Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

plyta gazowa czy elektryczna?

Recommended Posts

Mi gotuje sie lepiej na gazowej kuchni. A gotuję dużo.Tu przykręcę, tam podkręcę i efekt mam natychmiastowy a elektryczna zanim uzyskała żądaną temp. to trwało, garnki trzeba było zestawiać bo kipiało itp. Na elektrycznej gotowałam 10 lat i gdy w końcu podłączyliśmy gaz poczułam ulgę. Obecnie mam gazową ze szklaną płytą . Metalowe "pajaki " do stawiania garnków myję w zmywarce. Elektryczna ma tę zaletę, że dłużej trzyma ciepło i potraw nie trzeba tak szybko odgrzewać. Obydwa typy kuchni brudzą tak samo albo , gdy dobry wyciąg - nie brudzą.

Bardzo podoba mi się ta płytka:

http://www.hoopla.pl/product_info.php?cPath=110_168&products_id=3803

Może ktoś ma jakieś doświadczenia w związku z użytkowaniem jej?

Pozdrawiam

wlasnie o tego typu plytach mysle. Amica ma bardzo podobna. Amice juz ogladalem i wykonanie jest super. Nie wiem jak przy aristonie.

Zamierzam kupic osprzet jednej firmy (oprocz lodowki) i kieruje sie jakoscia wszystkich klockow.

2O LAT GOTAWALIŚMY NA GAZOWEJ.PO PRZEPROWADZCE ZMUSZENI BYLIŚMY DO GOTOWANIA NA ELEKTRYCZNEJ PŁYCIE - AMICA.ODCZUCIA SĄ MIESZNE BO; TRZEBA ZMIENIĆ GARNKI,TE BŁYSZCZĄCE MATALOWE LEPIEJ I SZYBCIEJ POBIERAJĄ CIEPŁO CO W KONSEKWENCJI SZYBCIEJ GOTUJĄ.DUŻE GARNKI TYPU BIGOSOWEGO SĄ POWAŻNYM PROBLEMEM-ZBYT MAŁA MOC GRZAŁEK,ALE MOŻNA SOBIE PORADZIĆ GOTUJĄĆ WCZEŚNIEJ WODĘ W CZAJNIKU ELEKTRYCZNYM.RACHUNKI ZA ENERGIĘ ELEKTRYCZNĄ NAPRAWDĘ NIE SĄ ODCZUWALNE.FAJNĄ SPRAWĄ JEST MOŻLIWOŚĆ PODGRZEWANIA POTORAWY NP.NA 2-e W OCZEKIWANIU NA SPÓŻNIALSKICH NP.GOŚCI.

I WAŻNA SPRAWA TO MOŻLIWOŚĆ ZABEZPIECZENIA PRZED DZIEĆMI ORAZ MOŻLIWOŚĆ USTAWIENIA CZASU GRZANIA - TO SIĘ BARDZO PRZYDAJE.PODSUMOWUJĄĆ INACZEJ SIĘ GOTUJE I SMAŻY ALE TO NIE ZNACZY GORZEJ.U NAS W NOWYM DOMU BĘDZIEMY MIELI BLAT ELEKTRYCZNY I GAZOWY ALE 2-u PALNIKOWY.POZDRAWIAM TADEUSZ