Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennik Budowy C33 - Rozważny i Romantyczka

kasia64

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kasiu,

domek na planie działeczki ślicznie wyrysowany i faktycznie na ogród zostaje sporo miejsca. Z pewnością z taką daleką perspektywą widokową będzie super !

Adriano ogród mam w planach podzielony na dwie części.Pierwsza przy tarasie kwiatowy(2/3) i wypoczynkowa a następnie 2-3 schodki i część ogrodnicza(1/3)(warzywna).Po boczkach iglaki i drzewka owocowe.Od frontu planuję ogródek leśny - sosenki,świerki i brzózki.

Takie mam plany a życie i czas pokaże jak będzie z realizacją :roll: :oops: :wink:

.Ogród to moje wyzwanie na wiosnę :roll: :lol: :lol: :lol: Będzie ciężko ale Miras chce zaorać po wybudowaniu stanu surowego i trochę po boczkach obsadzę drzewkami,krzaczkami(choduję sobie sadzonki na balkonie). :oops: :lol:

to tak jak my....

uwielbiam grzebać w ziemi i zapowiedziałem już memu wykonawcy że jak tylko dom pokryje sie dachem ja sadze drzewa co by nie mieć dział potem gołej i czuć sie latem jak patelni.

kasiu, widzę, że już chcesz obsadzać działkę. Skąd ja to znam. Ja też zaraz na początku wiosny sadziłam drzewka w końcu działki. Jednak podczas zalewania przeżywaliśmy chwile grozy, kiedy pompa musiała najeżdżać na moje wisienki. Nasza działka jest niestety wąska i nie ma dobrego wjazdu. Przemyślcie więc, od której strony u Was będą wjeżdżać z betonem. Z tego co zauważyłam, nie macie jeszcze ogrodzenia i sąsiadów (tzn. zabudowań) więc zadanie jest bardzo ułatwione, ale działkę też chyba macie wąską.

Trzeba zostawić też sporo miejsca na materiały- piach, pustaki itp. Poza tym, kiedy będziecie zasypywać fundamenty dobrze by było, żeby samochód miał dostęp ze wszystkich stron. To bardzo ułatwi pracę.

Z tym sadzeniem drzewek u mnie było tak samo. Najpierw się do tego rwałam, a potem serce mi się ściskało, jak te wielkie samochody masakrowały działkę. :D

U mnie było podobnie. Wiosna posadziliśmy drzewka owocowe- w końcu działki. Nie przewidzieliśmy jednak, że pompa i grucha muszą się ustawić jedna za drugą. I teraz, za każdym razem pompa pięknie najeżdża na moje wisienki. :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

A teraz zastanawiam się, czy nie czas sadzić gdzieś w końcu ogrodu roślinki z mojej działki letniskowej. Dziś chyba pójdę ukorzeniać bukszpanki i może thuje. Tylko póki co moja działka budowlana przypomina wielkie pobojowisko- beton, gruz, resztki pustaków, stali, palety i wszechobecne chwasty. :( :-?

Czyli pierwsze wykopy macie już za sobą. Działeczka wygląda ślicznie, a lasku z grzybkami bardzo Ci zazdroszczę, bo ja grzybiara jestem. A Ty- fiku miku za płotek, i grzybki do obiadku w parę minut uzbierasz. :p :p :p

Swoje drzewka ogrodzę i mam nadzieję że się uchowają :roll:

Co do grzybów to jestem cieniaska i rozpoznaję tylko maślaki :oops: :wink:

Czyli pierwsze wykopy macie już za sobą.

Dokładnie to samo chciałam napisać. Telepatia? :p

Z tym sadzeniem drzewek u mnie było tak samo. Najpierw się do tego rwałam, a potem serce mi się ściskało, jak te wielkie samochody masakrowały działkę. :D

Dzisiaj po południu jedziemy kontynuować wykop pod baniak i przesadzać wierzby :roll: :lol:

Gratuluje 1 prac ziemnych :)

co do ogrodów ja nie mam nic ale mam nadzieję że w końcu zacznę to zmieniać 8)

Na nowym miejscu człowiek się zmienia i odkrywa w sobie nowe umiejętności.Ago Twój ogródek też się zmieni bo Ty też dojrzejesz do zmian i chęci posadzenia drzewek i krzaczorków różnych.Zobaczysz za rok :roll: :p :lol: