woytek 25.08.2005 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 Czy 1.5 metra pomiędzy tymi krzewami to jest ok? Linia krzewów -->pęcherznica zółtolistna-pęcherznica czerw. Diabolo -złotlin /kerria/ -berberys czerw. - dereń biały - pęcherznica czerw. Diabolo - tawuła Grafsheim /szara/ w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 26.08.2005 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 myślę że 1,5 m wystarczy....tak myślę że ładnie będzie taka kompozycja wyglądać....czy możesz mi powiedzieć jak duży rośnie ten dereń biały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 26.08.2005 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 myślę że 1,5 m wystarczy....tak myślę że ładnie będzie taka kompozycja wyglądać....czy możesz mi powiedzieć jak duży rośnie ten dereń biały? Dereń biały [Cornus alba Sibirica] Pochodzi ze wschodniej Europy, Syberii, Chin, Korei. Krzew wysokości do 2-3 metrów, bardzo szeroko rozrastający się dzięki pokładającym się i zakorzeniającym gałęziom. Na wolnych przestrzeniach i na glebach wilgotnych tworzy z biegiem lat szerokie, gęste kępy. Pędy i starsze gałęzie jaskrawoczerwone, błyszczące, szczególnie intensywnie zabarwione w zimie. Jesienią czerwonofioletowe. Młode pędy w lecie pokryte sinym nalotem. Liście jajowate lub jajowato-eliptyczne, u nasady zaokrąglone, długości 4-8 cm, od spodu sinozielone. Nerwów bocznych zwykle 6 par. Jesienią liście przebarwiają się na brunatnoczerwono. Po utracie liści bardzo dekoracyjny ze względu na jaskrawoczerwone gałęzie. Kwiaty żółtawe, w niewielkich, płaskich baldachogronach średnicy 5 cm. Kwitnie w maju - czerwcu, a następnie powtarza kwitnienie aż do jesieni. Owoce sinobiałe lub niebieskawe, dojrzewają w sierpniu -październiku. Można przycinać i stosować na żywopłoty. W dużych parkach należy sadzić pojedynczo lub w grupach na dużych powierzchniach otwartych łąk i trawników. Najzupełniej wytrzymały na mrozy i mało wymagający w stosunku do gleby. Najlepiej rośnie na glebach wilgotnych, nawet podmokłych, torfiastych (łąkowych), jednocześnie jest wytrzymały na suszę. Znosi zanieczyszczenie powietrza i dobrze rośnie w miastach i w okręgach przemysłowych. Najkorzystniej rośnie w pełnym oświetleniu i najefektowniej się przebarwia. http://www.krzewy.pl/Cornus/cornus.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 26.08.2005 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 jamles - dziękuję Ci dobry człowieku ...tak mi gdzieś kołatało że 3 metry, ale teraz wiem na pewno......i dobrze że go można ciąć skoro się tak rozrasta na boki....i dobrze że taki wytrzymały.....i.....i w ogóle ładny jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woytek 26.08.2005 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 Wg opisu na etykietce dorasta do 150 cm, jest to Cornus alba 'Spaethii'. Uzupełniajątą kompozycję chcę dołożyć parę płożących jałowców, przed /linią krzewów liściastych/, lub trzmieliną. w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 26.08.2005 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 Wg opisu na etykietce dorasta do 150 cm, jest to Cornus alba 'Spaethii'. Uzupełniajątą kompozycję chcę dołożyć parę płożących jałowców, przed /linią krzewów liściastych/, lub trzmieliną. w. aaaaa...to połowa wysokości ....czyli pewnie w zależności od rodzaju ...... masz to wszystko już kupione i teraz sadzisz...czy to plany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woytek 26.08.2005 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 Tak inne derenie znacznie wieksze.Sadzę teraz, jeszcze uzupełnić muszę o berberys i tawułę szarą i płożące na froncie. Ta linia krzewów rozciąga się od głogu (4 m wysokości) do dzikiej gruszki (która w przyszłości wyleci). Tłem docałości jes nieco zdziczała tawuła (nie wiem jak się nazywa ale ma długie stożkowe różowa kwiaty, dł do 5 cm).Aha zapomniałem jeszcze o wajgelii /krzewuszka/.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 26.08.2005 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 Tak inne derenie znacznie wieksze. Sadzę teraz, jeszcze uzupełnić muszę o berberys i tawułę szarą i płożące na froncie. Ta linia krzewów rozciąga się od głogu (4 m wysokości) do dzikiej gruszki (która w przyszłości wyleci). Tłem docałości jes nieco zdziczała tawuła (nie wiem jak się nazywa ale ma długie stożkowe różowa kwiaty, dł do 5 cm). Aha zapomniałem jeszcze o wajgelii /krzewuszka/. w. o, musi być ładnie bardzo w moim guście całość...co do tawuły to wiem o jakiej piszesz...ale niestety nazwy też nie pamiętam ....pochwal się zdjęciami jak będziesz coś cykał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buleczka_77 30.08.2005 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 Zdjecia Woytek zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woytek 02.09.2005 05:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 Fotki na wiosnę, teraz to marność nad marnościami, klepisko i rachityczne małe krzaczki. Dostało im się przez suszę a ja często wyjeżdżam. w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 02.09.2005 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 Fotki na wiosnę, teraz to marność nad marnościami, klepisko i rachityczne małe krzaczki. Dostało im się przez suszę a ja często wyjeżdżam. w. OK - czekamy cierpliwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts