Willie 26.08.2005 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 Mój projektant twierdzi że tylko gazownia może wykonac przyłacze gazowe powołując się na prawo energetyczne i że muszę najpierw pojechać złożyć projekt żeby "poprosić" o podpisanie umowy przyłączeniowej, po czym gazownia ma 95 dni na wykonanie przyłacza (i to w formie przetargu!) - od daty podpisu umowy czyli w sumie spoko 4 miesiące........Czy na pewno nie mogę sam znaleźć wykonawcy i wykonać a potem przekazać gazowni - jak to Wy robiliście??? dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elgo 26.08.2005 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 Witam, też stałem przed tym dylematem. Dowiedziałem sie że gazownia ma 6 miesięcy na przyłączenie i tylko ona wykonuję przyłączenie do szafki a dalej to już mogę na własną rękę (oczywiście z uprawnieniami). Musiałbym dostarczyć im mapki (aktualne), projekt wewnętrzny i czekać ... . "... w tym roku już nie zdążymy, na początku przyszłego tak ..".Ogólne wrażenie "to nie My dla Was tylko ..... " Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 26.08.2005 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 I co zrobiłeś? Wrażenie My dla Nich jak najbardziej słuszne........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 26.08.2005 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 mój gazownik twierdzi iż trzeba sposobem, wszystko im wykopać, przygotować i tylko zaprosić na krótką piłkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 26.08.2005 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 tak od praktycznej strony, jaką stosowałem: zlecić to firmie jednego z gazowni (założę się - przynajmniej w w-wie- że mają swoje firmy lub na drugie połówki), wtedy sami sobie odbierają po wykonaniu , bez uwag ; szybko ceny były umiarkowane i uczciwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 29.08.2005 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 Aru.czy możesz mi podac na priv namiary na swoja firmę, która wykonywała Ci przyłącze gazowe taim sposobem. W tym tygodniu odbieram pozwolenie, a gaz chcę mieć w październku. Sądziłem, że sam mogę znaleźć sobie wykonawcę, a gazownia tylko odbiera przyłącze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgrob 29.08.2005 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 Ja mam podobny problem. Mapy już prawie zrobione a w gazowni strasza że trzeba czekać baaardzo długo. Może ma ktoś doświadczenia w gazowni w Grodzisku Mazowieckim? Jakieś porady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 29.08.2005 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 ja dziś dzwoniłam do swojekj gazowni i tam mi powiedzieli że mogę na właśną ręke zrobić wykopy i tak dalej tylko oni muszą zrobić samo przyłącze (koszt200-300zł), ja im mówie ile mnie kosztowało doprowadzenie jednego metra gazu ( u mnie odległość domu do gazu to az 115m) więc 115 razy np. 30zł za metr = 3450 oni mi zwracajuą tą kwote a ja płace za przyłącze te 200zł i Vat od tych 3450zł . Nie wiem czy dobrze zrozumiała ale chyba TAK ale jutro jade się upewnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 05.09.2005 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 Beti czy dowiedziałeś się jak to jest z tym gazem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 05.09.2005 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 u mnie w 90 roku bylo tak gazownia - wszelkie papierki i od razu podpowiedzieli jak to zalatwic podajac namiary na trzech wspolpracujacych z nimi wykonawcow. Warunek byl jeden - nie tylko przylacze ale i instalacja wewnetrzna Nawet tak mocno mnie nie skubneli Proponuje pojechac na Kasprzaka i tam porozmawiac - sadze ze w 14 dni bedziesz juz mial to za soba wraz z papierami i puszczeniem gazu Niby czasy sie zmienily ale ciagle ci sami ludzie tam pracuja a przyzwyczajenie jest druga natura czlowieka (mowi to byly pracownik PGNiG - znaczy ja ))) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 05.09.2005 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 Ja wybrałem firmę, która została polecona przez gazownię i było OK. Pan pozałatwiał odbiory itp. gdyż zależało mi na czasie bo zbiżały się chłody, a ja chciałem ogrzewać dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 07.09.2005 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2005 Cezarr byłam i dowiedziałam się że wszystko mnie ma kosztować 4 tyś ale na dzień dzisiejszy bo oni podłączom mi przecież gaz dopiero jak się wprowadze (więc pewnie za jakieś 4 lata) więc teraz to nie ma co mówić o kosztach bo przez te 4 lata to i tak się wszystko napewno zmieni tak mi kobieta z gazownio powiedział Aha ale kase będą dobiero płaciła (za podłącz) gdy będe pobierała gaz. Pytam się czy mogę zrobić sama ten odcinek przyłacza a ona mi na to znów że za te 4lata to nie wiadomo co będzie a teraz mam wystąpic tylko o warunki więc h.. jej w d... tak mnie wyprowadziła z równowagi że hej poprostu żadnych konkretów. powidziałajeszcze że oni i tak pokrywają 75% kosztów doprowadzenia gazu Więc teraz stwierdziłam że dam sobie narazie spokój z gazem i tylko wystąpie o warunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzawadzk 07.09.2005 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2005 Bzdury - przyłącze może wykonać inna firma z uprawnieniami. Firma musi w naszym imieniu podpisać umowę z gazownią. Dzięki temu możliwe jest przyspieszenie terminu, jaki zajmuje gazowni wysłanie swojej ekipy (ekipy z gazowni mają bardzo długie terminy). Papierkologia zajmuje jednak podobną ilość czasu. W gazowni powiedzieli mi, że termin, kiedy miałbym gaz to maj 2006.Załatwiam to przez inna firmę i ma to zająć 2-3 miesiące.Wykonają robotę papierkową i fizycznie dokonają przyłączenia do gazociągu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yenn 08.09.2005 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 No ja właśnie jestem po przyłączeniu instalacji zewnetrznej (wewnętrznej jeszcze nie mam) I u mnie było tak najpierw wystapiliśmy do gazowni o warunki przyłączenia gazu - dostaliśmy po 3 tygodniach od złożeniaPotem składalismy wniosek o przyłączenie gazu oni wtedy przyjechali oglądnęli i wycenili ile nas to ma kosztować... nastepnie sporzdzili umowę i wezwali nas do siebie do podpisania jej. Gazownia sama nie była wykonawcą ale ogłosiła przetarg na to nasze przyłącze i firma która go wygrała go wykonywała i taka jest chyba tradycyjna procedura... (ta część trawała jakieś 2 miesiące ale chyba przede wszystkim ze względu na procedurę przetargową)Wewnętrzna instalacja to już nasz problem musi być tylko wykonawca z uprawnieniami. Jak będzie gotowa mają przyjśc odebrać i podłączyć licznik.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mna 25.09.2005 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2005 To ja mam jeszcze takie pytanie. Złożyliśmy wniosek o wydanie warunków przyączenia. POnieważ dziłka jest ok70m od drogi w której jest rurociąg powiedzino nam ze im się mni opłaci budowac rurociagu ew. byłoby to na nasz koszt w 70%. Nie wiemy jesce a ile moga wycenić ten koszt? CZy jest mozliwe ay inna frima zrobiła to taniej niz gaozwnia a potem zazownia zwróclaby nam te 30%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts