cz 02.12.2002 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2002 Cześć!Jaką wkładkę kominową należy zastosować dla kotła z zamkniętą komorą spalania. Instalator zaproponował pojedynczą wkładkę, a z przestrzeni wokół niej ma być zasysane powietrze. Czy ktoś stosuje takie rozwiązanie? U mnie kocioł będzie w piwnicy, długość komina około 12 metrów. [ Ta wiadomość była edytowana przez: cz dnia 2002-12-02 08:33 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojptak 02.12.2002 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2002 Lepszym, ale droższym, rozwiązaniem jest zastosowanie wkładu dwupłaszczowego. Zaproponowane rozwiązanie może spowodować częste zabrudzenie kotła (kurz i piasek sypiący się z zaprawy murarskiej).Ale musisz sprawdzić jaka jest maksymalna dopuszczalna długość przewodu kominowego dwupłaszczowego.U mnie przewód dwupłaszczowy o średnicy 65/105mm mógł być maksymalnie długi 4 m ale każde kolano skraca tą długość o 0.85. Osobne przewody spalinowy i powietrzny o większej średnicy (nie pamiętam jakiej chyba 80mm mogły być długie 20m). Dlatego też w samym kominie dałem przewód dwupłaszczowy o średnicach 85/120, dwa kolana i długość komina ok. 5m i jak na razie wszystko działa poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hugo 02.12.2002 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2002 Kociołki z zamkniętą komora spalania musza mieć dwa przewody kominowe (rura w rurze, lub oddzielnie ale dwie), pojedyncza wkładka to chyba jedna rura tak to zrozumiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojptak 02.12.2002 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2002 Są tacy instalatorzy (mi tak proponowali) aby dać jedna rurę spalinową a powietrze niech sobie ciągnie z przestrzeni miedzy ściankami komina a rura spalinową a tylko od samego komina do pieca dać podwójną rurę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Octavian 02.12.2002 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2002 Myślę że najlepiej zastosować rozwiązanie firmowe. Przynajmniej będziesz miał spokojną głowę. Poza tym jak zrobisz pojedynczą rurę to jak mówi Wojptak możesz mieć niespodzianki. Do tego dochodzi zasysanie powietrza z pomieszczenia czyli odpowiednia pojemność tegoż pomiesczenia i nawiew świeżego powietrza.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wladek 02.12.2002 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2002 Takie rozwiązanie ma w swojej ofercie wiele firm np.: Vaillant.http://www.vaillant.pl/mat_proj/MP1b%20przewody.pdfPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts