Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W co inwestować z myślą o przyszłości?

Redakcja

W co inwestować z myślą o przyszłości?  

103 użytkowników zagłosowało

1. 1. W co inwestować z myślą o przyszłości?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A może mieszkanie pod wynajem, na Expander była analiza takiego rozwiązania.

Bieżemy kredyt na min 80% mieszkania, czyli inwestycja to 20% wartości + wszelkie opłaty.

a za max 20 lat stajemy się właścicielem takiego mieszkania, a jeżeli znajdziemy atrakcyjnie położone to jest szansa że przychód przewyższy koszty utrzymania mieszkania + wyskość raty (trzeba też płacić podatek :evil : )

Nietety trzeba mieć odpowiednie stałe dochody bo bank nie uwzględnia przychodu z najmu.

No i mieszkanie amortyzuje się.

Ziemia. Najlepiej w okolicy dużych miast, tam, gdzie grunty zgodnie z planem zagospodarowania są budowlane, ale jeszcze nieuzbrojone. Jest to inwestycja długoterminowa, bo żeby cena znacząco wzrosła trzeba poczekać na media i na to, żeby okolica stała się choć trochę zamieszkała. Ale to chyba najlepsze rozwiązanie.

Gdybyście chcieli inwestować (albo inwestujecie) z myślą o przyszłości, co wybieracie - patrz ankieta.

Nooo, na tym forum inna odpowiedź niż "nieruchomości" to faux paux jak to mówią Francuzi :lol:

A serio, ziemia, ziemia, grunty, grunty!! Nasza działka też nie wiadomo czy będzie przez nas zabudowywana... wszystko zależy od pracy bliżej jej granic. Robi teraz za bezpiecznik przed wzrostem cen gruntów.

Najlepiej inwestować w żonę lub męża. A tak na poważnie to wszystko zależy od środków, które mamy. Myślę, że w zależności od ich wysokości kolejność inwestowania może być następująca.

1. Lokaty bankowe, obligacje

2. Fundusze

3. Giełda

4. Nieruchomości

5. Dzieła sztuki biżuteria

Kolejność taka jest dla osób o średnich skłonnościach do podejmowania nadmiernego ryzyka oraz uwzględnia możliwość szybkiego, bez większych strat, odzyskania części zainwestowanych środków.

Lista ta nie jest sprawdzona w warunkach rzeczywistych ponieważ właśnie kończę wykańczać dom i nie mam problemów z nadmiarem środków do ewentualnego inwestowania.

nie będę oryginalna, też zainwestowałabym w nieruchomości; ceny ziemi już skoczyły od ubiegłego roku, kiedy kupowalismy naszą działkę, a za 6 lat (o ile dobrze pamiętam) również pozostali obywatele UE będą mogli kupować u nas ziemię; oj, bedzie się działo :D

sama chętnie kupiłabym jeszcze jedną działkę, ale trzeba oszczędzać na budowę :wink:

A ja uważam, że rzeczywiście lokata w nieruchomości jest bardzo korzystna (szczególnie teraz po wstąpieniu do UE). Ale pojawia się problem. Otóż - mając duży majątek wrzucony w nieruchomości, niestety nie jesteśmy w staniu "szybko" skorzystać z naszych pieniędzy. Niestety na nieruchomość trzeba znaleźć kupca. Jeśli nam się spieszy, to cena uzyskana przez nas wcale nie musi być atrakcyjna!!!

Osobiście po sprzedaży mieszkania zainwestowałem te pieniądze w fundusz stabilnego wzrostu. Sporo zyskałem. Druga zaleta to fakt, że mogę korzytać z tych pieniędzy prawie na bieżąco. W ciągu 5 ciu dni od zgłoszenia chęci sprzedaży jednostek - mam pieniądze.

Dlatego głosowałem na fundusze.

Jeśli bym posiadał stosownie duży majątek (przez duże M) - zainwestował bym trochę tutaj, trochę tutaj. Tak jest bezpieczniej.