Przekorek 26.08.2005 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 Jest tak: liche scianki dzialowe z porothermu 11,5 na poddaszu zostaly "oszprycowane" pierwszą, cienką warstwą tynku cem-wap. Potem przyszedl elektryk i instalatorzy CO. Każdy coś tam stukal, pukał, kuł, prowadził przewody, instalował gniazdka, rozdzielacze, etc. No i na sciankach dzialowym mam pęknięcia - tam gdzie elektryk jechał przewodem wzdłuż drzwi - tam pękło z góry na dół po drugiej stronie sciany. Jak to wzmocnic - czy daje sie jakieś siatki (metal? plastik? włókno szklane?), co z tym zrobic aby pozostałe warstwy tynku przykryły to i nie popekały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 26.08.2005 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 Zła kolejność. Mam ścianki działowe z tego samego materiału i był ekeltryk i hydraulik i nic się nie działo. Po nich przyszedł tynkarz i narzucił szprc - na to tynk. Przy kuciu nic nie pękało, a szpryc wzmocnił całość bo świetnie wszedł w fugi.Może instalatorzy zbyt drastycznie kuli lub zaprawa do tynków była za słaba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 26.08.2005 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 No ja generalnie to juz TERAZ wiem, że zła kolejność . Ale co mam z tym zrobic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 26.08.2005 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 Daj siatkę Ledóchowskiego albo Rabitza (takie cienkie siatki stalowe poddynkowe, daje się je często przy tynkowaniu polączeń wykonanych z różnych materiałów, przy tynkowaniu elementu z drewna, styropianu.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 26.08.2005 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 Jeśli jest naruszona konstrukcja działówek to siatki nie pomogą, jeśli nie to nie są potrzebne. Może po prostu narzucić kolejny szpryc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 29.08.2005 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 Bloczki scienne (Porotherm 11,5) popękały. Na dodatek jest to tuż przy otworach drzwiowych - boje sie, że jak parę (-set) razy drzwi zamknę i otworzę, to sie to rozchwieje na dobre po roku-dwóch. Zastanawiam się, czy nie kazać zburzyć i nie postawic na nowo..? Tym razem z gazobetonu, bo sie lepiej w nim bruzdy na przewody robi? I może nawet dać po 2 druty fi 4 mm co kilka warstw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 29.08.2005 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 Statyki pękniętej ścianki nie naprawisz siatką.Pękniętą ściankę trzeba naprawiać konstrukcyjnie, a pęknięte tynki na STABILNEJ ścianie, 3 mm warstwy zbrojcej do ociepleń z siatką szklaną. Ale siatka szklana oczywiście nie utrzyma chodzącej ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 29.08.2005 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 Jeśli bloczki popękały to czym oni kuli pod te instalacje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 29.08.2005 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 Czasami mam wrażenie, że głową. Przede wszystkim nie wiem po co kuli. Jaki to bylby problem puścic przewód po cegle (na kleju termotopliwym?) Na to tynk i po sprawie, a tak d..a blada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts