Kharmie 25.08.2005 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 Witam przymierzamy się z mężem do odświeżenia kuchni - w planach mamy malowanie ścian i sufitu. Problemem jest natomiast stara glazura, która kompletnie nie pasuje do wybranych przeze mnie kolorów farby. Co z tym fantem można by zrobić? Dodam, ze to ma być mały remont "weekendowy" a nie kucie płytek i układanie nowych (gruntowny remont kuchni odkładamy na później tzn. za 2-3 lata) W chwili obecnej przyszło mi do głowy: a) przemalowanie płytek, ale nie wiem czy sa do tego jakies specjalne farby i jaki byłby efekt? No i cena takich farb? Jak to sie maluje - wałkiem? b) zaklejenie płytek tapetą zmywalną - ale nie wiem jak i przede wszystkim czym zagruntowac powierzchnie płytek tak aby w konsekwencji nakleic tapetę na gładką powierzchnię (bez rowków między płytkami). c) naklejenie folii samoprzylepnej, ale efektu nie jestem do końca pewna (folia jest cieniutka i możliwe ze wzór płytek - biało-bure centki- bedzie przez nią prześwitywac a w dodatku nie wiem co z rowkami miedzy płytkami glazury) Bardzo liczę na Waszą pomoc, bo weekend tuz tuz a my dalej w lesie... Pozdarwiam serdecznie, Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 26.08.2005 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 Pomaluj.Najprościej i najszybciej. Jakąś farbą zmywalną najlepiej. Byle wałkiem bo pędzlem może się mazać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kharmie 26.08.2005 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 Pomaluj. Najprościej i najszybciej. Jakąś farbą zmywalną najlepiej. Byle wałkiem bo pędzlem może się mazać. Ale czy taka farba chwyci? W końcu powierzchnia płytek jest dość śliska... I jaki rodzaj farby uzyć? (nie znam sie za bardzo na rodzajach farb... i błagam o wskazówkę) Pozdrawiam, Ani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małyarek 26.08.2005 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 Pomalowanie płytek jest napewno rozwiązaniem tymczasowym. Nie ma chyba specjalnych farb do kafelków w sklepie jak będziesz kupywać napewno ci doradzą, ale pewnie jakimś lakierem. Ja położył bym nowe, bez skuwania są takie kleje pod warunkiem, że nic nie odchodzi. Daj znać jak ci wyszło! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 26.08.2005 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 jak juz chcez malowac to każda emalia ftalowa taka do stolarki okiennej bądx dzrzwi chwyci że potem za chiny nie zerwiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 29.08.2005 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 Też o emalii myślałam. Do kuchni się nadaje.Kiedyś były jeszcze farby olejne (chyba)-powszechnie stosowane w kuchniach. Nie wiem czy to nie to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 29.08.2005 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 mozna tez nowe plytki nakleic na stre bez ich skuwania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 31.08.2005 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 każde malowanie nie będzie skuteczne - oblezie. Jedynie MOŻE - poliuertanowe farby dwuskładnikowe -np. Beckers jak do malowania wanien. Paskarsko drogie, wg efekt niepewny. jak pisze INVX - nakleić drugą warstwę płytek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 31.08.2005 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 albo sobie polozyc wykladzine PCV, ze wzorem innych plytek wczesniej by tylko jakos stare spoiny trzeba bylo wyrownac, co by potem sie wykladzina nie wgniatala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tripper 19.09.2005 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 pomalowac mozna farba w spray'u. nie wiem, ile masz lat ani jakie sa Twoje gusta, ale moi znajomi w swoim mieszkaniu zwykle kilkudziesiecioletnie biale kwadratowe plytki pomalowali (niektore co prawda tylko) fluorescencyjnymi farbami w spray'u, a pod sufitem zamontowali ultrafiolet. fajnie to wyglada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts