Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie elektryczne - wiem, że było 10000 razy :)

Recommended Posts

Ale nie bijcie :) Mam konkretne pytanie. Zdecydowałem się już na ogrzewanie elektryczne piecami akumulacyjnymi z dynamicznym rozładowaniem, a tutaj przeglądając dzisiaj internet wpadłem na coś takiego: http://www.dimplex.co.uk/consumer/duoheat.htm Czy ktoś się spotkał z tym DUO-HEAT? Czy ktoś tego być może już używa? Z opisu wynika, że raczej nie jest to w pełni zastępstwo dla piecy dynamicznych, ale design ciekawy i wielkość bardzo fajna...

Wygląda mi to na zwykłe grzejniki konwekcyjne ze zwykłą elektroniką, podlane marketingowym bełko... sosem ;)

Tak dla jasności, to też będę się konwekcyjnymi grzał :lol: tyle że ja wybrałem Noirota, który również ma możliwość sterowania strefowego, programatory i inne cuda na kiju. No, nie będę miał takich guzików +- na kaloryferze tylko pokrętło... ;)

Więc pod względem technicznym nie rzuca mnie na kolana - nie oferuje właściwie niczego takiego czego nie oferują inni producenci. Można to wziąć jeśli się komuś design podoba, albo logo... Bo poza tym nie widzę różnicy.

No i jestem wlasnie po rozmowie z instalatorami piecy akumulacyjnych. I pan serdecznie je odradzal w terenach podwarszawskich z powodu na niewielką różnicę pomiędzy strefami. I jestem w kropce. Bardzo zachwalał konwektory ATLANTIC.

Whisper: Co mają te Herculesy Poirot...TFU...konwektory Noirot, że akurat je wybrałeś?

już chyba wiem, czemu Noirot... Dlatego, że ma je Jezier? ;)

Nie, nie dlatego ;) Najpierw zdecydowałem się na Noirot a potem dowiedziałem że Jezier juz takie ma :)

Dlaczego Noirot? Bo mają możliwość zcentralizowanego sterowania (wyłączenie, antyzamarzaniowa, -3 stopnie od nastawionej na grzejniku, taka jak nastawiona). Akurat o Atlantikach sprzedawcy wypowiadali się raczej bez specjalnego entuzjazmu (a byłem w kilku fimach które handlują ogrzewaniem elektrycznym), natomiast o Noirotach same pozytywy.

Także dołączam się do głosu - czy mając tylko dwa grzejniki akumulacyjne opłaca się przejść na 2 taryfy(około 2kW - każdy)? i jak można wykorzystać programator z czujnikiem do sterowania grzejnikami elektrycznymi?

Byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie. I jeszcze gdzie można nabyć grzejniki Noirot - bo są trochę drogie

elgo ja uwazam ze zawsze warto przejsc na dwie taryfy. Kupowanie piecy akumulacyjnych bez 2 taryf nie ma zupelnie sensu.

http://www.bursa.pl to jest przedstawiciel na Polske m.in. grzejnikow Noirot. Pewnie powiedza kto jest dystrybutorem blisko ciebie. Ja kupowalem w Warszawie na ul. Bartyckiej. Wg mnie to nie sa drogie grzejniki. Placilem ok 300 zl za sztuke. W tej cenie to wybor jest niewielki. Wiekszosc grzejnikow jest drozsza. Tylko Atlantici i jakas tandeta z hipermarketow budowlanych sa w tej samej cenie lub tansze.

dpassent ile kosztuja te grzejniki dimplexa?[/b]

Jezier: nie mam zielonego pojęcia ile kosztuje ten DIMPLEX. To jakaś wypasiona hiper nowość - znając życie i zasady handlu - kosztuje pewnie sporo więcej niż jest warte.

A wracając do ad remu :) Ja też mam dwie taryfy bo chciałem mieć te akumulacyjne. Nie zmieniam jednak bo tak sobie pomyślałem, że kąpie się przeważnie po 22, żona też, dziecko ciut wcześniej, a mam zamiar mieć przepływowy ogrzewacz wody, więc tutaj na pewno zaoszczędze. Poza tym - wyjdzie w praniu, zawsze moge zmienić na jednotaryfowy...