Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennik Budowy C33 - Rozważny i Romantyczka

kasia64

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ago i Adriano w domu to ja jestem optymistą i motorem zmian,ale samej trudno czasami udzwignąc wszystko(same zresztą wiecie).Miras na wszystko potrzebuje czasu do namysłu,rozważenia itp. ale ponieważ on przyłączył się już do działania są dużo większe szanse na konkretne działania. :roll: :wink: a ja dopilnuję żeby nie było odwrotu. :oops: :wink:

Co za mądre słowa zostały powiedziane tu :p :p :p :p

Faceci są inni, myślą bardziej pesymistycznie :-? :-?

Mój mąz ma tak samo i gdybym go słuchała to domku by nie było bo nas nie stać , bo strach brać kredyt, bo to i tamto :roll: :roll: :roll: :roll:

Ale od czego mają oni nas kobietki :roll: :roll: :wink: :wink:

Czy to my mamy ich :roll:

Mój mąz często powtarz, że on jest tylko do realizacji i zarabiania :o :o :roll: :roll:

A ja wiem, ze tak nie jest :wink: :wink:

Zdecydowanie dałabym sama ogłoszenia w GW i na necie. Ludzie wolą też kupować prywatnie niż pchać chorą kasę agencji nieruchomości. Nic nie ryzykujesz jeśli robisz to z głową i notarialnie. Olej agencje. Mówi Ci to kobieta, która przez 10 lat wynajmowała mieszkania i teraz już 2 razy znalazła dom na biuro. Chwilę to potrwa, ale niekoniecznie dłużej niż z agencją....

Do przodu !!

Andrzejko i Nefer wizyta w biurze nieruchomości to pierwszy tak poważny krok na naszej drodze.Podrodze do pracy Miras był w jeszcze innym biurze i potwierdziło się że ruch na rynku mieszkań jest duży i ceny idą w górę.Cały dowcip polega jednak na tym nie ile my chcemy tylko ile zechcą nam zapłacić. :roll:

Do poniedziałku będziemy myśleć i nawet wtedy nie musimy podejmować decyzji. :wink:

Tyle że ja chciałabym już sprzedać i już budować :oops:

Andrzejko i Nefer wizyta w biurze nieruchomości to pierwszy tak poważny krok na naszej drodze.Podrodze do pracy Miras był w jeszcze innym biurze i potwierdziło się że ruch na rynku mieszkań jest duży i ceny idą w górę.Cały dowcip polega jednak na tym nie ile my chcemy tylko ile zechcą nam zapłacić. :roll:

Do poniedziałku będziemy myśleć i nawet wtedy nie musimy podejmować decyzji. :wink:

Tyle że ja chciałabym już sprzedać i już budować :oops:

Dlatego działaj sama. Moja koleżanka pracuje w agencji i wiem jak to funkcjonuje. Rynek wyrówna Wasz apetyt - pewnie, że tak - tylko warto to zweryfikować samemu. Skąd wiesz na ile agencja będzie twoim "przedstawicielem"? Ja już słyszałam jak się sprzedających wpuszcza w kanał. Jeśli agencja jest twoim jedynym, wiarygodnym źródłem informacji to zapomnij.

Nic albo bardzo niewiele kosztuje założenie ogłoszenia na internecie ( w Gratce czy GW) - zobaczysz na ile opowieści cenowe agencji są rzeczywiste, a na ile agenca dąży żeby jak najszybciej sprzedać obniżając cenę. Pamiętaj - jesteś tylko numerkiem na liście agencji - a szybki obrót ( niekoniecznie uwzględniający twoje potrzeby) jest w interesie agencji, a nie Twoim.

Można to po prostu przeprowadzić dwutorowo.

Mój kolega kupił mieszkanie w lutym zeszłego roku z datą wprowadzenia się na maj tego roku. Nikt mu ceny nie obniżył z tego powodu( wiem, to Warszawa i tak dalej...) ale fakt pozostaje faktem.

Nefer dzięki za komentarz,co dwie głowy to nie jedna.Muszę to sobie poukładać i przemyśleć.Nie mialam nigdy do czynienia z takim biurem a twoje słowa trafiają mi do przekonania .Miras też ma wątpliwości co do biura ale ja jestem ufna(czytaj naiwna)i wierzę w fachowość i uczciwość.Uważam że powinno się ludzi traktować indywidualnie a nie jako kolejny numerek do odstrzału. :wink:

Kasiu,

Bardzo mnie cieszy fakt, że ruszacie z miejsca i zrobiliście pierwszy krok !

To bardzo dużo !

Jednak mimo wszystko zastanówcie się, czy nie załatwić sprawy sprzedaży mieszkania samemu. Zgadzam się z Nefer. Uważam, że nie ma co dawać za pośrednictwo tak dużych pieniędzy. Tym bardziej, że jest Hossa! Spróbujcie sami , z pewnością nie będziecie długo czekać na chętnych. Mieszkania teraz w cenie i kto może - kupuje. Sami też możecie postawić warunek opuszczenia mieszkania za rok. Znajdziecie takiego kupca (moi rodzice czekali dwa lata, aby móc się wprowadzić do nowego lokum).

Wasz "rok" to dla niektórych niewiele. Spróbować poszukać takiego kupca opłaci się Wam. Nie zejdziecie z ceny i sami będziecie stawiać warunki !

Kasiu, i nie wierz w fachowość i uczciwość. Każdy z pośrednictwa liczy na naiwność zarówno sprzedającego, jak i kupującego. To jest ich praca, chcą za wszelką cenę zarobić.

Weźcie sprawę we własne ręce !

Ja niedawno sprzedawałem mieszkanie.

Po pierwsze rozpuściłem wici u sąsiadów, że chcę sprzedać mieszkanie.

Po drugie poszedłem do Agencji i udawałem, że ... chcę kupić mieszkanie :lol: takie jak moje. I co? Już wiedziałem po ile stoją.

Potem poszedłem do innej agencji powiedziałem, że chcę sprzedać mieszkanie. U mnie było tak, że myslałem żeby wziąć 90-92tyś + prowizja agentki. Czyli cena wywoławcza 95tyś. Ale jak na spotkaniu agentka od razu z cena zjechała do 93 tys (czyli w moim imieniu opuściła o 2tyś :evil:) to prawie jej nie pobiłem i na kopach nie wyrzuciłem z domu. Nie będzie sie rządziła moimi pieniędzmi. :x

Kupcy mieszkania znaleźli się, bo byli znajomymi sąsiadów. 8)

A później to trzeba przygotować sie do negocjacji... BATNA, możliwe scenariusze, rozpoznanie potrzeb drugiej strony, ustalenie warunków (negocjacje nie są grą o sumie zerowej!) umowy, uzmysłowienie sobie na czym mi zależy itp.

Tak więć jak masz pytania to śmiało i w ogóle to powodzenia w negocjacjach. Dla mnie sprzedawanie mieszkania to była dobry trening wiedzy z zajęć z negocjacji... :lol:

Adriano dzięki za dobre słowo. :lol:

Kze priorytety są już ustalone,wiemy ile chcemy i po niżej jakiej ceny nie możemy zejść.Życz nam powodzenia aby nasze oczekiwania się spełniły. :wink:

To pozostaje rozlepiać ogłoszenia.. Klienci na pewno znajdą się... 8)