Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cz ktoś ma dobrze pomalowane ściany ??

kret

Recommended Posts

no właśnie - pytanie jak w temacie - może z pozoru trochę nienormalne :D , ale ja dotąd dobrze pomalowanej ściany nie widziałem i

może ktoś z szanownych forumowiczów zechce sprawdzić i się wypowiedzieć bo ja już tracę cierpliwość !

rzecz jest prosta - dotyczy tylko ścian z gładzią gipsową zatartą na lustro, bez rzadnych rys (ze ścianą z tynkiem cem-wap nie ma problemu, łatwo jest dobrze ja pomalować), test :

- należy wzdłuż linii ściany mieć żródło światła - najlepiej okno, w nocy może być taki 500W halogen

- stajemy po przeciwnej stronie ściany na wprost źródła światła i przykładając głowę do ściany ma być idealnie JEDNOKOLOROWA powierzchnia bez miejsc jakby "świecących", odbijających światło - nazywam to plamami chociaż gdy staniemy naprzeciw ściany jest ona idealna

ja takiej ściany jeszcze nie widziałem - moi malarze także - więc zastanawiam się czy szukać dalej czy "tak musi być", ale łatwo sie nie poddam (malowałem sam, robił to teść, 3 malarzy, były wałki, pędzle, teraz natrysk, kilkanaście rodzaji farb)

proszę o Wasze spostrzeżenia

Myślę, że takie sprawdznie ścian to przesada. Malowanie moin zdaniem powinno być tak zrobione aby przy dobrym oświetleniu dziennym nie było widać różnic w kolorach (łat przebarwień itp) Przecież i tak po jakimś czasie kolory na ścianach będą blakły i to nierównomiernie a to zależy od ich oświetlenia.

co do gruntów - były próby różne, przeważnie specjalne grunty pod konkretne farby - tikkurila, caparol, oikos - ostatnio jednak gruntuję rozcieńczonym dekoralem (białym) i to chyba wychodzi najlepiej;

efekt dobrej powierzchni stojąc naprzeciwko już jakiś czas temu osiągnałem - teraz zmierzam do idelanej powierzchni patrząc pod różnymi kątami i tego już nie mogę osiągnąć ...

:evil:

czyli nikt jednak nie ma idealnej ściany ?

jeśli tak to chyba rzeczywiście odpuszczę ...

ale swoją drogą rzeczywiście nie zauważacie tych "cieni" ?

problemu by nie było gdyby każde pomieszczenie było całkiem oddzielone - wtedy nie ma "perspektywy" - a tak jak stanę przy wejściu (mam otwartą przestrzen jako parter) i spojrzę prosto na salon z odległości ok. 8-10m widać wszystko, szczególnie na suficie ... światło odbija się różnymi kątami ... te "świecące plamy" ... a jak się stanie już w samym salonie to nie widać nic...

i jak to wytłumaczyć żonie ?? :roll:

czyli nikt jednak nie ma idealnej ściany ?

jeśli tak to chyba rzeczywiście odpuszczę ...

ale swoją drogą rzeczywiście nie zauważacie tych "cieni" ?

problemu by nie było gdyby każde pomieszczenie było całkiem oddzielone - wtedy nie ma "perspektywy" - a tak jak stanę przy wejściu (mam otwartą przestrzen jako parter) i spojrzę prosto na salon z odległości ok. 8-10m widać wszystko, szczególnie na suficie ... światło odbija się różnymi kątami ... te "świecące plamy" ... a jak się stanie już w samym salonie to nie widać nic...

i jak to wytłumaczyć żonie ?? :roll:

Tak samo. :wink:

• 1 month później...
wczoraj "nadejszła wiekopomna chwila" :D - gościu pomalował mi salon i jest OK, normalnie przy każdym oświetleniu nie ma się do czego przypier... prawie nie wierzę że dożyłem (psychicznie) tej chwili (miałem 8 malarzy przed nim ...)

:p :p :p :p :D :D :D :p :p :p :D :D :D :D

hehe gratulacje, mam nadzieje ze ja tez "dozyje " konca remontu

wczoraj "nadejszła wiekopomna chwila" :D - gościu pomalował mi salon i jest OK, normalnie przy każdym oświetleniu nie ma się do czego przypier... prawie nie wierzę że dożyłem (psychicznie) tej chwili (miałem 8 malarzy przed nim ...)

:p :p :p :p :D :D :D :p :p :p :D :D :D :D

To chyba pomalowanie tego salonu kosztowało Cię więcej, niż jego zbudowanie?

to gratuluję wytrwałości i determinacji w osiągnięciu idealnej ściany...

ja takie rzeczy biorę na luz, zębów sobie nie wybiję przecież bo są nierówne...

czy wyobrażacie sobie, żeby goście wam sprawdzali równość ściany a potem opowiadali innym o ew. mankamentach?...

Są tacy, niestety :x

to jabym takim od razu zaproponował żeby mi zrobili lepiej jak im sie nie podoba, bo ja z tym moge żyć.

Jakby ktoś krytykował np. że w ogródku liście nie pograbione, to dawaj.... na dwrór, grabie w łapy i grab! co bedziesz tak stał bezczynnie i się rozglądał czego się jeszcze przyczepić...

wczoraj "nadejszła wiekopomna chwila" :D - gościu pomalował mi salon i jest OK

każdy ma jakiś swój poziom wymagań.

My rok temu w trakcie malowania zaszliśmy do sąsiada.

I on nam pokazuje ściany i mówi - tu jeszcze jest dużo roboty, trzeba gipsować i szlifować, gipsować i szlifować. My z żoną spojrzeliśmy na siebie - przecież włąśnie takie ściany pomalowaliśmy.

Malowaliśmy sami, dzięki czemu tylko do siebie możemy mieć pretensje.

Za to jak potem w trakcie przeprowadzki czy użytkowania się coś przytrafiło - np. przy przenoszeniu mebla zahaczyliśmy rogiem o ścianę to bolało dużo mniej, niż gdybyśmy za to malowanie zapłacili kupę kasy.

Grzegorz