Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tzw. baranek!

małyarek

Recommended Posts

Może ktoś się orientuje jakie proporcje cementu, wapna, piachu i wody daje się do tzw. baranka? Przymierzam się do ocieplenia styropianem, po zatopieniu siatki chcę na nią położyć właśnie takie wykończenie. Mam taki kręciołek do tego, tylko nie mogę nigdy trafić, żeby był fajny jasno-szary kolor. Powinny wyjść drobniutkie ziarenka na ścianie a mnie się to często zlewa i wychodzi grubo. Z góry dzięki za rady!!!

Może ktoś się orientuje jakie proporcje cementu, wapna, piachu i wody daje się do tzw. baranka? Przymierzam się do ocieplenia styropianem, po zatopieniu siatki chcę na nią położyć właśnie takie wykończenie. Mam taki kręciołek do tego, tylko nie mogę nigdy trafić, żeby był fajny jasno-szary kolor. Powinny wyjść drobniutkie ziarenka na ścianie a mnie się to często zlewa i wychodzi grubo. Z góry dzięki za rady!!!

To życzę powodzenia :) Baranka "tradycyjnego" nie położysz na styropianie - nawet z siatką.

To znaczy jaką? zwykłą tynkarską zaprawę?czy może jakąś bardziej specjalistyczną? może i masz rację, było by to wygodne i w sumie nie drogie. Do GENO, czemu nie położe na styropian? widziałem jak to robili! Na mój chłopski rozum to nie powinno być problemu, ale napisz bliżej czemu tego nie robić!

sa gotowe zaprawy typu "baranek", tylko je sie nie naklada nie takim kreciolkiem, a paca stalowa, i potem zaciera :wink: sa roznej granulacji i na ocieplenie sie takie wlasnie kladzie :)

to co chcesz zrobic to tarabona

- czy nadaje sie na coieplenie ? - przeciwskazan nie widze :wink:

malyarek napisał o "baranku" tradycyjnym, kiedyś starzy fachowcy potrafili położyć baranek przy pomocy szczotki zrobionej z galęzi, teraz są do tego specjalne "maszynki" i właśnie ten skład baranka to jest zagadka, a dlaczego na styropianie ma się nie udać przecież to takie samo nosne podłoże

Leszek

To znaczy jaką? zwykłą tynkarską zaprawę?czy może jakąś bardziej specjalistyczną? może i masz rację, było by to wygodne i w sumie nie drogie. Do GENO, czemu nie położe na styropian? widziałem jak to robili! Na mój chłopski rozum to nie powinno być problemu, ale napisz bliżej czemu tego nie robić!

Kiedyś taka gotowa mieszanka nazwała się terazyt (trzeba było tylko dolać wody i wymieszać w betoniarcce), przynajmniej w stronach gdzie za czasów studenckich narzucaliśmy takiego baranka na ścianę przy pomocy brzozowych mioteł ( bo wspomnianym kręciołkiem nie dysponowaliśmy).

małyarek - proporcje ustal sobie drogą prób

aby uzyskac jasnoszary kolor

uzyj

- 1/2 biały cement

- 1/2 cement zwykły - bez dodatków

- przesiany na najdrobnieszą frakcje grys marmurowy

- woda

pzdr

Sp5es - nie takie rzeczy sie robi jak tynki :)

i najczesciej jest OK 8) :wink:

wiec warto prubowac !

Wystarczy że raz nie będzie ok.

Zapraszam na forum po porady . Mam nawet tytuł wątku

POMOCY !!! JAK NAPRAWIĆ PĘKAJĄCY TYNK.

Próbuj. Radze jednak wyłącznie u siebie. Cudzych pieniędzy szkoda.

@Sp5es a jeszczce dodaj ze ten watek o ktorym mowisz, to opisuje tynki wykonane przez "fachowcow". Wiec zywy dowod, ze spieprzyc kazdy moze.

:wink:

P.S.

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=54259 8)

A toc to żywa prawda, tyle że z niedopasowanego materiału udaje się to o wiele szybciej...

• 6 years później...

mam pytanie czy ktoś wie jak jest zrobiony ten baranek , ponieważ mam do poprawienia 1m odcinek sufitu po zdemontowanej szafie w rogu pokoju

http://img191.imageshack.us/img191/3043/qqqqqqqqqj.jpg

Uploaded with ImageShack.us

to jest chyba wykonane jakimś starym sposobem - hmmm ale jak ?

Edytowane przez gerd1

mam pytanie czy ktoś wie jak jest zrobiony ten baranek , ponieważ mam do poprawienia 1m odcinek sufitu po zdemontowanej szafie w rogu pokoju

http://img191.imageshack.us/img191/3043/qqqqqqqqqj.jpg

Uploaded with ImageShack.us

to jest chyba wykonane jakimś starym sposobem - hmmm ale jak ?

juz wiem , doszedłem do tego sam po wielu próbach

to na zdjęciu jest wykonane wałkiem do malowania.

a co do składu: mój dziadek robił taki tynk miotłą i trzyma do dzisiaj.

Aby był taki lekko beżowy kolor dodawał prawdziwej gliny do białego cementu, szarego cementu i piasku o odpowiedniej frakcji.

Nakładał taki tynk także na ocieplone ściany i trzyma do dzisiaj.

Nie wmówicie nikomu, że taki tynk się nie nadaje na ocieplenie.