Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiary łat i kontrłat

rafal9

Recommended Posts

...Wszyscy sprzedawcy dachów proponują łaty 4x5 i kontrłaty 2.5x5.

...

Takie mam właśnie w projekcie. 2,5cm kontrłaty w zupełnosci wystarczą (u mnie bedą to deski z szlunku stropu), bo tyle wynosi mnimalna przerwa na wentylacje.

To można dać deski z szalunków? Ale trzeba by je jakoś poprzycinać?

Czy będą to robić dekarze, czy Ty sam?

Poza tym trzeba by to jakoś zaimpregnować.

...Wszyscy sprzedawcy dachów proponują łaty 4x5 i kontrłaty 2.5x5.

...

Takie mam właśnie w projekcie. 2,5cm kontrłaty w zupełnosci wystarczą (u mnie bedą to deski z szlunku stropu), bo tyle wynosi mnimalna przerwa na wentylacje.

To można dać deski z szalunków? Ale trzeba by je jakoś poprzycinać?

Czy będą to robić dekarze, czy Ty sam?

Poza tym trzeba by to jakoś zaimpregnować.

To jest mój pomysł. Jeszcze go z nikim nie konsultowałem. Nie widze wiekszych problemów z przycieciem deski - przecież nie muszą być idealnie równe i nie muszą być jednym kawałku. Zaimpregnuje je sam. Prawdopodobnie w kąpieli w dołku z folia. Zostanie mi sporo desek z szalunku stropu (monolityczny) i to jest jeden z pomysłów na ich wykorzystanie.

Grubość łat związana jest z odległością między krokwiami. Jesli krokwie są gęsto, to łaty mogą być cieńsze. Typowy rozmiar to 4x6cm. Pierwszą łatę ustawia się zwykle na wysoki kant, żeby zrekompensować brak spodniej dachówki. Jak będziesz miał kwadratowe, to pod pierwszą musisz dać jeszcze podkładkę.

Grubość łat związana jest z odległością między krokwiami. Jesli krokwie są gęsto, to łaty mogą być cieńsze. Typowy rozmiar to 4x6cm. Pierwszą łatę ustawia się zwykle na wysoki kant, żeby zrekompensować brak spodniej dachówki. Jak będziesz miał kwadratowe, to pod pierwszą musisz dać jeszcze podkładkę.

Można dać systemowe "wróblówki"