kuz 24.08.2005 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 Takie zlecenie ustne złożyłem geodecie miejskiemu. Już był i narazie wcinał się w sieć. W sobotę bedzie bił kołki lub znakował narożne słupki ogrodzeniowe. Podczas bicia kołków nie mogę mu asystować. Później ma mi przekazac wyniki. Działka ogrodzona, graniczy z dwoma sąsiadami równolegle, szosą i łąkami. Jedno z ogrodzeń sąsiedzkich było tandetnie odnawiane ze 20 lat temu, linia krzywa, możliwe jest niewielkie (0,5 m) przesunięcie w moją stronę.1) Na co uważać z geodetą, jakie dokumenty ma mi przekazać, w jaki sposób przekaże mi punkty graniczne, jakie numery może wyciąć?2) Jak postąpić, jeśli okaże się że któreś z ogrodzeń nie leży w linii granicy?Pytanie dodatkowe: Wielkie sosny, ktore pamiętam, gdy sięgały mi do nosa, a ja mogłem przejść wyprostowany pod stołem, stoją prawie metr od płotu. Za to od południowej strony i na długości prawie 200m. Co z nimi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 25.08.2005 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 ależ to napisałeś trzy razy czytałem i nic. Nie kumam - moze ja źle czytam, albo jest napisane troszkę chaotycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 25.08.2005 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 mój geodeta ma wytyczyć granice w sobote ale ja mam troszku inny problem bo na mapach geodety pisze że działka ma 19.99 a sąsiad twierdzi że działak ma 18,45 i kurcze mam problem, od słupka ma wźąść 50 zł i wytłumaczyć sąsiadowi że wymiar na 100% jest 19,99. Więc za 3 dni się wszystko wytłumaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuz 25.08.2005 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 1) Na co uważać z geodetą? 2) Jakie dokumenty ma mi przekazać? 3) W jaki sposób przekaże mi punkty graniczne? 4)jakie numery może wyciąć? 5) Jak postąpić, jeśli okaże się że któreś z ogrodzeń nie leży w linii granicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 25.08.2005 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 1 nie wiem ten jest troszku znajomy więc myśle że żadnego przekrętu mi nie wykręci 2 też jeszcze nie wiem3 z tego co wiem chodzi z tym takim dziwnym lukadłem na 3 nogach i tak wyznacza, my zrobiliśmy 4 słupki z betonu i mamy je zakopać tam gdzie zostały wyorane przez sąsiada4 z czemu miałby wycinać numery ?5 albo ugoda między sąsiadami albo sąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 25.08.2005 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 2. powinieneś dostać zaewidencjonowany przez Ośrodek Dokumentacji Geodezyjnej i Kartograficznej protokół ze wznowienia znaków granicznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 25.08.2005 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 o protokole wiedziałam ale zapomniałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja budowniczy 25.08.2005 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 2. Podczas wznawiania granic sporządzany jest protokół ze wznowienia granic. Jeśli robi to oficjalnie - to wezwani zostali właściciele pozostałych działek, którym on okaże granice i jeśli wszystko będzie w porządku - to oni ten protokół podpiszą. Potem ten protokół wędruje do starostwa. 3. Co do punktów granicznych - to prawdopodobnie zabije kołki drewniane i spryska je pomarańczowym sprayem. To jest standart. Czasami, gdy działka jest duża i nie przewidziana ddo grodzenia, za dodatkową opłatą geodeta zakopuje tzw. graniczniki, z betonu, a pod nie wrzuca butelkę szklaną. 4. Numery - nie powinien - , jeśli to jest rzeczywiście wznowienie granic, to wezwie sąsiadów, zabije te kołki i tyle. Tu nie ma specjalnie miejsca na kjakieś przekręty. No oprócz tego z ceną za usługę 5. Jeśli któreś z ogrodzeń nie leży w granicy, to będziesz miał problem. Chyba że sąsiad dobrowolnie zgodzi Ci sie oddać brakujące metry. Bo jak nie to możesz zrobić rozgraniczenie czytaj dodatkowe koszty, z tym że jeśli się znowu nie zgodzicie co do przebiegu granicy - toz automatu musicie iść do sądu - taka procedura niestety. A więc jest to wyjście kłopotliwe. Albo można wezwać go do przesunięcia granicy pisemnie, z załączoną mapą geodezyjną, żeby było jasne ile ma się przesunąć. Jak się znowu nie przesunie - to znowu pozostaje sąd. Z tym że wiem że w podobnej sytuacji mojej sąsiadce sąd " nie oddał brakującego " metra, tylko gościowi który się wgrodził nakazal odkupić te zagarnięte metry po cenie rynkowej !!! Nie o to jej do końca chodziło, bo z 17 m zrobiło jej się niecałe 16 a to przy takiej szerokości działki jest istotna różnica. Jest ponoć taki przepis który dopuszcza takie rozwiązanie. Pozostaje jeszcze sposób jak w "Samych swoich " - cepem sąsiada i do ameryki Sorki za żart, raczej nie na miejscu pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 17.09.2005 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2005 u mnie geodeta zakopał 3 graniczniki za 150zł protokół został podpisany przez sąsiadów bez problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vantage 19.09.2005 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 Beti, skąd jestes?Dasz namiar na tego geodetę? Mi zaśpiewał 450 zł za punkt netto, tochę dużo jak na słupek..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vantage 19.09.2005 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 Beti, skąd jestes?Dasz namiar na tego geodetę? Mi zaśpiewał 450 zł za punkt netto, tochę dużo jak na słupek..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 19.09.2005 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 jestem z Podkarpacia a dokładniej zpod Rzeszowa jak jesteś nadal zainteresowany to napisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti3 29.09.2010 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Beti!Pisze do Ciebie też Beti, obecnie mieszkam w tarnowie ale budujemy się w Rzeszowie i mamy problem z granicami działki bo nie mamy 2 punktów granicznych bo są zaasfaltowane , chcemy się grodzić ale jeden sąsiad nie zgadza się na ogrodzenie w granicy , dlatego podjęliśmy decyzję o wznowieniu granic działki, ale nie wiem od czego mam zacząć i gdzie z tym iść, Ty piszesz o jakimś niedrogim geodecie - mogłabym namiary na niego?Pozdrawiam Beti3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts