecuje poprawe. Raz olej, raz lakier a innym razem bejce, woski i politury i tez mi sie mozg rdzewieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 01.11.2005 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 Jeszcze trochę pomarudzę... Rozumiem, że są różne oleje, które dają różny efekt kolorystyczny. Czy ta gama jest dosyć szeroka czy tylko obejmuje efekt naturalnego drewna lub ew. bielonego? Zmartwiłam się trochę tą sosną, chociaż nie do końca zrozumiałam dlaczego lepiej ją lakierować My nie tyle planujemy parkiet co deski na legarach na poddaszu i chciałam sobie każdy pokój inaczej zaolejować tzn. uzyskać różne efekty kolorystyczne podłogi. A sosna dlatego, że po pierwsze tania (na dąb nas nie stać) i ma wyraźne słoje w przeciwieństwie do buczyny, z której podłoga wydaje mi się nieco monotonna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 01.11.2005 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 Muszę być czujna, bo mnie od tego olejowania "na sucho" już głowa rdzewieje . To ja Ci dziekuje za to, bo juz zaczynam za parkieciarza robic do tego stopnia ,ze niektorzy do mnie w tej kwestii nawet sie na priva zwracaja z takim zufaniem .Inna sprawa , ze woskowac olejowane to raczej chyba nie bardzo , wiec widze swoje roztrzepanie i obiecuje poprawe. Raz olej, raz lakier a innym razem bejce, woski i politury i tez mi sie mozg rdzewieje. Życie jest pełne niespodzianek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 01.11.2005 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 Rozumiem, że są różne oleje, które dają różny efekt kolorystyczny. Czy ta gama jest dosyć szeroka czy tylko obejmuje efekt naturalnego drewna lub ew. bielonego? Zmartwiłam się trochę tą sosną, chociaż nie do końca zrozumiałam dlaczego lepiej ją lakierować My nie tyle planujemy parkiet co deski na legarach na poddaszu i chciałam sobie każdy pokój inaczej zaolejować tzn. uzyskać różne efekty kolorystyczne podłogi. A sosna dlatego, że po pierwsze tania (na dąb nas nie stać) i ma wyraźne słoje w przeciwieństwie do buczyny, z której podłoga wydaje mi się nieco monotonna. Ja tez Ci nie odradzalem, napisalem tyko jakie ma wlasnosci sosna. Olejowana bedzie zolkla jeszcze szybciej niz lakierowana. Skoro na poddaszu to pol biedy -pietro jest zawsze prywatne a nie "ogolnodostepne" wiec nie ma potrzeby az takiego mocnego zabezpieczania.Dobrze bylo by jednak , zeby deska do olejowania byla w dobrym gatunku a drewno pozyskane z drzew zywicowanych. Iglaki ze wzgledu na zywice , trudniej poddaja sie olejowaniu. Co do buczyny to wlasciwie nie ma ona w ogole slojow. Buk jest drewnem pozbawionym twardziela. Drewnem z wyraznym slojem latwym do olejowania , obrobki i w miare tanim bedzie olcha.Co do olejow barwiacych to chyba jest tak , ze jak ktos juz bawi sie w olejowanie a chce jeszcze barwic to powinien zaopatrzyc sie w bejce Sa, sa oleje barwiace , bielace, patynujace.Nie wiem czy dostaniesz olej barwiacy na niebiesko czy zielono, ale na pewno sa antyczne, rustyki, bursztyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 01.11.2005 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 Dzięki wielkie! Nie, nie chodzi mi o kolory typu niebieski/zielony, raczej te zbliżone do drewna np. tekowy, czy też efekt lekkiej szarości. Zapewne są takie barwy skoro piszesz, że są koloryzujące oleje.A z bejcą, to chyba wodna (zdanie męża) i na bejcę dopiero olej. Ale czy wtedy drewno go wchłonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 01.11.2005 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 A z bejcą, to chyba wodna (zdanie męża) i na bejcę dopiero olej. Ale czy wtedy drewno go wchłonie? No nie zawsze powinna byc to bejca wodna. Sa tez bejce np spirytusowe . Buczyna na ten przyklad nie powinna byc bejcowana farbkami wodnymi.Po bejcy drewno nie ma problemu z przyjeciem oleju, bo olej naklada sie na powierzchnie sucha a wiec rozpuszczalnik bejcy musi najpierw odparowac. Kolor teakowy uzyskasz stosujac oleje o nazwie rustykalne, cieplejsze barwy zas na olejach tzw.antycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 01.11.2005 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 A na akację co, bo nie chcę żeby ściemniała za bardzo ? P. S. Zaczyna mi sie to coraz bardziej podobać, żeby nie powiedzieć "wciągać" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 01.11.2005 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 Dzięki! Chyba już wszystko wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 01.11.2005 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 A na akację co, bo nie chcę żeby ściemniała za bardzo ? P. S. Zaczyna mi sie to coraz bardziej podobać, żeby nie powiedzieć "wciągać" . Z tego co pamietam to Twoja akacja miala byc olejowana na goraco jakims uretanem ? To dobry pomysl , bo akacja jak kazdy egzotyk lekko patynuje /i robi to nie tylko pod woskiem :P/. Jak chcesz poglebic albo przyspieszyc proces zastosuj jakis rustykalny /lekko szarawy , ale cieply/Najlepiej zrobic probke na klepce, polozyc na parapecie i jak sie nie spieszy poczekac z rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 01.11.2005 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 To i ja jeszcze pytanie Na czym polega bielenie bejca tz chodzi mi o to czy o nasyceniu kolorem decyduje odpowiednia bejca np lekko bielona, srednio bielona itd czy ilosc razow bejcowania np musze dwa razy zabejcowac zeby uzyskac taki i taki efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 01.11.2005 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 To i ja jeszcze pytanie Na czym polega bielenie bejca tz chodzi mi o to czy o nasyceniu kolorem decyduje odpowiednia bejca np lekko bielona, srednio bielona itd czy ilosc razow bejcowania np musze dwa razy zabejcowac zeby uzyskac taki i taki efekt. Jesli ten wynalazek rzeczywiscie ma prawo nazywac sie bejca, to efekt powinien zalezec od ilosci polozonych "razow" Ale nie wypowiadam sie powaznie , bo ja jestem stara szkola bielaca drewno lugami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 02.11.2005 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 Moja stara szkola to biala farba olejna Moi poprzednicy tez byli z tej szkoly, bo bukowe schody mam pokryte trzema warstwami farby olejnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 02.11.2005 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 Moi poprzednicy tez byli z tej szkoly, bo bukowe schody mam pokryte trzema warstwami farby olejnej Przynajmiej sie nie pacza od wilgoci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 02.11.2005 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 http://img463.imageshack.us/img463/5263/iconrazz7zs.gif nie smiej sie, bardzo chcialam biale na "seiden matt" schody nie widzialam jeszcze nigdzie ale w mojej wyobrazni istnieja Tylko ze stolarz ktory je ogladal, nie jest z nich zadowolony i mowil zeby sie zastanowic nad nowymi.... a jak nowe to szkoda klasc olejna, dlatego myslalam o bieleniu, bo mogla bym i drzwi wewnetrzne tez ta technika zrobic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kevin1 05.11.2005 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2005 A zamówiłaś już może ten parkiet? My planujemy dokładnie taki sam i tez jesteśmy z Wrocka. Możesz polecić firmę?Różnice w cenach potrafią być znaczne, a oczywiście chcemy dobrą jakość drewna,dobrze położoną i w sensownej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tunturi 07.11.2005 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 Witajcie Moje parkiety wołają o konserwację, a ja potrzebuję pomocy - może ktoś będzie umiał odpowiedzieć na moje pytania. 1 Część mojego parkietu (zwyczajny, stary parkiet dębowy) była olejowana Soyabase Plus firmy Pallmann. Miałam ją pociągnąc olejem jeszcze raz po roku, tylko nie pamiętam, czy tym samym, co za pierwszym razem, czy preparatem do konserwacji - nazywa się to to Soya Oil Care. Wiecie może? 2 Kawałek podłogi miałam eksperymentalnie zawoskowany, ale zastanawiam się nad zaolejowaniem go - myślicie, że po porządnym umyciu tej woskowanej podłogi mogę pociągnąć ją olejem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 07.11.2005 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 WitamTo ja tez mam kilka pytan, mam nadzieje uzyskac informacjemam podloge w domu stara pomalowana farba na ciemny orzech. Podloga jest swierkowa, mozna ja olejowac? a co ze szparami w podlodze? Bo u mnie sa i to dosc spore, swierk jest sliczny i jasny bardzo, mam kawaleczek tej podlogi odsloniety przez cykliniarza. Mozna to olejowac? czy lepiej jak radzi cykliniarz lakierem wodnym jednoskladnikowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 08.11.2005 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2005 Muszę się tutaj wygadać, bo mam chyba załamanie nerwowe , a jak jeszcze nie mam to napewno jestem na dobrej drodze. Był u nas dzisiaj potencjalny wykonawca olejowania, który robi to maszyną, na gorąco, duża firma, duże doświadczenie i .....zaczął nam odradzać . Powiedział, że taki parkiet jest bardzo up...wy w utrzymaniu, że trzeba robić zabiegi pielęgnacyjne raz w miesiącu - dożywotnio , że trzeba sobie kupić froterkę, że jak się takiego parkietu nie głaszcze i nie pieści, to on będzie żle wyglądać. I dlaczego on mi to wszystko powiedział, jak ja już byłam zdecydowana na olej w 99% ???? Nie wiem co robić, bo nie chcę być niewolnicą podłogi, a z drugiej strony olejowany parkiet jest taki ładny. Czy te dziwne rzeczy trzeba rzeczywiście robić raz w miesiącu, do końca życia??? Mam dość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts