Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parkiet na stopnicach...?

Dorota_N

Recommended Posts

A jak myślisz? Będzie to ładnie wyglądało?

Masz jakiś pomysł na wykończenie brzegów - tam raczej musi być jakaś listwa, która by trzymała tenże parkiet "na swoim miejscu". Przyznam, że nigdy czegos takiego nie widziałem. Choć sam pomysł być może i nowatorski, to obawiam się, że jednak dość trudny i w efekcie kosztowny w wykonaniu.

Koszt będzie duży, gdyż wg mnie jest z takimi schodami sporo pracy. Poza tym trzeba będzie robić na zamówienie listwy okalające stopień. Listwy te zajmą ok. 3- 4cm z każdej strony stopnia, wiec będzie ich dość dużo. Znając naszych "fachowców" ani ten od schodów, ani ten od parkietu nie będzie chciał się wziąć za coś takiego, a jeśli łaskawie zechce - to pewnie za to zaśpiewa odpowiednią sumę!

Jednak po zastanowieniu doszedłem do wniosku, że wyglądać takie stopnie to mogą ciekawie!

Zrób sobie taki jeden na próbę (bez montażu) i będzie wszystko wiadome.

My mamy stopnie wykończone (no, jeszcze nie w 100%) parkietem, tylko takim o dużych klepkach (największe 10 x 100 cm). Kładzione są równolegle do krawędzi stopni i wyglądają super :D

U nas też tak jest i jest ok. Tylko, że klepki są "normalnej" wielkości, a sam brzeg jest wykończony dłuższą (na całą długość stopni) deseczką. To chyba nie jest skomplikowane w wykonaniu. My taki stan zastaliśmy (dom jest stary) i nie zamierzamy go zmieniać :wink: