Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kiedy wylać podbeton ?

mackre

Recommended Posts

zrób najpierw kanalizację i inne wszystkie rzeczy ktore mają być pod chudziakiem, a potem polecam zaraz zalać chudziaka , bo praca jest wtedy czystsza, nie wala sie wszystko w piachu , jest na czym stabilnie postawić rusztowanie czy drabinę, nie mówiąc juz o wygodzie i stabilności stęplowania stropu , ja właśnie dlatego zrobiłem chudziaka przed ścianami i nie żałuję , pozatym zalewałem z gruszki i dostęp był o niebo lepszy , podjechał rynną z każdej strony , nalał tam gdzie trzeba , jakby były ściany to trzeba by podawać przez np. okno i rozgarniać.

Murarze chca iść z siporexem w góre a potem wylać podbetony

Ma to swoje uzasadnienie:

Jeśli teraz wylejesz podbeton cały bałagan typu resztki zaprawy ze ścian, beton ze stropu , gwoździe , druty, pety itp. będziesz musiał przed położeniem styropianu usuwać ręcznie. Lepiej więc wylać podbeton po wylaniu stropu , piach też do tego czasu lepiej się ułoży więc mniejsze ryzyko zapadnięcia się podbetonu.

ja właśnie dlatego zrobiłem chudziaka przed ścianami i nie żałuję

chudziak przed ścianami - też o tym myślałem ale stwierdziłem że szkoda czasu i kasy więc lałem od razu podbeton ( taczkami nie z gruszki :oops: ) . Pozdrawiam

Lepiej więc wylać podbeton po wylaniu stropu , piach też do tego czasu lepiej się ułoży więc mniejsze ryzyko zapadnięcia się podbetonu.

nie polecam, tym bardziej jeżeli to będzie strop monolityczny. stemple zostaną wbite w piach i ze stropu zrobi ci sie łyżeczka. wylewaj chudzika. nie zniszczą ci foli pod chudziakiem. nie problem łopatą skrobnąć chudziaka i wyczyścić z resztek zaprawy.

Lepiej więc wylać podbeton po wylaniu stropu , piach też do tego czasu lepiej się ułoży więc mniejsze ryzyko zapadnięcia się podbetonu.

nie polecam, tym bardziej jeżeli to będzie strop monolityczny. stemple zostaną wbite w piach i ze stropu zrobi ci sie łyżeczka. wylewaj chudzika. nie zniszczą ci foli pod chudziakiem. nie problem łopatą skrobnąć chudziaka i wyczyścić z resztek zaprawy.

O kiedy to stemple stawia się bez podkładek na piasku?

ja także robię podobnie: nie zamierzam spieszyć się z wylewaniem chudziaka właśnie z powodów które wymienił D'arek (czas na osiadnięcie piachu - w końcu było go na ponad metr wysokości!)

jeśli go nie ubijesz to sam sie nie usiądzie. nie wprowadzajcie ludzi w błąd. Bez porządnego ubijania nie ma co myśleć że sie "usiądzie". A jak jest porządnie ubity to już chodzenie po nim nic nie zmieni.

...eeeech... ludzie. Popieram - zero to zero. Wzorzec metra jest gdzieś pod Paryżem ale miarka nie odbiega od niego zbyt wiele. Po j***** majstrów-leni !!!

- pod parapet muruje się ileś tam pełnych warstw i zostawia się na wyrównanie przy pasowaniu okna

- nadproża jakie by nie były nie kładzie się na gołym murze - jest możliwość regulacji - ewentualnie podcina się (w dzisiejszych czasach naprawdę nie stanowi to problemu). Jeżeli nadproża betonowe wylewane na budowie to szalunki ustawia się tak żeby wysokość była OK

- żadnego stropu nie kładzie się bezpośrednio na murze - wysokość sufitu reguluje się grubością opaski.

A majster jak nie umie czytać rysunku to niech sobie zatrudni na ćwierć etatu "czytającego" :D (czasem przydaje się taki co umie również pisać).