k1krzysztof 08.02.2014 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 witam wszystkichjestem nowy na forum choć czytam je od ponad roku od kiedy postanowiłem wymienić piec ze zwykłego śmieciucha 15 lat na sztokera ale do rzeczy w tej chwili mam ogrzewanie c.w.o.na przepływówce . W tej chwili podłaczyłem wymiennik /bijler- 100l/ zasilany z odzyskiwanego ciepła z agregatu chłodniczego latem ciepłej wody jest na styk jak braknie to po 15-20 min. jest już podgrzana natomiast jesienią jest już trudniej ponownie dogrzać a w temp. ujemnych to już b.słabo temp na wymienniku poniżej 30 C i dlatego kupiłem drugi bojler 120 l płaszczowy http://www.bojlerownia.pl/bojler-dwuplaszczowy-ermet-120-l-w-piance-zywicowany.htmli/ zastanawiam się jak to podłaczyć . Płaszczowy będzie podgrzewany zimą z pieca i gdybym podłączył go jako drugiego w szeregu to byłby zasilany cieplejszą wodą z pierwszego /agregat/ i jest ok . A co zrobić latem aby wykorzystać ciepło pierwszego /agregat/ przy wyłączonym drugim z podgrzewania przez piec wszak to 120 l a pierwszy grzeje na ful jak nie wykorzystam to pójdzie w wiatraki . Można to jakoś poukładać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts