Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W co inwestować z myślą o przyszłości?

Redakcja

W co inwestować z myślą o przyszłości?  

103 użytkowników zagłosowało

1. 1. W co inwestować z myślą o przyszłości?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Słuchałam w radiu niezbyt optymistycznego raportu o liczbie ludności w Polsce. Przeciętna Polka rodzi 1,23 dziecka :oops: :)

W ten sposób, w momencie kiedy przeciętny forumowicz Muratora ( bez III filaru) zacznie cieszyć się zasłużoną emeryturą może okazać się, że nie będzie miał kto na nią pracować.

Zatem inwestujmy w dzieci 8)

Pozdrawiam

A.D.

Słuchałam w radiu niezbyt optymistycznego raportu o liczbie ludności w Polsce. Przeciętna Polka rodzi 1,23 dziecka :oops: :)

W ten sposób, w momencie kiedy przeciętny forumowicz Muratora ( bez III filaru) zacznie cieszyć się zasłużoną emeryturą może okazać się, że nie będzie miał kto na nią pracować.

Zatem inwestujmy w dzieci 8)

Nie jestem do końca pewny czy Twoje dzieci wiedzą że pracują na Twoją emeryturę... a jak ktoś nie ma dzieci to nie będzie miał emerytury ? Czy trójka dzieci automatycznie oznacza trzykrotniewyższą emeryturę od rodzica z jednym dzieckiem ? :lol:

Akcje oczywiście. Dziwię się dlaczego tak mało jest takiej odpowiedzi. Przecież tu można najwięcej zarobić

Eee tam... jeśli chodzi o giełdę papierów wartościowych to najwięcej się zarabia na instrumentach pochodnych: kontraktach, warrantach czy opcjach... ba, można zarobić kupę kasy nawet gdy akcje lecą na łeb na szyję...

• 3 weeks później...
Fundusze inwestycyjne - ale nie samodzielnie lecz z doradcą inwestycyjnym (wyspecjalizowana firma). Sam nie mam takiej wiedzy, aby się w to bawić, a wbrew pozorom na funduszach można sporo stracić (agresywne inwestycje w akcje lub produkty Merril Lynch ). Wbrew pozorom nie jest to droga impreza.

Jesli wiesz, że nalezy kupować, gdy są spadki, a sprzedawać, gdy są zyski to jednostki tfi możesz samo kupować i sprzedawać. Za pomocą mbanku to nawet nie zapłacisz prowizji 8) Inna sprawa, że trzeba troszke poanalizować wykresy... :wink:

Nieruchomości , działkę w dobrej cenie kupić coraz trudniej ( sam tego doświadczyłem a i wyniki powyższej ankiety mogą być na to dowodem) , więc zostają mieszkania. Mieszkanie w dużym mieście można łatwo wynająć a zarobione w ten sposób pieniądze przeznaczyć na spłatę kredytu zaciągniętego na kupno owego mieszkania ( choć realnie rzecz biorąc wkład własny jest potrzebny)

Jednak najlepiej inwestować w naukę , co kilku forumowiczów już wyżej zaznaczyło , oprócz mniej lub bardziej wymiernych korzyści finansowych daje to wiele satysfakcji i wydłuża życie.

• 2 weeks później...