mackre 26.08.2005 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 Murarze chca iść z siporexem w góre a potem wylać podbetony.Piasek będzie oczywiście w srodku ubity. Co wy na to? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonAn 26.08.2005 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 Jak masz wszystko zrobione(kanalizację, przepusty,nawiew powietrza do kominka i.t.d.) to czemu nie.Jeśli zaś nie, to potem czeka Ciebie rozkuwanie tej zalewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 26.08.2005 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 zrób najpierw kanalizację i inne wszystkie rzeczy ktore mają być pod chudziakiem, a potem polecam zaraz zalać chudziaka , bo praca jest wtedy czystsza, nie wala sie wszystko w piachu , jest na czym stabilnie postawić rusztowanie czy drabinę, nie mówiąc juz o wygodzie i stabilności stęplowania stropu , ja właśnie dlatego zrobiłem chudziaka przed ścianami i nie żałuję , pozatym zalewałem z gruszki i dostęp był o niebo lepszy , podjechał rynną z każdej strony , nalał tam gdzie trzeba , jakby były ściany to trzeba by podawać przez np. okno i rozgarniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 26.08.2005 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 Murarze chca iść z siporexem w góre a potem wylać podbetony Ma to swoje uzasadnienie: Jeśli teraz wylejesz podbeton cały bałagan typu resztki zaprawy ze ścian, beton ze stropu , gwoździe , druty, pety itp. będziesz musiał przed położeniem styropianu usuwać ręcznie. Lepiej więc wylać podbeton po wylaniu stropu , piach też do tego czasu lepiej się ułoży więc mniejsze ryzyko zapadnięcia się podbetonu. ja właśnie dlatego zrobiłem chudziaka przed ścianami i nie żałuję chudziak przed ścianami - też o tym myślałem ale stwierdziłem że szkoda czasu i kasy więc lałem od razu podbeton ( taczkami nie z gruszki ) . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonal 26.08.2005 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 ja także robię podobnie: nie zamierzam spieszyć się z wylewaniem chudziaka właśnie z powodów które wymienił D'arek (czas na osiadnięcie piachu - w końcu było go na ponad metr wysokości!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor2 26.08.2005 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 Lepiej więc wylać podbeton po wylaniu stropu , piach też do tego czasu lepiej się ułoży więc mniejsze ryzyko zapadnięcia się podbetonu. nie polecam, tym bardziej jeżeli to będzie strop monolityczny. stemple zostaną wbite w piach i ze stropu zrobi ci sie łyżeczka. wylewaj chudzika. nie zniszczą ci foli pod chudziakiem. nie problem łopatą skrobnąć chudziaka i wyczyścić z resztek zaprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 26.08.2005 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 Lepiej więc wylać podbeton po wylaniu stropu , piach też do tego czasu lepiej się ułoży więc mniejsze ryzyko zapadnięcia się podbetonu. nie polecam, tym bardziej jeżeli to będzie strop monolityczny. stemple zostaną wbite w piach i ze stropu zrobi ci sie łyżeczka. wylewaj chudzika. nie zniszczą ci foli pod chudziakiem. nie problem łopatą skrobnąć chudziaka i wyczyścić z resztek zaprawy. O kiedy to stemple stawia się bez podkładek na piasku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor2 26.08.2005 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 ja także robię podobnie: nie zamierzam spieszyć się z wylewaniem chudziaka właśnie z powodów które wymienił D'arek (czas na osiadnięcie piachu - w końcu było go na ponad metr wysokości!) jeśli go nie ubijesz to sam sie nie usiądzie. nie wprowadzajcie ludzi w błąd. Bez porządnego ubijania nie ma co myśleć że sie "usiądzie". A jak jest porządnie ubity to już chodzenie po nim nic nie zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uszaty1973 26.08.2005 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 Ja się zdecydowałem wylewać po stropie bo piach się lepiej ubije. Poza czasem, ulewnymi deszczami to jeszcze robotnicy udepczą.Druga sprawa to jeżeli od razu wylejesz chudziaka i źle policzysz to będziesz miał za wysoko lub za nisko podłoge. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor2 26.08.2005 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 poziom zero to poziom zero. nie można sie pomylić z wysokością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uszaty1973 26.08.2005 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 zero to zero zgoda,ale wysokośc parapetu od zero, wysokość do nadproży, wysokość sufitu, trafić ze stopniami, zmiana posadzek. Pustaki mają wysokość, zaprawa ma grubość, warst jest naście i się nazbiera. Dla jednych 5cm to dużo dla innych nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor2 26.08.2005 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 co do pustaków to owszem, na pewno sie nie trafi. Dlatego trzeba murarzy przypilnować żeby przycieli. U mnie też sie zastanawiali nad wysokością i pytali mnie jak to zrobić. Odpowiedź była prosta; jak w projekcie. Trzeba przyciąć bloczki. I skończyły sie dywagacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelin 26.08.2005 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 Spotkałem się z wylewaniem chudziaka nie we wszystkich pomieszczeniach np. poza łazienką,kuchnią gdzie pozostawał piach .Szczególnie jeśli nie było ostatecznie przesądzone gdzie co będzie.Do budynku wchodziła rura kanalizy zaczopowana w tych pomieszczeniach i zasypana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andk 26.08.2005 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 ...eeeech... ludzie. Popieram - zero to zero. Wzorzec metra jest gdzieś pod Paryżem ale miarka nie odbiega od niego zbyt wiele. Po j***** majstrów-leni !!! - pod parapet muruje się ileś tam pełnych warstw i zostawia się na wyrównanie przy pasowaniu okna - nadproża jakie by nie były nie kładzie się na gołym murze - jest możliwość regulacji - ewentualnie podcina się (w dzisiejszych czasach naprawdę nie stanowi to problemu). Jeżeli nadproża betonowe wylewane na budowie to szalunki ustawia się tak żeby wysokość była OK - żadnego stropu nie kładzie się bezpośrednio na murze - wysokość sufitu reguluje się grubością opaski. A majster jak nie umie czytać rysunku to niech sobie zatrudni na ćwierć etatu "czytającego" (czasem przydaje się taki co umie również pisać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dr.opsik 26.08.2005 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 Nieźle jest stawiać nosne ściany razem z działowymi i wtedy chudziak baaardzo się przydaje. pzdrw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts