Tygrysek_K 29.08.2005 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 Mam pytanie, moze ktos się orientuje czy tgz siłe do której monteju się płyte elektryczną i piekarnik, mozna podłączyc do każdeog gniazdka , czy niestety sa to jakies inne kble i trzeba ciagnąc łacze jeśli chce sie podłączyc w innym miesjcu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 29.08.2005 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 Ja mam zrobiony osobny obwód na siłę do kuchenki, obok tego mam jeszcze awaryjne gniazdo na 220V ale to jest na jednym obwodzie z lodówką i zmywarką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbicha 29.08.2005 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 kuchenki elektryczne z piekarnikami maja czasami nawet 11kW i podlacza sie je przewodem 4mm^2 na odzielnym obwodzie bez gnastka bezposrednio do nich 5 przewodowo czywiscie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tygrysek_K 29.08.2005 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 a czy żeby pociagnac ten kabel trzeba wezwac kogos z uprawnieniami elektryka ( bo takie słuchy mnie doszły, czy mozna to zrobic samemu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 29.08.2005 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 Wydaje mi się, że byłoby to wskazane, ale jeśli ma się o tym pojęcie i wie gdzie włączyć w tablicy to chyba można i samemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
www005531gazeta.pl 29.08.2005 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 Witam, Jeżeli to Twój prywatny dom, to nikt Ci tego nie będzie sprawdzał bo to jest Twoja instalacja wewnętrzna (jak masz już dom odebrany a jak nie to po prostu podczas pomiarów elektryk Ci ten fragment instalacji naniesie na schematach do pomiarów) ale nie rób tego jeżeli nie masz o tym pojęcia bo musisz się wpiąć w szafę rozdzielczą i wykonać odpowiednie zabezpieczenie dla tego obwodu. Jeżeli zdecydujesz się na taką przeróbkę to: - po pierwsze odłącz Twój dom od prądu w skrzynce zewnętrznej i zabezpiecz ją przed przypadkowym włączeniem przez kogoś!!! (zakładam, że mieszkasz w domu i masz już licznik 3 fazowy na zewnątrz)- zlokalizuj w szafce rozdzielczej w domu wyłącznik różnicowo-prądowy (ma taki przycisk Test i na obudowie są oznaczenia dotyczące prądu znamionowego np. 25A oraz prądu różnicowego zwykle 30mA)- zobacz czy jest miejsce w szafce na 3 biegunowego "eS-a" (zabezpieczenie zwarciowo-przeciążeniowe) na prąd 20A (trzy sekcje spięte w jedną - pewnie będziesz miał takie).- zastanów się którędy puścisz przewody od wyjścia z różnicówki (która jest równocześnie zabezpieczeniem zwarciowo-przeciążeniowym) to tego nowego esa,- zastanów się którędy puścisz przewód YDY 5żył po 4mm2 (drut miedziany, 3 fazy, przewód neutralny-niebieski i przewód ochronny-zielono-żółty) od wyjścia z esa do puszki instalacyjnej (takiej kwadratowej na 5 przewodów) na ścianie niedalego płyty ceramicznej (od tej puszki na ścianie do puszki na płycie też trzeba będzie puścić 5 żyłowy drut miedziany do puszki na płycie ceramicznej YDY 5x4mm2) Jeżeli to, co napisałem przestraszyło Cię trochę to lepiej zleć to jakiemuś elektrykowi (zawodowi elektrycy mają uprawnienia instalacyjne min. E do 1000V). To nie jest takie proste i trywialne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tygrysek_K 30.08.2005 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 więc moze macie namiary na kogos z uprawnieniami , kto mi przeciągnie instalacje i podłaczy płyte?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbicha 30.08.2005 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 A kto Ci wtykonal instalacje elektryczna w domu moze zglosisz sie do niego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tygrysek_K 30.08.2005 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 to nie dom tylko blok, nie wiem czemu wszysyc od razu o domie pomysleli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
www005531gazeta.pl 30.08.2005 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 Bo to jest grupa głównie budowlana;) A jak to mieszkanie to musisz mieć zgodę zarządcy/spółdzielni na założenie prądu 3-fazowego... A najlepiej wyjdź na klatkę i zobacz telefony awaryjne - wyszukaj telefon do elektryka i dogadaj się z nim "prywatnie" jak proponował niegdyś Kobuszewski w rozmowie hydraulicznej wężykiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts