Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy kocioł z zamkniętą komorą spalania...

Recommended Posts

... może zostać zainstalowany w pomieszczeniu bez kanału wentylacyjnego?

I drugie pytanie: wylot tej rury koncentrycznej ("rura w rurze") musi zachować odstęp minimum 0,5 m od okna. A jak jest z odstępem od powierzchni ziemi na zewnątrz?

Chcę zamontować taki kocioł w piwnicy, a nie mogę doczytać się, jakie w tych dwóch przypadkach obowiązują normy.

Z góry dziękuję za pomoc.

Dzięki!

To może jeszcze jedno: czy jeżeli puszczę tę rurę koncentryczną (spalinowo-nawiewną) przez kominowy kanał dymny, dosyć długi, to czy wówczas nawiew powietrza do kotła będzie wystarczająco duży?

W takiej sytuacji możesz spróbować potraktować ten kanał dymny jako szacht (doprowadzenie powietrza) i puścić tylko rurę spalinową.

Wszystko zależy od przekroju.

Na stronach Vaillanta jest do ściągniecia książeczka o systemach spalinowo-powietrznych i są tam opisane różne możliwe przypadki.

• 1 year później...

Oświeććie również mnie, bo mam sprzeczne informacje. Parę znanych mi osób wstawiło piec z zamkniętą komorą spalania do pomieszczenia bez dostępu do komina, przebito się tylko z rurami przez ścianę na zewnątrz :o . Twierdą, że to jest zgodne z przepisami, a mi coś to nie pasuje.

Na domiar tego mój ojciec, jak jego kolega opowiedział mu jak świetnie sobie poradził, cały czas mi truje że podłączanie pieca do komina to bezsens :o :o . Na szczęście ja nie mam żadnego dylematu. Będzie komin i będzie piec w pomieszczeniu gospodarczym. Napiszcie tylko czy tak można robić, bo na tym forum gdzieś również przeczytałam o takim rozwiązaniu

Przepis mówi tak:

Dopuszcza się wyprowadzenie przez zewnętrzną ścianę budynku przewodów powietrzno-spalinowych od urządzeń gazowych o mocy do 21 kW w wolno stojących budynkach jednorodzinnych oraz o mocy do 5 kW w pozostałych budynkach. Wylot spalin powinien znajdować się co najmniej 0,5 m od krawędzi okien i ryzalitów przesłaniających

więc możesz. :D

To mam jeszcze trudniejsze pytanie. Raz już je zadawałem, ale nikt nie znał odpowiedzi. Dla mnie najkorzystniej byłoby, żeby wylot spalin był przez zewnętrzną ścianę budynku, ale nie tą, która jest w kotłowni, a przez ścianę w garażu, który jest obok kotłowni. Czyli rura od pieca musiałaby "przejść" przez garaż i dopiero w garażu na zewnątrz. Czy takie coś byłoby dopuszczalne? (zakładając, że maksymalnej długości kanału nie przekroczę).

Obrazkowo wygląda to tak: kocioł znajdowałby się w pomieszczeniu nr.7 (w jego górnym-lewym rogu), a rura szła by w lewo przez garaż i dopiero na zewnątrz...

http://www.archigraph.pl/new/archigraph/obrazki/320/320parter.jpg

Przy okazji: kocioł chcę instalować w pomieszczeniu nr. 7, komin wentylacyjny jest w pomieszczeniu nr. 6 - jak sobie z tym poradzić?

To mam jeszcze trudniejsze pytanie. Raz już je zadawałem, ale nikt nie znał odpowiedzi. Dla mnie najkorzystniej byłoby, żeby wylot spalin był przez zewnętrzną ścianę budynku, ale nie tą, która jest w kotłowni, a przez ścianę w garażu, który jest obok kotłowni. Czyli rura od pieca musiałaby "przejść" przez garaż i dopiero w garażu na zewnątrz. Czy takie coś byłoby dopuszczalne? (zakładając, że maksymalnej długości kanału nie przekroczę).

Gdzieś czytałam, że przewody spalinowe nie mogą iść poziomo - musi być min. jakiś konkretny stopień nachylenia. Gas nie może napotykać przeszkód na swej drodze (nawet pajęczyna w przewodzie może stać się taką przeszkodą).

Nie wiem jak to miałoby wyglądać, jeśli przewód miałby przejść przez cały garaż. Musisz zasięgnąć rady u kogoś bardziej kumatego w tej kwestii.

Już się poprawiam:

"odcinek zbliżony do płaszczyzny poziomej powinen być ze spadkiem w kierunku pieca."

Prawda,że jaśniej!!! :D

zostanmy przy tym odcinku poziomym:)

mialem taka sytuacje ze instalatorzy troche zle dopasowali wyjscie z komina i wejscie do kotla i zle to dopasowali

Uklad: kawalek 'poziomy' od komina(A), zakret 90st i dalej kawalek poziony (B) nastpenie kolanko 90 stopni i pionow w dol do kotla ©

po zalozeniu okazalo sie ze odcinek A ma za duzy spadek przez to odcinek B byl pod gorke delikatnie...

Efekt: z rur cos cieklo!!! ale to chyba nie kond. bo mokre widzialem takze gdy kociol byl wylaczony

Podcieto delikatnie 'lacznik' piec<>rura pionowa aby odcinek B odwrocic troche ale uzyskano co odcinek poziomy bze spadu (+- najwyzej czesc stopnia)... i podlozylem nawet gazete zeby sprawdzc ze nie cieknie.. zarowno przy pracy kotla jak i podczas duyzch deszczow z wiatrami wiecej kropel nie zauwazylem

Pytanie co cieklo wczesniej:

po zewn. deszczowka

od wen do zewen i na zewnatrzy kondensat

kondensat i deszczowka

Przemek