Magdala 25.08.2005 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 No i mam problem. Duży nawet. W mojej miejscowości został uchwalony lokalny plan zagospodarowania dla częsci obszaru, w którym mam działkę. Jest tam zapis o tym, że budynki muszą byc oddalone o min. 10 m. od drogi - lokalnej, osiedlowej, dojazdowej - no, jakiejkolwiek. Problem polega na tym, że moja działka jest prostokątna - z jednego krótszego boku jest PLANOWANA droga dojazdowa, osiedlowa, a przed drugi bok, nieco na ukos, przebiega linia średniego napięcia, od której musze się odsunąc o 8 m. Na tak małym odcinku po prostu trudno będzie usytuowac budynek . Zmiana linii na podziemną to chyba spory koszt? Co z tym planem? można to jakoś obejść? skarżyć? odwoływac się? czy taki zapis o 10 m od drogi jest zgodny z przepisami prawa budowlanego? jak dotrzymacie, to wieczorem wstawię skan mapy, bo z opisu chyba kiepsko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 25.08.2005 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 Taki zapis jest zgodny z prawem budowlanym. Te 10m może być np związane z pasem drogowym (może ktoś inny lepiej Ci to wyjaśni, bo ja w tym "nie siedze"). Mozesz się od tego odwołać. Szanse nie są małe. Mojemu koledze udało się przybliżyć o 2m. Ja też miałem w w wzizt 10m i nawet mi w gminie poradzono abym sie odwołał jeśli chcę (wzizt robiła architekt na zlecenie gminy). Nie odwoływałem się bo dom stoi i tak 30m od drogi (mam długa działke) pozdrawiamKonrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 25.08.2005 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 plan przed uchwaleniem byl wystawiony do publicznego wglądu. wtedy jest czas na protesty. Podejrzewam ze teraz juz za pozno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdala 25.08.2005 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 dziękuję.powiedzcie mi jeszce jedno, wytłumaczcie prosze jak osłowi pani mnie wczoraj poszkoliła, że jeśli jest plan, nie trzeba składać OWZiZT, tylko od razu projekt budowlany. i tu mam ćwieka: kupuję projekt domu, robię uzgodnienia sieciowe i ze wszystkimi świętymi, architekt to nanosi - składam w urzędzie i dowieduję się, że NIE MOŻNA tak wybudowac domu. Kilka tysiecy do tyłu? Czy jest jakiś sposób, aby dowiedzieć się, jak ten cholerny dom postawić, jak to architekt ma zaprojektować ? Skąd architekt ma dostać wytyczne? Z planu zagospodarowania przestrzennego właśnie? I do czego priorytetowo ma się stosować - do palnu czy prawa budowlanego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 25.08.2005 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 pani ma rację,architekt stosuje się do wytycznych z planu - potrzebny jesty w tym wypadku wypis i i wyrys z planu miejscowegoo odnoszący się do Twojej działki.Zanim wybierze sie projekt i zacznie cokolwiek projektować zawsze należy mieć już wypis z planu albo WZkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdala 29.08.2005 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 (edytowane) . Edytowane 18 Grudnia 2010 przez Magdala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts