małyarek 26.08.2005 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 Może ktoś się orientuje jakie proporcje cementu, wapna, piachu i wody daje się do tzw. baranka? Przymierzam się do ocieplenia styropianem, po zatopieniu siatki chcę na nią położyć właśnie takie wykończenie. Mam taki kręciołek do tego, tylko nie mogę nigdy trafić, żeby był fajny jasno-szary kolor. Powinny wyjść drobniutkie ziarenka na ścianie a mnie się to często zlewa i wychodzi grubo. Z góry dzięki za rady!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 26.08.2005 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 To może być też kwestia rodzaju piachu. A nie chcesz kupić gotowej mieszanki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 26.08.2005 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 Może ktoś się orientuje jakie proporcje cementu, wapna, piachu i wody daje się do tzw. baranka? Przymierzam się do ocieplenia styropianem, po zatopieniu siatki chcę na nią położyć właśnie takie wykończenie. Mam taki kręciołek do tego, tylko nie mogę nigdy trafić, żeby był fajny jasno-szary kolor. Powinny wyjść drobniutkie ziarenka na ścianie a mnie się to często zlewa i wychodzi grubo. Z góry dzięki za rady!!! To życzę powodzenia Baranka "tradycyjnego" nie położysz na styropianie - nawet z siatką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małyarek 29.08.2005 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 To znaczy jaką? zwykłą tynkarską zaprawę?czy może jakąś bardziej specjalistyczną? może i masz rację, było by to wygodne i w sumie nie drogie. Do GENO, czemu nie położe na styropian? widziałem jak to robili! Na mój chłopski rozum to nie powinno być problemu, ale napisz bliżej czemu tego nie robić! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 29.08.2005 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 sa gotowe zaprawy typu "baranek", tylko je sie nie naklada nie takim kreciolkiem, a paca stalowa, i potem zaciera sa roznej granulacji i na ocieplenie sie takie wlasnie kladzie to co chcesz zrobic to tarabona - czy nadaje sie na coieplenie ? - przeciwskazan nie widze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek67 30.08.2005 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 malyarek napisał o "baranku" tradycyjnym, kiedyś starzy fachowcy potrafili położyć baranek przy pomocy szczotki zrobionej z galęzi, teraz są do tego specjalne "maszynki" i właśnie ten skład baranka to jest zagadka, a dlaczego na styropianie ma się nie udać przecież to takie samo nosne podłoże Leszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 30.08.2005 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 To znaczy jaką? zwykłą tynkarską zaprawę?czy może jakąś bardziej specjalistyczną? może i masz rację, było by to wygodne i w sumie nie drogie. Do GENO, czemu nie położe na styropian? widziałem jak to robili! Na mój chłopski rozum to nie powinno być problemu, ale napisz bliżej czemu tego nie robić! Kiedyś taka gotowa mieszanka nazwała się terazyt (trzeba było tylko dolać wody i wymieszać w betoniarcce), przynajmniej w stronach gdzie za czasów studenckich narzucaliśmy takiego baranka na ścianę przy pomocy brzozowych mioteł ( bo wspomnianym kręciołkiem nie dysponowaliśmy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małyarek 30.08.2005 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 Dzięki wielkie Panowie za podpowiedzi. Poszukam tych zapraw, może coś znajde. Typowo tynku do systemów ociepleń nie biorę pod uwagę bo nie mam tyle kaski, a taki baranek z tego co się orientuje to wychodzi znacznie taniej. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 30.08.2005 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 taki nakrapiany baranek to jest wlasnie tarabona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 31.08.2005 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 Nie radzęrobić tynku samemu. Za duże ryzyko pękania. lepiej wziąć fabryczny do ociepleń. I nie terrazyty czy terrabony, bo to nie są tynki, co mają zdolność do odprężenai na ociepleniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 31.08.2005 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 Sp5es - nie takie rzeczy sie robi jak tynki i najczesciej jest OK wiec warto prubowac ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.09.2005 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2005 Może ktoś się orientuje jakie proporcje cementu, wapna, piachu i wody daje się do tzw. baranka? Przymierzam się do ocieplenia styropianem, po zatopieniu siatki chcę na nią położyć właśnie takie wykończenie. Mam taki kręciołek do tego, tylko nie mogę nigdy trafić, żeby był fajny jasno-szary kolor. Powinny wyjść drobniutkie ziarenka na ścianie a mnie się to często zlewa i wychodzi grubo. Z góry dzięki za rady!!! małyarek - proporcje ustal sobie drogą prób aby uzyskac jasnoszary kolor uzyj - 1/2 biały cement - 1/2 cement zwykły - bez dodatków - przesiany na najdrobnieszą frakcje grys marmurowy - woda pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 05.09.2005 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 Sp5es - nie takie rzeczy sie robi jak tynki i najczesciej jest OK wiec warto prubowac ! Wystarczy że raz nie będzie ok. Zapraszam na forum po porady . Mam nawet tytuł wątku POMOCY !!! JAK NAPRAWIĆ PĘKAJĄCY TYNK. Próbuj. Radze jednak wyłącznie u siebie. Cudzych pieniędzy szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małyarek 05.09.2005 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 Dzięki za odpowiedzi! spróbuje z gotową zaprawą. A tak poza tym to cudzych mi nie szkoda tylko swoich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 05.09.2005 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 @Sp5es a jeszczce dodaj ze ten watek o ktorym mowisz, to opisuje tynki wykonane przez "fachowcow". Wiec zywy dowod, ze spieprzyc kazdy moze. P.S. http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=54259 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 05.09.2005 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 @Sp5es a jeszczce dodaj ze ten watek o ktorym mowisz, to opisuje tynki wykonane przez "fachowcow". Wiec zywy dowod, ze spieprzyc kazdy moze. P.S. http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=54259 A toc to żywa prawda, tyle że z niedopasowanego materiału udaje się to o wiele szybciej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gerd1 17.09.2011 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 (edytowane) mam pytanie czy ktoś wie jak jest zrobiony ten baranek , ponieważ mam do poprawienia 1m odcinek sufitu po zdemontowanej szafie w rogu pokoju http://img191.imageshack.us/img191/3043/qqqqqqqqqj.jpg Uploaded with ImageShack.us to jest chyba wykonane jakimś starym sposobem - hmmm ale jak ? Edytowane 17 Września 2011 przez gerd1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gerd1 18.09.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 mam pytanie czy ktoś wie jak jest zrobiony ten baranek , ponieważ mam do poprawienia 1m odcinek sufitu po zdemontowanej szafie w rogu pokoju http://img191.imageshack.us/img191/3043/qqqqqqqqqj.jpg Uploaded with ImageShack.us to jest chyba wykonane jakimś starym sposobem - hmmm ale jak ? juz wiem , doszedłem do tego sam po wielu próbach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi82 20.09.2011 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 juz wiem , doszedłem do tego sam po wielu próbach No to się podziel tą wiedzą! Na tym forum polega że nie tylko się pyta, ale i odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewerynslowi 27.09.2011 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 to na zdjęciu jest wykonane wałkiem do malowania. a co do składu: mój dziadek robił taki tynk miotłą i trzyma do dzisiaj.Aby był taki lekko beżowy kolor dodawał prawdziwej gliny do białego cementu, szarego cementu i piasku o odpowiedniej frakcji. Nakładał taki tynk także na ocieplone ściany i trzyma do dzisiaj. Nie wmówicie nikomu, że taki tynk się nie nadaje na ocieplenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts