Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ktoś miał jakieś doświadczenia z kotł. gaz. Beretta?

Recommended Posts

Jeśli ktoś użytkował lub ma jakieś opinie nt temat, to proszę o uwagi.

Przejrzałam kilka wątków i zauważyłam, że nie jest to zbyt popularna marka. Wiele piszecie o Buderusie, Viessmanie, Termecie... a o Berettcie tylko jedną wzmiankę znalazłam. A wygląda mi na to, że mają całkiem dobre te kociołki, w dodatku za przystępną cenę. A może się mylę i nie są wcale takie fajne? Czekam na Wasze opinie :)

(Interesuje mnie kocioł na gaz wiszący z zamkniętą komorą spalania, jednofunkcyjny z osobnym zasobnikiem pojemnościowym.)

Jasne! :lol:

Ale do rzeczy, piszesz, że jeden z lepszych z niższej półki. To znaczy, że jest pewniejszy od innych polskich kotłów typu Termet czy Torus?

Ale torus to bardziej Hiszpania...?

Torus ma chyba ''podzespoły'' hiszpańskie (czy holenderskie? :roll: ). Szczerze mówiąc (pisząc) to nie wiem. Obecnie mamy w domu Torusa i działa 11 lat bezawaryjnie. Jak przyjeżdża pan na przegląd to aż się dziwi, że nie miał jeszcze wymienionej ani jednej części (kocioł oczywiście :wink: ). Ale już sąsiadka, która ma dokładnie taki sam model i też tak długo, bardzo narzeka, bo wciąż się coś dzieje.

• 2 weeks później...

Korzystam zBeretty dwufunkcyjnej turbo 23kW z zamkniętą komorą.Po 5 latach i pierwszej wymianie dysz czasem wariuje i albo daje na całego na c.o. albo tylko na c.w.u..Po zresetowaniu wraca do siebie .Planuję wezwać mądrego do niej, bo zdarzyło się tej wiosny,że temperaturka wysoka była za oknem a w domu Karaiby nad Lubrzanką!

Pozdrawiam!

• 2 months później...

Od pazdziernika dziala kondensat Beretta Kompakt Green 1-funk 35kW z zasobnikiem 120L, pogodowka i termistatem pokojowym. Czy dobrze? Po miesiacy wymieniana pompa cyrkulacyjna i termostaty na wej i wyj palnika (nie dokladnie ale chyba wiadomo o co chodzi). Wymiana gwarancyjna, mily pan przyjechal i wymienil - powinno byc juz OK. Co do zuzycia to nie potrawie powiedziec - ciagle mam wykonczeniowke , cos sie otwiera wietrzy, zamyka. Ale z calej instalacji jestem zadowolony.

/mr/

• 9 years później...

Witam,

tak, mam doświadczenie, bardzo złe :no: W ciągu trzech lat kocioł Beretta Compact Green zepsuł się 3- krotnie. Co ciekawe, pierwszy raz tuż po gwarancji. Z kontaktów z serwisantami autoryzowanymi też nie mam dobrych wspomnień, podejście wczesnyGierek. Nie polecam, lepiej zapłacić trochę więcej za bardziej sprawdzony sprzęt, nie robiony ani w Polsce, ani we Włoszech.

Pewnie za późno dla Ciebie, ale może kogoś to uratuje.

Pozdrawiam