Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stara glazura w kuchni - co z tym zrobić?

Kharmie

Recommended Posts

Witam :)

przymierzamy się z mężem do odświeżenia kuchni - w planach mamy malowanie ścian i sufitu. Problemem jest natomiast stara glazura, która kompletnie nie pasuje do wybranych przeze mnie kolorów farby.

Co z tym fantem można by zrobić?

Dodam, ze to ma być mały remont "weekendowy" a nie kucie płytek i układanie nowych (gruntowny remont kuchni odkładamy na później tzn. za 2-3 lata)

W chwili obecnej przyszło mi do głowy:

a) przemalowanie płytek, ale nie wiem czy sa do tego jakies specjalne farby i jaki byłby efekt? No i cena takich farb? Jak to sie maluje - wałkiem?

b) zaklejenie płytek tapetą zmywalną - ale nie wiem jak i przede wszystkim czym zagruntowac powierzchnie płytek tak aby w konsekwencji nakleic tapetę na gładką powierzchnię (bez rowków między płytkami).

c) naklejenie folii samoprzylepnej, ale efektu nie jestem do końca pewna (folia jest cieniutka i możliwe ze wzór płytek - biało-bure centki- bedzie przez nią prześwitywac a w dodatku nie wiem co z rowkami miedzy płytkami glazury)

Bardzo liczę na Waszą pomoc, bo weekend tuz tuz a my dalej w lesie...

Pozdarwiam serdecznie,

Ania

Pomaluj.

Najprościej i najszybciej. Jakąś farbą zmywalną najlepiej. Byle wałkiem bo pędzlem może się mazać.

Ale czy taka farba chwyci? W końcu powierzchnia płytek jest dość śliska...

I jaki rodzaj farby uzyć? (nie znam sie za bardzo na rodzajach farb... i błagam o wskazówkę)

Pozdrawiam,

Ani :)

Pomalowanie płytek jest napewno rozwiązaniem tymczasowym. Nie ma chyba specjalnych farb do kafelków w sklepie jak będziesz kupywać napewno ci doradzą, ale pewnie jakimś lakierem. Ja położył bym nowe, bez skuwania są takie kleje pod warunkiem, że nic nie odchodzi. Daj znać jak ci wyszło! :lol:

• 3 weeks później...
Gość tripper
pomalowac mozna farba w spray'u. nie wiem, ile masz lat ani jakie sa Twoje gusta, ale moi znajomi w swoim mieszkaniu zwykle kilkudziesiecioletnie biale kwadratowe plytki pomalowali (niektore co prawda tylko) fluorescencyjnymi farbami w spray'u, a pod sufitem zamontowali ultrafiolet. fajnie to wyglada.