p 25.08.2005 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 Witajcie, mam przed sobą umowę o przyłączenie do sieci elektroenergetycznej ZE. W jednym z paragrafów treśc jak poniżej: Podmiot przyłączany zobowiązuje się umożliwić Przedsiębiorstwu sieciowemu dostęp do sieci (urządzeń i instalacji) Przedsiębiorstwa Sieciowego znajdującej się na nieruchomości Podmiotu przyłączanego w celu usunięcia awarii, dokonania kontroli, przeglądu, konserwacji, remotów i modernizacji oraz do układu pomiarowego. W celu zebezpieczenia tego dostępu Podmiot przyłączany na warunkach uzgodnionych między stronami, ustanawia na rzecz Przedsiębiorstwa Sieciowego służebność bądź użytkowanie pasa gruntu wzdłuż linii przebiegu sieci i zobowiązuje się dokonać stosownego wpisu w Księdze wieczystej w terminie 30 dni od przyłączenia do sieci. Czy możecie mi wyjaśnić ten ostatni paragraf ?!?! Po co to jest ? Czy niesie to jakieś niebezpieczeństwo dla mnie ? Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim ? p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotrzu 25.08.2005 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 Witajcie, mam przed sobą umowę o przyłączenie do sieci elektroenergetycznej ZE. W jednym z paragrafów treśc jak poniżej: Podmiot przyłączany zobowiązuje się umożliwić Przedsiębiorstwu sieciowemu dostęp do sieci (urządzeń i instalacji) Przedsiębiorstwa Sieciowego znajdującej się na nieruchomości Podmiotu przyłączanego w celu usunięcia awarii, dokonania kontroli, przeglądu, konserwacji, remotów i modernizacji oraz do układu pomiarowego. W celu zebezpieczenia tego dostępu Podmiot przyłączany na warunkach uzgodnionych między stronami, ustanawia na rzecz Przedsiębiorstwa Sieciowego służebność bądź użytkowanie pasa gruntu wzdłuż linii przebiegu sieci i zobowiązuje się dokonać stosownego wpisu w Księdze wieczystej w terminie 30 dni od przyłączenia do sieci. Czy możecie mi wyjaśnić ten ostatni paragraf ?!?! Po co to jest ? Czy niesie to jakieś niebezpieczeństwo dla mnie ? Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim ? p. witam W celu zapewnienie sobie dostępu do sieci (konserwacja itp) Zakład Energ. wymaga od Ciebie abyś ustanowił na jego rzecz służebność drogową obciążającą Twoją działkę. Takie zapisy w umowach są z tego co sie orientuję coraz częściej praktykowane. Czy jest jakieś niebezpieczeństwo? Raczej nie. Widzę jedno - jeśli działasz na terenie Wydziału ksiąg wieczystych ze sporymi zaległościami to możesz sie "nie wyrobić" w terminie 30 dni. Poza tym poniesiesz koszt wpisu sądowego ale to nie będą kokosy. Niby piszą w tej umowie, że "na warunkach uzgodnionych między stronami" ale jak znam życie odbedzie sie to na warunkach ZE. Skutki monopolu niestety. Jesli się nie zgodzisz to nie dostaniesz prądu To sie nazywa równość stron umowy Ale jak wspomniałem wyżej raczej nie ma podstaw aby czegoś się obawiać. No chyba, że ekipa z ZE miesiącami będzie dokonywała na Twojej działce remontu przy wykorzystaniu młotów pneumatycznych i innego "cichego" sprzętu pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 25.08.2005 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 Spotkał się. To chyba ich standardowy tekst. U mnie nie skutkowało to niczym. Taki sobie przepis na wypadek gdyby musieli postawić coś na Twoim terenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 25.08.2005 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 witam:)stop, stop. Whisperze drogi nie strasz ludzi niepotrzebnie. Zapis ten tyczy się tylko i wyłącznie dostępu do sieci istniejącej w celu jej koserwacji bądz usunięcia uszkodzenia. Nie ma to nic wspólnego z budową nowych urządzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 26.08.2005 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 witam:) stop, stop. Whisperze drogi nie strasz ludzi niepotrzebnie. Zapis ten tyczy się tylko i wyłącznie dostępu do sieci istniejącej w celu jej koserwacji bądz usunięcia uszkodzenia. Nie ma to nic wspólnego z budową nowych urządzeń. No, nie wiem: Podmiot przyłączany zobowiązuje się umożliwić Przedsiębiorstwu sieciowemu dostęp do sieci (urządzeń i instalacji) Przedsiębiorstwa Sieciowego znajdującej się na nieruchomości Podmiotu przyłączanego w celu usunięcia awarii, dokonania kontroli, przeglądu, konserwacji, remotów i modernizacji oraz do układu pomiarowego. Słowo modernizacja daje duże pole do popisu. Ja osobiście nie zgodziłbym się na żadne obciążanie hipoteki działki. Takie wpisy powodują spadek wartości. W moim ZE nie ma tago rodzaju min. Jest coś takiego: Wnioskodawca wyraża zgodę na nieodpłatne umożliwienie Przedsiębiorstwu sieciowemu budowy i rozbudowy sieci w zakresie niezbędnym do realizacji warunków przyłączenia oraz na nieodpłatne udostępnienie miejsca na zainstalowanie układu pomiarowego na nieruchomości będącej własnością Wnioskodawcy, jeżeli będzie to związane z realizacją niniejszej umowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 26.08.2005 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 Z moich doświadczeń wynika, że za takim zapisem w umowie często nie idzie egzekwowanie go przez ZE, tzn. przez całe lata nikt nie żąda okazania wpisu w KW albo przynajmniej złożenia oświadczenia o ustanowieniu służebności lub użytkowania przed notariuszem. ZE ma oczywiście umowę, tyle że jak się zmieni właściciel działki, zostają na lodzie pod względem prawnym. Ale przecież każdy ich wpuści na działkę w celu naprawienia linii, bo chce mieć prąd . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 26.08.2005 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 Z moich doświadczeń wynika, że za takim zapisem w umowie często nie idzie egzekwowanie go przez ZE, tzn. przez całe lata nikt nie żąda okazania wpisu w KW albo przynajmniej złożenia oświadczenia o ustanowieniu służebności lub użytkowania przed notariuszem. ZE ma oczywiście umowę, tyle że jak się zmieni właściciel działki, zostają na lodzie pod względem prawnym. Ale przecież każdy ich wpuści na działkę w celu naprawienia linii, bo chce mieć prąd . Tak,ale czy do wpisania służebności potrzebny jest wtedy jeszcze właściciel, czy ZE może zrobić to sam w dowolnej chwili okazując umowę? Może ktoś wie coś bliżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 26.08.2005 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 Tak, do ustanowienia służebności lub użytkowania potrzebne jest oświadczenie właściciela w formie aktu notarialnego. Na podstawie samej umowy ZE może najwyżej iść do sądu (cywilnego, nie wieczystoksięgowego) i dopiero po uzyskaniu wyroku iść z tym to KW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 26.08.2005 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 Tak, do ustanowienia służebności lub użytkowania potrzebne jest oświadczenie właściciela w formie aktu notarialnego. Na podstawie samej umowy ZE może najwyżej iść do sądu (cywilnego, nie wieczystoksięgowego) i dopiero po uzyskaniu wyroku iść z tym to KW. To w zasadzie wyczerpywałoby sprawę. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts