Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kupno działki pod Warszawą, czy opłacalne?

dorann

Recommended Posts

Witam!

Właśnie odkryłam to forum i jestem zachwycona ilością tematów jakie są tutaj poruszane. Z mężem dopiero zaczynamy przygodę z budową własnego domu, tj. przymierzamy się do zakupu działki budowlanej. I tu mam pytanie - czy 90 000 zł za 850 m2 koło Warszawy (kierunek zachodni, koło Pruszkowa) to dobra cena? Działka bez mediów (50 m do podciągnięcia), 5 min. do stacji WKD (co centrum jedzie około 25 min.) Dzięki za opinie!!!

Witam!

Właśnie odkryłam to forum i jestem zachwycona ilością tematów jakie są tutaj poruszane. Z mężem dopiero zaczynamy przygodę z budową własnego domu, tj. przymierzamy się do zakupu działki budowlanej. I tu mam pytanie - czy 90 000 zł za 850 m2 koło Warszawy (kierunek zachodni, koło Pruszkowa) to dobra cena? Działka bez mediów (50 m do podciągnięcia), 5 min. do stacji WKD (co centrum jedzie około 25 min.) Dzięki za opinie!!!

raczej tak, grunty niedaleko WKD stoją raczej wysoko. Podzwoń po agencjach, popytaj w okolicy i po prostu zobacz, jakie sa ceny innych działek, to będzie najlepszy sprawdzian.

J.

dorran,

piszesz zapewne o Nowej Wsi ..........

trochę te media za daleko :(

koszt ich podciągnięcia będzie spory

Wiem, że są to niemałe koszty, ale równocześnie wiem, że działki w tamtych okolicach są nawet po 200 zł/m2. Tak więc nawet płacąc za podciągnięcie mediów, mam nadzieję że będzie taniej niż płacąc 200 zł/m2. Chyba, że się mylę, bo jestem "nowa" w tym temacie. A właśnie - może ktoś podpowie jakiego rzęu moga być te koszty (ja myślę że około 25 tys. zł, ale mogę się mylić).

Wiem, że są to niemałe koszty, ale równocześnie wiem, że działki w tamtych okolicach są nawet po 200 zł/m2. Tak więc nawet płacąc za podciągnięcie mediów, mam nadzieję że będzie taniej niż płacąc 200 zł/m2. Chyba, że się mylę, bo jestem "nowa" w tym temacie. A właśnie - może ktoś podpowie jakiego rzęu moga być te koszty (ja myślę że około 25 tys. zł, ale mogę się mylić).

Jeśli w tej okolicy są działki po 200zł/m2 a ta jest o połowę tańsza, to ja bym to traktował raczej nie jak wielką okazję, tylko jako wielki alarm, że coś w niej może śmierdzieć. Być może jest to okazyjna cena, bo ktoś nie dopytał po ile można sprzedać, spieszy mu się itp. ale równie dobrze może być z nią coś nie tak: jakaś sprawa spadkowa w toku, jakieś problemy ze strony gminy - posprawdzaj wszystko baaaaaardzo dokładnie.

J.

buduję niedaleko Nowej Wsi ale o 200 PLN za m2 to mówiąc szczerze nie słyszałam

no może w Komorowie....

o kierunkach świata to chyba wiesz jakie są najkorzystniejsze, wjazd od północy :)

zajrzyj do księgi wieczystej, ona Ci wszystko powie od strony prawnej :)

no i oczywiście targuj się ile wlezie

moim zdaniem w tamtych okolicach można znaleźć lepsze oferty

choć nie wiem jaka jest ta Twoja upatrzona działka, napisz o niej coś więcej

jest przy asfaltowej drodze??

są w pobliżu wybudowane jakieś domy??

jaki jest plan zagospodarowania??

jak daleko od planowanej trasy szybkiego ruchu??

działka z drzewami??

napisz jeśli chcesz

pozdrawiam

dorann,

luknij sobie na wątek grupy grodzisko- nadarzyńskiej w dziale Klub Budujących

jest tam ktoś mieszkający na ul. Polnej

ja buduję w Strzeniówce

działkę kupowałam dawno, chyba 4 lata temu ipłaciłam coś około 18$ za m2

ale moja jest przy drodze asfaltowej z mediami

uważam, że jest to bardzo istotny czynnik decydujący o zakupie działki

pomijam kwestie prawne, bo od tego należy zacząć

jeśli chodzi o kierunki świata, to musisz się zorientować gdzie jest północ a gdzie południe 8)

pozdrawiam

To ja dołoże swoje trzy grosze: Działka ma 18 metrów szerokości - moim zdaniem to bardzo wąska działka i ciezko bedzie na niej postawic domek z gotowych projektów, chyba ze plan zagospodarownia przewiduje budowe blixniaka. 18 metrów szerokości oznacza że po odjęciu ustawowych 8 metrów(po cztery z każdej strony jezeli na ścianie sa okna)zostaje tylko 10 metrów szerokości na budowę domu. Chyba ze chcesz budowac mały domek. Praktycznie odpada większośc projektów domów parterowych i tych z garażem w bryle budynku. Pomyśl przed kupnem co chcesz tam postawić.

Pozdrawiam i życze powodzenia.

dzięki za odpowiedzi! jeśli chodzi o projekty to nic innego nie robię od kilku dni tylko przeglądam, przeglądam, przeglądam ;-) i okazuje się, że jest wiele fajnych na działki nawet węższe od tej "mojej" :-) tylko czy aby na pewno to opłacalna inwestycja, skoro napisałaś że można taniej kupić... musze jeszcze poszperać w necie...

wszystko zależy od tego jaki domek planujesz wybudować i jakie stworzyć wokół niego otoczenie

dla kogoś 4m przestrzeni od granicy to klaustrofobia dla innego to mnóóóóstwo miejsca :D

moja działka jest dość duża, bo takie akurat są tam wymogi, dom też pokaźny ale nie wyobrażam sobie miec takiego przesmyku z każdej strony

jeszcze wszystko zależy jak usytuujesz ten domek

najlepiej wybierz sobie jakiś i "przymierzaj" go do wybranej działki

u mnie np jest tak, że salon z tarasem jest od jednej z granic i nie wyobrażam sobie mieć tam 4m do płotu

niektórym to odpowiada

wszystko jednak jest kwestią gustu i upodobań

myślę, że nie warto się napalać, lepiej 100x przemyśleć, porównać z mnóstwem innych działek i dopiero podjąć decyzję

takie są moje doświadczenia

życzę Ci powodzenia w podjęciu słusznej decyzji

cześć,

krótko to ujmując, cena niezbyt atrakcyjna za działkę bez mediów i w opisywanym kształcie :( . Sam szukałem gdzieś prezd 2 lata działki w okolicach W-wy, również tam i wiem, że można znaleźć dużo bardziej atrakcyjne oferty. Trzeba przede wszystkim jeździć samemu i rozglądać się! :lol: . Koszt doprowadzenia mediów, nie mówiąc o uciążliwości tego, może być znaczny, jak już przedmówcy wspomnieli. No, ale może działeczka rzeczywiście jest piękna i warta swej ceny :lol: ?

pozdrawiam,

Wiem, wiem... W poniedziałek jestem umówiona w gminie na obejrzenie planów zagospodarowania przestrzennego, a we wtorek w sądzie, żeby obejrzeć Księgę Wieczystą. Może poradzicie mi na co jeszcze mam zwrócić uwagę?

Zwróć uwagę na media. Nie kupuj kota w worku. Najlepiej złóż po prostu wniosek o warunki przyłączenia prądu wody i ew. gazu i kanalizacji jeśli jest. Po miesiącu dowiesz się, czy będą media i na jakich warunkach. Lepiej kupić działkę miesiąc później niż potem płakać.

Wiem, wiem... W poniedziałek jestem umówiona w gminie na obejrzenie planów zagospodarowania przestrzennego, a we wtorek w sądzie, żeby obejrzeć Księgę Wieczystą. Może poradzicie mi na co jeszcze mam zwrócić uwagę?

Zwróć uwagę na media. Nie kupuj kota w worku. Najlepiej złóż po prostu wniosek o warunki przyłączenia prądu wody i ew. gazu i kanalizacji jeśli jest. Po miesiącu dowiesz się, czy będą media i na jakich warunkach. Lepiej kupić działkę miesiąc później niż potem płakać.

dzięki za kolejne uwagi, tylko gdzie taki wniosek można złożyć? w gminie?

Nie w gminie tylko u dostawców poszczególnych mediów. :lol:

Acha - i jescze jedna rada - skoro już wydało się, że nie wiesz, gdzie taki wniosek się składa: przeczytaj skrupulatnie wszystkie dzienniki budowy na tym Forum - zaoszczędzisz sobie sporo kłopotów.

http://murator.com.pl/forum/viewforum.php?f=40

Je zeli działka jest objeta planem zagospodarowania przestrzennego to nie musisz składac żadnych wniosków. Wystarczy że zajzysz do taryfy Mazowieckiej spółki gazowej i ZEWT-u i pomnozysz przez odległośc działki do mediów. Taryfy sa publikowane na stronach wspomnianych przedsiebiorstw. Jezeli nie ma planu to sprawa wyglada troche gorzej i media będa z pewnosciadrozsze niż by wynikało to ze stawek zamieszczonych w taryfach.

I jeszcze jedno: 5 minut piechota do kolejki to jakie 300-400 metrów. Czy nie przeszkadza ci szum kolejki? Może WKD jest mniej chałaasliwa niz pkp i zadziej kursuje ale pomyslo o tym i sprawdz empirycznie zanim wydasz kupe szmalu.

Je zeli działka jest objeta planem zagospodarowania przestrzennego to nie musisz składac żadnych wniosków. Wystarczy że zajzysz do taryfy Mazowieckiej spółki gazowej i ZEWT-u i pomnozysz przez odległośc działki do mediów. Taryfy sa publikowane na stronach wspomnianych przedsiebiorstw.

Nie słuchaj go.

To nie do końca tak...

:wink: