Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkam w domku bez odbioru domu - co mi grozi?

Recommended Posts

Najelepiej sie zamelduj :))

Ja mam budynek nie oddany a mieszkam malo tego od 10 miesiecy jestem w nim zameldowany decyzja urzedu gminy ktorego inspektorzy byli na wizytacji zeby stwierdzic ze moge mieszkac.

I co nie jest ten kraj lekko poporupo......

W szwajcari podobno mozesz sie zameldowac nawet na golej ziemi jesli jest twoja i budowa jak chc`esz dopoki nie zrobisz komus kuku to mi sie podoba.

U nas jak juz kupisz ziemie to ci powiedza co jak duze i wjaki sposob mozna zbudowac a potem kiedy mozesz mieszkac i czy warunki sie nadaja.

Ja sie nie obawiam - urzad podjal decyzje ze moge mieszkac.

fugas

Można zrobić tzw. częściowy odbiór. Co za tym idzie można mieszkać a nadzór budowlany nie ma prawa ukarać inwestora. Jest to dobre rozwiązanie dla tych którzy nie chcą z różnych przyczyn robić odbioru końcowego.

Ale wtedy masz praktycznie pewną kontrolę budowy, a co będzie jak się dopatrzą niezgodności?

Nie rozumiem, dlaczego mówicie o odbiorze domu. Co innego odbiór częściowy, to tak. Ale jak się budowa skończyła na tyle, że mieszkacie, to wtedy tylko zawiadomienie o zakończeniu budowy. I zależy gdzie się należy, tzn. jeżeli powiat (?) liczny i aktywny budowlano to najprawdopodobniej nie przyjdą kontrolować domu jednorodzinnego. Domy jednorodzinne nie podlegają obowiązkowym kontrolom i obowiązkowi uzyskania pozwolenia na użytkowanie.

Nie rozumiem, dlaczego mówicie o odbiorze domu. Co innego odbiór częściowy, to tak. Ale jak się budowa skończyła na tyle, że mieszkacie, to wtedy tylko zawiadomienie o zakończeniu budowy. I zależy gdzie się należy, tzn. jeżeli powiat (?) liczny i aktywny budowlano to najprawdopodobniej nie przyjdą kontrolować domu jednorodzinnego. Domy jednorodzinne nie podlegają obowiązkowym kontrolom i obowiązkowi uzyskania pozwolenia na użytkowanie.

poruszyłes istotny problem. mieszkaniówka jednorodzinna nie jest objęta obowiązkowa kontrolą. tak więc inwestor składa tylko zawiadomienie o zakończeniu budowy i przystapieniu do uzytkowania wraz z kompletem dokumentów wymaganych art. 57 ustawy Prawo budowlane. nastepnie odczekuje 21 dni (od daty złożenia zawiadomienia) i jesli PINB w tym czasie nie wniesie sprzeciwu w drodze decyzji to może uzytkować.

natomiast odbiór częściowy, jest o tyle skomplikowany, że wymaga kontroli urzędników PINB, a wtedy przyjeżdżaja na miejsce, sprawdzaja zgodność z projektem, itp... więc jeśli ktos porobił jakieś zmiany, to może to nie ujść uwadze kontroli :-? i zaczynają się kłopoty...

Jestem na tym etapie i pytam w urzędzie. Nie interesuje ich ogrodzenie, elewacja czy podjazd. Dom ma by "sprawny" czyli wszystkie instalacje i sprawy konstrukcyjne. A czy są posadzki czy masz beton, czy masz pomalowane czy nie to ich nie interesuje.

Dzięki Rafałku za tą wiadomość, zdjąłeś mi kamień z serca :D .

czyli wszystko powinno być zapięte na ostatni guzik.

I może właśnie dlatego wiele ludzi nie zawiadamia o zakończeniu budowy, bo jeszcze nie ma wszystkiego skończonego np. z powodu braku kasy.

ja w końcowym etapie budowy po prostu już nie miałem siły na rzeczy nie związane bezpośrednio z wykańczaniem domu.

A odbiór to:

- inwentaryzacja geodezyjna (czekałem około miesiąca)

- kominiarz, odbiory instalacji, przyłączy

- złożenie tego do urzędu i odczekanie 3 tygodni...

razem w najlepszym razie dwa miesiące...

Teraz to już nie ma znaczenia, ale z chwilą uzyskania pozwolenia na użytkowanie przechodziło sie z ulgi budowlanej na remontową.

Grzegorz

A odbiór to:

- inwentaryzacja geodezyjna (czekałem około miesiąca)

- kominiarz, odbiory instalacji, przyłączy

- złożenie tego do urzędu i odczekanie 3 tygodni...

Kominiarz nie jest potrzebny - przynajmniej u mnie - w urzędzie powiedzieli i kierownik potwierdził, że wystarczy zaświadczenie o drożności przewodów podpisane przez kierownika.

Inwentaryzacja się już robi z mapami...

Sonika - to co napisałęm dotyczy na pewno mojego urzędu. Dla pewności zadzwoń i zapytaj u siebie. Co urząd to inne Państwo :evil:

Mój urząd kominiarza chciał. Inwentaryzacji dokonuje geodeta. Z uwagi na to, że trwa to dosyć długo z przyczyn niezależnych od geodety, u nas PINB idzie na rękę i wymaga jedynie oświadczenia geodety, że zlecenie jest w trakcie wykonywania, a inwentaryzację można im donieść później.

Mój urząd kominiarza chciał. Inwentaryzacji dokonuje geodeta. Z uwagi na to, że trwa to dosyć długo z przyczyn niezależnych od geodety, u nas PINB idzie na rękę i wymaga jedynie oświadczenia geodety, że zlecenie jest w trakcie wykonywania, a inwentaryzację można im donieść później.

Czy tego geodetę wybieram ja czy jest on "zlecany" przez jakiś urzad? Ile taka usługa może kosztować?