Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wkładka kominowa dla kotła z zamkniętą komorą spalania.

cz

Recommended Posts

Cześć!

Jaką wkładkę kominową należy zastosować dla kotła z zamkniętą komorą spalania. Instalator zaproponował pojedynczą wkładkę, a z przestrzeni wokół niej ma być zasysane powietrze. Czy ktoś stosuje takie rozwiązanie? U mnie kocioł będzie w piwnicy, długość komina około 12 metrów.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: cz dnia 2002-12-02 08:33 ]

Lepszym, ale droższym, rozwiązaniem jest zastosowanie wkładu dwupłaszczowego. Zaproponowane rozwiązanie może spowodować częste zabrudzenie kotła (kurz i piasek sypiący się z zaprawy murarskiej).

Ale musisz sprawdzić jaka jest maksymalna dopuszczalna długość przewodu kominowego dwupłaszczowego.

U mnie przewód dwupłaszczowy o średnicy 65/105mm mógł być maksymalnie długi 4 m ale każde kolano skraca tą długość o 0.85. Osobne przewody spalinowy i powietrzny o większej średnicy (nie pamiętam jakiej chyba 80mm mogły być długie 20m). Dlatego też w samym kominie dałem przewód dwupłaszczowy o średnicach 85/120, dwa kolana i długość komina ok. 5m i jak na razie wszystko działa poprawnie.

Myślę że najlepiej zastosować rozwiązanie firmowe. Przynajmniej będziesz miał spokojną głowę. Poza tym jak zrobisz pojedynczą rurę to jak mówi Wojptak możesz mieć niespodzianki. Do tego dochodzi zasysanie powietrza z pomieszczenia czyli odpowiednia pojemność tegoż pomiesczenia i nawiew świeżego powietrza.

pzdr