Gagata 20.10.2005 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 Pobik- będzie podatek (jeśli od momentu kupna do momentu sprzedaży nie minie 5 lat), ale możesz uniknąć płacenia wkładając pieniądze z mieszkania w dom (musi być tylko ten sam właściciel). Chyba nie powinno być z tym problemu jak znam koszty budowy i urządzania domu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotrzu 02.12.2005 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 No faktycznie.. w nieruchomości o której mowa mamy do czynienia z dzierżawą. Zasugerowalam się mailem od znajomego i nie pomyślałam . Przepraszam za zamieszanie! Krótko mówiąc - w moim przypadku chodzi o dzierżawę. Ojoj...to co w tej sytuacji? Kupujemy i występujemy o dzierżawę tych działek (tak jak poprzednicy?) I jakie mamy szanse?? Watek nam sie trochę "opuścił" więc trzeba "podciągnąć Gagato minęło trochę czasu więc może napiszesz jak rozwiązałaś swój problem? Moim zdaniem szanse na zostanie dzierżawcą w sytuacji gdy dzierżawa przysługuje innej osobie jest mizerna. Dopiero po upływie terminu dzierżawy lub po rozwiązaniu umowy dzierżawy możesz zaproponować właścicielowi podpisanie nowej umowy. mww w zasadzie to masz rację, jednak Twoje argument mają raczej charakter ogólnoludzki a nie merytoryczny i prawny. Jakieś tam przepisy obowiązuja i ktoś musi je respektować. A teraz przechodze do sedna mojej obecności w tym wątku ! Mam nadzieję, że jeszcze w tym roku (myślę, że tak w okolicach Świąt) przedstawię ostateczna wersje planu pod tytułem - "Jak nie płacić podatków" Jak Swięta to i prezenty muszą być, no nie ? Tylko nie miejcie do mnie pretensji jeśli z przyczyn obiektywnych, technicznych lub innych publikacja sie opóźni pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 03.12.2005 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2005 pjotrzu-liczymy na Ciebie A moja sprawa wygląda tak- ponieważ obecnym dzierżawcą jest właścicel ziemi, którą kupujemy, a pozyskanie tej dzierżawy jest warunkiem w ogóle kupna przez nas całości, dogadaliśmy się z nim następująco: on złożył w gminie rezygnację z dzierżawy a nam tę dzierżawę obiecał osobiście burmistrz Krótko mówiąc najpierw poszliśmy do burmistrza i przedstawilismy mu sprawę, a ponieważ on jest zainteresowany aby gmina rozwijała swój potencjał turystyczny , z wiadomych względów, a my chcemy działać m.in. agroturystycznie - zagwarantował nam, że tę dzierżawę dostaniemy. Najpierw na 3 lata a potem na dłużej. A jak już będziemy dzierżawcami to możemy, po jakimś czasie, kupić. Tyle, że drogą przetargu zdaje się, ale może i to ... da się ominąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotrzu 03.12.2005 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2005 Fajnie, że napisałaśjak sie sprawy mają Jesli chodzi o załatwianie spraw poprzez to juz nie pytam o szczegóły. Natomiast jesli chodzi o nabycie nieruchomości przez dzierżawcę w trybie bezprzetargowym to oczywiście jest taka możliwość. Ustawa o kształtowaniu ustroju rolnego: Art. 3. 1. W przypadku sprzedaży nieruchomości rolnej przez osobę fizyczną lub osobę prawną inną niż Agencja, prawo pierwokupu przysługuje z mocy ustawy jej dzierżawcy, jeżeli łącznie spełnione są następujące warunki: 1) umowa dzierżawy została zawarta w formie pisemnej i ma datę pewną oraz była wykonywana co najmniej 3 lata, licząc od tej daty; 2) nabywana nieruchomość wchodzi w skład gospodarstwa rodzinnego dzierżawcy lub jest dzierżawiona przez spółdzielnie produkcji rolnej. Nie wiem, czy spełniacie warunki punktu 2, tj. czy można Was zakwalifikować jako osoby prowadzące gospodarstwo rodzinne? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forumowicz500 21.12.2005 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2005 Jest taka sytuacja że 4 braci dostało spadek - 2 działki budowlane i dom. Jedną z działek podzielili na 3 części i znieśli między soba współwłasność ale tylko w tych 3 działkach wydzielonych z jednej większej. Następnie jedna z tych działek po podziale została sprzedana przez jednego ze spadkobierców. I teraz pytanie - czy w tej sytuacji osoba która sprzedała musi płacić 10%podatek dochodowy z tytułu sprzedaży nieruchomości przed upływem 5 lat od jej nabycia? Od jednej mądrej osoby dowiedziałem sie że sprawa nie jest taka oczywista bo Urząd Skarbowy mógłby potraktować sprawę tak, że jest to przypadek podatku od spadków i darowizn po zapoznaniu sie z całą dakumentacją sprawy (którą podatnik może dodatkowo dostarczyć) a nie tylko z notarialną umową sprzedaży tej działki. Osoba sprzedająca mogłaby próbować udowodnic że zniesienie współwłasności nastąpiło jedynie w zakresie otrzymanego spadku. Czy sa na to szanse? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotrzu 21.12.2005 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2005 witamSkoro sprzedała to płaci. Jak tu filozofia ?Podatek od spadków i darowizny dotyczy sytuacji w której ktoś nabył spadek lub otrzymał darowiznę a nie wtórnego obrotu nieruchomością.Albo ja czegos nie zrozumiałem albo "mądra osoba" coś pokręciłapozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mww 21.12.2005 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2005 Chodzi najprawdopodobniej o to, że sprzedaż nieruchomości nabytej w drodze spadku jest zwolniona od podatku. Forumowicz500 - ja z Twojego postu zrozumiałam, że zniesiono współwłasność działki otrzymanej w spadku to dlaczego osoba sprzedająca miałaby to cyt. " próbować udowodnić"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forumowicz500 22.12.2005 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 witam Skoro sprzedała to płaci. Jak tu filozofia ? Podatek od spadków i darowizny dotyczy sytuacji w której ktoś nabył spadek lub otrzymał darowiznę a nie wtórnego obrotu nieruchomością. Albo ja czegos nie zrozumiałem albo "mądra osoba" coś pokręciła pozdrawiam Niestety to drugie, dziękuję z jednoznaczną odpowiedź. A przy okazji bardzo bym prosił o sugestię w następującej sprawie. Czy można odliczyć od tego 10-procentowego podatku wydatki poniesione w ciągu 2 lat na legalizację własnej samowoli budowlanej (opłata legalizacyjna 25 tys pln) na własnym gruncie. Ustawa mówi o adaptacji własnych budynków niemieszkalnych na cele mieszaniowe a po takiej legalizacji byłby to budynek mieszkalny (teraz jest letniskowy rozbudowany w samowoli). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forumowicz500 22.12.2005 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 Chodzi najprawdopodobniej o to, że sprzedaż nieruchomości nabytej w drodze spadku jest zwolniona od podatku. Forumowicz500 - ja z Twojego postu zrozumiałam, że zniesiono współwłasność działki otrzymanej w spadku to dlaczego osoba sprzedająca miałaby to cyt. " próbować udowodnić"? Jest tak jak napisał piotrzu, działka jest już w tym momencie nabyta z tytułu zniesienia współwłasności i nie przysługuje już zwolnienie z podatku ryczałtowego 10% bo przysługuje ono tylko przy darowiznach i spadkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotrzu 22.12.2005 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 witam Skoro sprzedała to płaci. Jak tu filozofia ? Podatek od spadków i darowizny dotyczy sytuacji w której ktoś nabył spadek lub otrzymał darowiznę a nie wtórnego obrotu nieruchomością. Albo ja czegos nie zrozumiałem albo "mądra osoba" coś pokręciła pozdrawiam Niestety to drugie, dziękuję z jednoznaczną odpowiedź. A przy okazji bardzo bym prosił o sugestię w następującej sprawie. Czy można odliczyć od tego 10-procentowego podatku wydatki poniesione w ciągu 2 lat na legalizację własnej samowoli budowlanej (opłata legalizacyjna 25 tys pln) na własnym gruncie. Ustawa mówi o adaptacji własnych budynków niemieszkalnych na cele mieszaniowe a po takiej legalizacji byłby to budynek mieszkalny (teraz jest letniskowy rozbudowany w samowoli). Nie można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forumowicz500 22.12.2005 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 oops same średnie wieści. Piotrzu to może chociaż możnaby było przeznaczyć te 10% na rozbudowę i remont domu, którego jest się spadkobiercą w 1/4 tylko czy w tym przypadku wystarczy że jest się właścicielem czy trzeba też w tym domu być zameldowanym lub inaczej udowodnić że się tam mieszka? No i czy dana osoba może wtedy odliczyć pełna część faktury czy tylko 1/4? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotrzu 22.12.2005 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 witam Można. Nie trzeba być zameldowanym. Odliczasz (a w zasadzie "wliczasz") wszystko. No, chyba w końcu trafiłeś z pytaniem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forumowicz500 22.12.2005 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 witam Można. Nie trzeba być zameldowanym. Odliczasz (a w zasadzie "wliczasz") wszystko. No, chyba w końcu trafiłeś z pytaniem pozdrawiam Do trzech razy sztuka. Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaj 26.12.2005 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2005 Troszkę się już w tym wszystkim pogubiłam ile czego mam zapłacić????? 15 lat temu rodzice przepisali nam 1,5 ha ziemi .Przestrzenny plan zagospodarowania przekształcił ten grunt z rolniczego na budowlany. Chciałabym 1 ha tego gruntu podzielić na działki i wykończyć budowany dom. Już wiem że muszę opłacić opłatę adiacencką 35% od wzrostu wartości gruntu ( wiem że muszę ją zapłacić jeszcze przed sprzedażą gruntów a grunt wyceni rzeczoznawca z gminy, a jakąja mam pewność, że sprzedam je za taką sumę na jaką rzeczeznawca wyceni, czy nie powinno się płacić tego po sprzedaży ) rentę planistyczną , czy vat też.. i co jeszcze...?????? czy to warto?????? czy mi coś wogóle z tego zostanie na wykończenie domu : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 27.12.2005 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2005 Teoretycznie powinno ci pozostać 65 proc. wzrostu wartości działki/działek minus koszty podziału, minus VAT od kolejnej (to urząd skarbowy ustali czy od 2, 3 czy 4) sprzedawanej działki. Ale wszystko zależy od wyceny przez rzeczoznawcę wartości początkowej nieruchomości, z której wyniknie wartość po wprowadzeniu nowego planu. Rzeczoznawca majątkowy biorze ceny z aktów notarialnych. Jeśli uważasz, że ustalona przez niego wartość jest nierealna możesz odwołać się od decyzji ustalającej opłatę, podpierając się np. wyceną innego rzeczoznawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viktoria271199 29.12.2005 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2005 witam, w jaki sposob wyliczyles te 65 % oskar 0259 ? moze podasz przeliczenie na przykladzie! http://www.wyciagi-budowlane.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 29.12.2005 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2005 Wiktorio271199, odpowiadałem na pytanie Asaj (powyżej mojego postu).I przyznam, ze był to rachunek „zgrubny”, gdyż, aby zaoszczędzić sobie dodatkowych wyliczeń (opartych na teoretycznych podstawach, gdyż nie znam konkretnej sytuacji) przyjąłem następujące założenia:1)opłata na rzecz gminy – 35 proc. od połowy wzrostu wartości „zabiera” 17,5 proc. ze wzrostu, plus2)podatek 10% od przychodu ze sprzedaży nieruchomości zabiera kolejne 10 proc. ze wzrostu wartości (w praktyce do odzyskania, przy przeznaczeniu środków ze sprzedaży na cele budowlane), plus3)„odpad” powierzchniowy wynikający z przeznaczenia pewnych powierzchni na drogi tu przyjąłem, że będzie to 7,5 proc. (może za dużo?).Wyszedłem więc na 65 proc. "uzysku" z przyrostu wartości, oczywiście zakładając, że wymieniony przez Asaj podatek jest jedyną daniną na rzecz gminy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viktoria271199 29.12.2005 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2005 dobry wieczor, jakos nie rozumie dalej. dlaczego tylko 1/2 z 35% ? wedlug moich wyliczen: zaluzmy ze roznica wartosci wszystkich dzialek przed i po podzieleniu i przeksztalceniu itd. wynosi 100000 zl. 100000 x 35%= 35000 zl do tego rente /oplate planistyczna jesli w ciagu ostatnich 5 lat zastal plan zagospodarowania zmieniony/zatwierdzony do 30% 100000 x 30% = 30000 zl do tego moze dojsc podatek ryczaltowy 10% i 22% vat. czy jest to mozliwe???!!! chyba tak, albo? sa to moje proste wyliczenia. jesli sie myle prosze o korekture. sam mam podobne problemy, wiec jestem wdzieczny za kazda poprawke z ktorej ja i inni uczestnicy moga wyciagnac odpowiednie wnioski! pozdrawiam http://www.wyciagi-budowlane.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 29.12.2005 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2005 Niestety, to o czym piszesz wydaje się całkiem realne.Do tego co napisałem o przypadku Asaj należałoby dodać jeszcze 17,5 proc. opłaty adiacenckiej, a w twoim Wiktorio, przypadku - jeszcze 35 proc. opłaty planistycznej (pisałeś o tym w innym wątku). Podatek dochodowy 10 proc. i VAT 22 proc. były poza wyliczeniem (o możliwości ich zapłacenia lub nie było już w pierwszym poście). Zwróć też uwagę, że jest to podatek od dochodu, a to co musisz odprowadzić do gminy twoim dochodem nie jest (opodatkowana powinna być tylko różnica, która zostaje dla ciebie).Przepraszam za błąd w wysokości opłaty adiacenckiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viktoria271199 29.12.2005 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2005 jeszcze raz dla lepszego zrozumienia: zaluzmy ze roznica wartosci wszystkich dzialek przed i po podzieleniu i przeksztalceniu itd. wynosi 100 000 zl. 35% oplaty adiecenskiej 100 000 x 35%= 35 000 zl do tego rente /oplate planistyczna jesli w ciagu ostatnich 5 lat zastal plan zagospodarowania zmieniony/zatwierdzony do 30% 100000 x 30% = 30 000 zl 100000 x 22%vat = 22 000 zl zostaje 13 000 zl z tego podatek ryczaltowy 13 000 x 10% = 1 300 zl czyli z 100 000 zl zostaje 11 700 zl ??????? (chociaz 22% vat liczylem tylko od sumy zysku a nie dokladnej ceny sprzedazy) to cos chyba nie tak? chyba w to nie wierze, rozboj w bialy dzien. najlepiej napisac do brukseli (EU) jak robia to inni uczestnicy? pozdrawiam http://www.wyciagi-budowlane.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts