mackre 24.08.2005 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 kierownik chce zeby ławy wyłożyc folia jako izolacje pod bloczki a murarze twierdza że jest pierwszy ktory wpadł na ten pomysl I co wy na to? dzisiaj musze zadecydować pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosias 24.08.2005 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 ja mam na ławy połozona specjalną folięi zolacyjną - pod bloczki. Tak było w projekcie, a murarze przyjęli to jako coś oczywistego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 24.08.2005 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 Istnieją 2 typy folii do izolacji poziomych: z polietylenu np. Delta - pozioma izolacja muru Dorkena lub izoplast Foliarex'u grubość około 0,4 mmz PCV np. Delta - pozioma izolacja muru z PCV Dorkena lub inne. grubość około 1,5 mm. Z praktyki powiem Ci, że jeżeli majstrzy tego nie kładli weź folie PCV. PE jest cieńsza i mniej wytrzymała mechanicznie co dla murarza stanowi nie lada problem - jak tu nie uderzać kantem kielni w folię? Używałem Dorkena PE i folii PCV ale nie pamiętam producenta. Tą drugą polecam (PCV Dorkena jest droga). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 24.08.2005 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 dobrzy fachowcy polecja zamiast folii pape podkladowa im grubsza tym lepsza i wystarczy jena warstwanajwazniejsza jest i tak pozioma pod sciane nosna na fundamencie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 24.08.2005 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 dobrzy fachowcy polecja zamiast folii pape podkladowa im grubsza tym lepsza i wystarczy jena warstwa najwazniejsza jest i tak pozioma pod sciane nosna na fundamencie Robisz ją tak samo. Papa o dziwo ma mniejszą trwałość niż folia (też mnie to zdziwiło). No i folia jest tańsza - za PE płaciłem około 3 zł / m2, za PCV 6,5 zł / m2. Dobra papa to koszt powyżej 10 zl / m2. No i papa smrodliwa jest ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Alina Lozowska 24.08.2005 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 Właśnie jutro kładziemy. Papę termozgrzewalną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 24.08.2005 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 dobrzy fachowcy polecja zamiast folii pape podkladowa im grubsza tym lepsza i wystarczy jena warstwa najwazniejsza jest i tak pozioma pod sciane nosna na fundamencie 2 x papa na lepiku (zwykłą na tekturze izolacyjnej), 1 x papa na lepiku ( na osnowie włókniny) , 1 x papa termozgrzewalna itd. - w każdym razie najtrwalsza powinna być termo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom17 24.08.2005 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 a ja tam nic nie położę http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=50413&highlight=konstruktor ps przepraszam, ze troszkę nie na temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 24.08.2005 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 U mnie folia fundamentowahttp://www.muzimer.pldobra cena - dobra folia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemoBDG 25.08.2005 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 Papa o dziwo ma mniejszą trwałość niż folia (też mnie to zdziwiło). To jednak prawda. Folia jest znacznie trwalsza niż papa, co jest dobrym argumentem za jej stosowaniem jaki izolacji przeciwwilgociowej. Niestety jest bardziej wrażliwa na uszkodzenia. Dlatego warto wybrać jak najgrubszą folię PCV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts