Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

folia na lawy fundamentowe?Pilne!

mackre

Recommended Posts

Istnieją 2 typy folii do izolacji poziomych:

z polietylenu np. Delta - pozioma izolacja muru Dorkena lub izoplast Foliarex'u grubość około 0,4 mm

z PCV np. Delta - pozioma izolacja muru z PCV Dorkena lub inne. grubość około 1,5 mm.

Z praktyki powiem Ci, że jeżeli majstrzy tego nie kładli weź folie PCV. PE jest cieńsza i mniej wytrzymała mechanicznie co dla murarza stanowi nie lada problem - jak tu nie uderzać kantem kielni w folię?

Używałem Dorkena PE i folii PCV ale nie pamiętam producenta. Tą drugą polecam (PCV Dorkena jest droga).

dobrzy fachowcy polecja zamiast folii pape podkladowa im grubsza tym lepsza i wystarczy jena warstwa

najwazniejsza jest i tak pozioma pod sciane nosna na fundamencie

Robisz ją tak samo. Papa o dziwo ma mniejszą trwałość niż folia (też mnie to zdziwiło). No i folia jest tańsza - za PE płaciłem około 3 zł / m2, za PCV 6,5 zł / m2. Dobra papa to koszt powyżej 10 zl / m2.

No i papa smrodliwa jest ... :-?

dobrzy fachowcy polecja zamiast folii pape podkladowa im grubsza tym lepsza i wystarczy jena warstwa

najwazniejsza jest i tak pozioma pod sciane nosna na fundamencie

2 x papa na lepiku (zwykłą na tekturze izolacyjnej), 1 x papa na lepiku ( na osnowie włókniny) , 1 x papa termozgrzewalna itd. - w każdym razie najtrwalsza powinna być termo :wink:

Papa o dziwo ma mniejszą trwałość niż folia (też mnie to zdziwiło).

To jednak prawda. Folia jest znacznie trwalsza niż papa, co jest dobrym argumentem za jej stosowaniem jaki izolacji przeciwwilgociowej. Niestety jest bardziej wrażliwa na uszkodzenia. Dlatego warto wybrać jak najgrubszą folię PCV.