Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Budowy C33 - Rozważny i Romantyczka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 240
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• kasia64

241

Wiadomosci z placu budowy(relacja telefoniczna Mirasa :roll: )

Wieniec i schody rozszalowane,

Stemple w całym domu zniknęły,

Ścianka działowa na parterze miedzy wiatrołapem a łazienką wyrosła,

Ubijanie i polewanie gruntu na parterze trwa :roll: :roll: :roll:

Zdjęć nie ma :-? :-? :-?

Miras ledwo zdążył do pracy bo woził wode na budowę :roll:

Pozdrawiam brać budowlaną i pogody bezdeszczowej życzę :lol: :lol: :lol:

Od trzech dni próbuje wkleić zdjęcia :evil: i dojrzewam do zmiany operatora internetu :evil: :evil:

http://img246.imageshack.us/img246/1858/20061020001vt1.jpg

Tak nasz domek prezentował się w piątek :wink:

Majstrowie kończyli stawiać komin z cegły i zaczęli górną część zklinkieru,donice przed domem już stoją i chudziak wylany na całym parterze :wink: :wink: :wink: :wink: :wink:

Ponieważ rzadko teraz bywam na budowie ,staram się

i przywożę dla majstrów termos kawy i prawdziwe drożdzówki(lub własne ciacho).W sobotę przywiozłam też termos bigosu i kiełbachę na grilla i o 14 zarządziłam obiad dla wszystkich.Trochę majstry się certoliły ale łyknęli obiadek raz dwa,popili kawką i w dobrych humorach do wieczora pieścili komin a donice przed domem pod koniec pracy malowali jakimś smarowidłem żeby wykwitów nie było.Rozpaliliśmy z Mirasem ognicho i popaliliśmy trochę śmieci .Po ciemku wróciliśmy do domu.

Niedziela

Co było robić w niedzielę??? :roll: :roll: :roll:

Spakować żarełko i kawkę i na budowę, oczywiście :roll: :lol:

Dzisiaj ,pierwszy raz sprzątaliśmy w domu :roll: :wink:

A Miras wypróbował garaż

http://img107.imageshack.us/img107/7669/20061022003cj9.jpg

Sprzątanie polegało na zamiataniu podłóg co odniosło podwójny skutek,jeden bardzo spektakularny - poczuliśmy "domowość" domku każdą komórką ciała a dodatkowo odkryliśmy zaczarowany specyfik do usztywniania fryzur :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ,specyfiku uzbierało się kilka wiader,które Mirek poznosił.

Pokój najmłodszego synka:

http://img340.imageshack.us/img340/6205/20061022015be8.jpg

Pokój średniego synka:

http://img422.imageshack.us/img422/3052/20061022014hy5.jpg

I pokój najstarszego syna:

http://img72.imageshack.us/img72/2718/20061022016uy9.jpg

Na budowie cisza - czekamy na cieśli i więźbę :roll:

Czas na kolejne rozliczenie z Majstrem :roll:

Dotychczasowe koszty całkowite : 63.222,-

Koszt poddasza,komina i donic,rozprowadzenia rur kanalizacyjnch i chudziaka na parterze 20.000,-

Całkowity koszt inwestycji 83.222,-

Sama budowa to 65.000 materiały i robocizna,myślę że nie jest źle przy zmieniających się cenach za materiały i za robociznę,która ciągle drożeje :roll: :roll: :roll:

Ponieważ na budowie jest krótka przerwa,nachodzą mnie rózne refleksje i dochodzę do wniosku,że dzięki Wam Kochani Forumowicze zarażamy się Waszym optymizmem i dajemy radę(po mimo kilku "życzliwych" osób nadal pukających się w głowę na nasze szaleństwo).

Dziękujemy Wam za Wasze wpisy i trzymamy kciuki za Was i Wasze inwestycje.Pozdrawiamy :wink:

Wieści około budowlane.

Jakiś czas temu dotarło do nas że bez kredytu nie wykończymy naszego ukochanego domku :-? a w stanie deweloperskim nie damy rady zamieszkać.Zgodnie z ze zwyczajem przy sprzedaży mieszkania z późniejszym terminem wydania lokalu wiąże sie pozostawienie 15% kwoty na wydanie przez kupującego.W naszym wypadku jest to 20.000 i psuje nam to trochę plany i musimy wesprzeć się kredytem.Staraliśmy się o 50.000.Startowalismy do PKO SA,GE Money,Millenium.W pierwszym mamy konto od 12 lat i figa,to samo w drugim i trzecim.Co dziwne w GE Money braliśmy różne kredyty krótkoterminowe(2-3lata) otrzymaliśmy weksel na kredyt hipoteczny przy którym rata jest niższa niż przy krótkoterminowym ale nie mamy zdolności kradytowej :evil:

Jak wiadomo poszłam do pracy i nasza zdolność trochę wzrosła ale tamte banki skreślilismy- niech spadają.Uderzyliśmy do Kredyt Banku - gdzie w ciągu 4 min z zegarkiem w ręku zostaliśmy o wszytskim poinformowani łącznie z wydrukiem symulacji spłat.Mieliśmy tydzień na skompletowanie dokumentów i mamy decyzję.10 listopada podpisujemy umowę kredytowa.

Ale nie ma lekko :roll:

Jednym z potrzebnych dokumentów był wyciąg z ksiegi wieczystej działki.

Złożyliśmy odpowiedni druczek,wnieśliśmy stosowną opłate.Odebraliśmy wypis i co się okazało w wypisie znalazł sie oprócz nas poprzedni właściciel działki :evil: Nie powiem co mnie trafiło ale na panie pozgrzytałam zębami i zażądałam natychmiastowej zmiany,panie z rozpędu chciały skreślić Mirasa zamiast byłego właściciela gruntu.Ręcę i gacie opadają.

Do banku zawieżliśmy nasze zawiadomienie o księdze wieczystej i akt notarialny zakupu gruntu i wzięto pod uwagę.Decyzja o udzieleniu kredytu POZYTYWNA!!!!!

Była opcja czekania na poprawiony wyciąg z księgi i dowóz do banku ale na szczęście upadła i Miras jutro ją odbierze, o czym poinformował panie urzędniczki telefonicznie( ach to pan od tej zdenerwowanej pani). :roll: :evil:

Wieści budowlane:

Jutro wchodzą cieśle HURRA!!HURRA!!

Po nocy nadchodzi dzień a po deszczu wschodzi słońce

W niedzielę obudził nas deszcz i wyjący wiatr. :-?

Nasi przyjaciele zadzwonili do nas przed południem i przyjechali po nas swoim autkiem i pojechalismy OCZYWIŚCIE na budowę :roll: :lol:

Moja przyjaciółka zabrała kosz specjałów i w tą pogodę wylądowaliśmy na budowie około 12 w południe :lol: :lol: :lol:

Mimo wiatru , deszczu i przeciągu w domu odbyło się pierwsze przyjęcie :lol:

Było pyszne ciacho i herbata z prądem :oops: :lol: :lol: :lol:

Przyjęcie było nie byle jakie bo w salonie :roll: :lol: :lol:

http://img224.imageshack.us/img224/2432/20061029003xe4.jpg

http://img144.imageshack.us/img144/1071/20061029005mo1.jpg

Przyjaciele są zauroczeni okolica i oczarowani naszym domkiem.Chyba powoli dojrzewaja do budowy :roll: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Jak wiadomo robiliśmy przymiarki do pokrycia dachu.

Ostatecznie,dzisiaj złozyliśmy zamówienie :roll:

Szwedzka blachodachówka ZEFIR Mat kolor cegła z całym oprzyrządowaniem ,5 okien dachowych i jeden wyłaz dachowy , 2 kominki wentylacyjne i robocizna - 18.000,-.Jutro wpłacamy zaliczkę 4.000,- a miedzy 15-20 listopada rozpoczęcie robót.

Cieśle na dachu i w sobotę ma byc wiecha :roll:

Jeszcze tylko dodam że bank nie uznał poprawki do wyciągu z księgi wieczystej i Miras dzisiaj wystąpił drugi raz o wyciąg odpłatnie oczywiście. :evil: :evil: :evil: Nie pozwolił swojej małżonce iść się wykłócić :roll: :roll: :roll: :oops: :oops: :oops:

Pozdrawiam i za pogodę trzymam kciuki :wink: :wink: :wink: :wink: :wink:

Ponieważ Zeljka mi zagroziła laniem pupy donoszę wieści z placu boju :roll: :p

5 listopada zawiązałam komitet wodociągowy w zimnie,deszczu,wietrze przyjechali właściciele działek i podpisali uchwałę założycielską i składamy papiery do Gminy.Jeżeli ktoś będzie potrzebował ściągi pisma - chętnie wyslę na priv.

Cieśle robią trzy budowy jednocześnie i delikatnie mówiąc ślimaczą naszą więźbę - miała być skończona w sobote,potem w poniedziałek,wtorek i wczoraj jeszcze nie skończyli :roll: :evil:

Murarze obmurowują skosy i robi się domowo, 20 mają wejść dekarze.

Mieliśmy telefon z Kredyt Banku i w piątek podpisujemy umowę kredytową i będzie kasiorka :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Na połowę wartości kredytu musimy wykazać rachunki :roll:

Myślę że jakoś sobie poradzimy :p

Jeżeli pogoda dopisze :roll: to idziemy z robotą dalej :oops: :wink:

No tak.....................................

W dniu dzisiejszym podpisaliśmy cyrograf na następne 25 lat :-?

Przyznano nam kredyt i niewiadomo czy się cieszyć ( bo jeżeli pogoda dopisze to idziemy wojować dalej) czy martwić perspektywą zobowiązania finansowego na spory kawałek życia :roll:

Perspektywa dalszej budowy bierze górę nad rozsądkiem i cieszymy się mimo wszystko :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Cieśle nasi coś się kiepsko spisują i więźba nieskończona :evil:

http://img69.imageshack.us/img69/8382/20061110007pf5.jpg

http://img490.imageshack.us/img490/1897/20061110013cd0.jpg

http://img464.imageshack.us/img464/1948/20061110014zy9.jpg

Pierwszy etap budowy za nami :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

http://img205.imageshack.us/img205/9393/20061111024pc1.jpg

Jak widać cieśle zakończyli swoją prace a murarze domurowali też końcówki :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Plan założony na ten rok zrealizowany :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Dekarze mają wejść miedzy 15 a 20 listopada :roll: :p :p :p :p :p :p

Czas na refleksje i podsumowanie :roll: :oops: :p

Nasze 21 letnie małżeństwo podjęło duże wyzwanie jakim jest rozpoczęcie budowy.Nie obyło się bez drobnych utarczek małżeńskich ale zdaliśmy egzamin i dumni jesteśmy z siebie .Dom stoi i jest to nasz ogromny życiowy sukces.Wszystkich wahających mogę poinformować z czystym sumieniem - BUDOWA TO BOMBA POZYTYWNYCH EMOCJII !!!

Przyszedł też czas na podziękowania :lol: :lol: :lol:

Największe podziękowania należą się ALFREDZIE I JEJ POŁOWIE za polecenie najwspanialszej BRYGADY MURARSKIEJ, i za cierpliwość z jaką odpowiadali nasze wszystkie pytania, wysłuchiwali milionów naszych wątpliwośći.Są to LUDZIE przez duże L z sercami jak DZWONY :lol: :lol: :lol: :lol: DZIĘKI!!!DZIĘKI!!!DZIĘKI!!!

Drugie podziękowania są dla MAŁEGO,który gdy my byliśmy w pracy nawiedzał naszą działkę i dzwonił lub przez gg dawał zanać co słychać na budowie , nie bez znaczenia jest fakt że odwiedził nas ze słynnym napojem budowlanym.DZIĘKI MAŁY!!!

NO I KOCHANI WY - FORUMOWICZE KOCHANI< KTÓRZY POCIESZALIŚCIE I CIĄGNĘLIŚCIE ZA USZY DO GÓRY GDY HUMOR SIĘ PSUŁ _ DZIĘKI WAM BARDZO :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Baju,baju na forum jak w raju :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Wracamy do codzienności budowlanej i mniej przyjemnej strony budowy czyli rozliczeń budowlanych :roll: :roll: :roll:

Dotychczasowy koszt to 83.222,-

Rozliczenie za więżbę i całą resztę + podłączenie prądu budowlanego 18.000,-

Co dało nam niemałą kwotę 101.222,- zł

Przypominam uczciwie że ta kwota to całość = działka,projekt,umowa z Energą,geodeta,inspektor ,materiały i robocizna łącznie z więźbą :roll:

Na deser widok z sypialni :wink:

http://img466.imageshack.us/img466/6132/20061110022dc2.jpg

Agapytała co się u nas dzieje?

Odpowiadam :lol:

Miras porobił ramki na okna i obwinął folią bo w domu gwizdało jak na Uralu i przeciąg urywał nam uszy,nosy.......

Następnie Miras(mój pracuś kochany) ociepla steropianem miejsce między krokwiami a belką na wieńcu aby po położeniu blachodachówki nie było szpar i nie wiało.Żeby nie było że nic nie robię to przedzieliłam dechami ogród na część rekreacyjną i uprawną.Umocowałam pseudodonice z desek i posadziłam dwa bukszpany,dwie wierzby,szesć jakiś kwiatków i duuuuuuuuuużo cebulek narcyzów,krokusów i 10 tulipanów.Niech na wiosnę mnie ucieszą.

Blachodachówka już czeka w hurtowni na dekarzy i musimy już za nią zapłacić(jeszcze 10.000 :roll: ).Dekarze niestety wchodzą dopiero w czwartek bo pogoda opóźniła im prace :roll:

Kredyt jest przyznany i w systemie bankowym jesteśmy ale pieniążki dzisiaj nie wpłynęły :-? Mają być jutro :wink:

I zaczniemy polowanie na sprzęty( te niezbędne :lol: )Pierwsze w kolejności będą łazienki .Będę donosić co upolowałam bo już trochę podpatrywałam i wybór towaru i cen jest powalający.I chociaż wiem że rozsądek będzie brał górę nad zachciewajkami to i tak się cieszę :lol: A co , wolno mi ? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Pozdrawiam :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: