Snake_ 20.01.2002 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2002 witam i zwracam sie do szanownego grona forumowiczow z pytaniem :Czy do kominka znaczy sie wkladu kominowego potrzebny jest wkald kominowy czy tez mozna nic do komina niewkladac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlaniec 20.01.2002 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2002 Rozumiem, że chodzi o to czy do nowego przewodu dymowego (komina) juz wybudowanego potrzebą jest wmontowanie wkładu kominowego jako odprowadzenie spalin z wkładu kominkowego (kominka)?Nie ma takiej potrzeby jeśli przewód dymowy spełnia wszystkie normy przewodu dymowego (szczelność, jakość wykonania, wymiar). Czasami kominiarze odbierając komin sugerują montaż takiego wkładu, a szczególnie wtedy jeśli sami wykonują takie usługi jak montaż wkładów, proponując przy tym duże upusty za wkład i protokół odbioru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 21.01.2002 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2002 Potwierdzam to co mówi budowlaniec. Zdziwił mnie tylko przekrój komina wymagany przez niektórych producentów - 20x20cm. Ktoś zna więcej szczegółów, bo u mnie jest 24x12. Tak czy inaczej, choć jeszcze nie pora zawołam kominkarza na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 21.01.2002 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2002 bok przewodu dymowego powinien wynosic min. 14cm. a srednica przewodu okraglego bodajze 15cmMasz normalny porzadnyprzekroj komina.Przewaznie w sprzedazy do wkladow sa rury okragle ze stali 15 lub 20 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł 21.01.2002 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2002 Cześć,Ja mam w projekcie zaznaczony wkład kominowy ze stali nierdzewnej fi 20cm ocieplony z płaszczem izolującym lub komin murowany z cegły pełnej 12cm klasy 10MPa przewód 21cm x 21cmpozdrawiam Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snake_ 21.01.2002 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2002 Dziekuje za tak szybkie odpowiedzi ) ehhh ale jak by to nie bylo jak bym nie mial jakiegos klopotu dom jest w trakcie tynkowania i narazie ocieplamy go znaczy sie ogrzewamy piecykiem zwanym potocznie trociakiem niestety podczas palenia trocin z rury odprowadzajacej spaliny fakt faktem ze byla ona troche prowizorycznie zamontowana wydostawaly sie niezliczone ilosci wody albo czaarnej mazi jak kto woli czy taka sytuacja moze miec rowniez miejsce w kominku i czy to cos nie bedzie dzialalo niszczaco na komin - cegly aa i jescze pytanko do pieca c.o. na odpady drewniane zapewne jest juz potrzebny wklad i znowu sie pytam czy ie znacie jakis wiodacych na rynku firm produkujacych takowe wklady i czy ma on byc ze stali nierdzewnej czy wystarczy ze zwyklej poniewaz z tego co sie orientuje te drugie sa znacznie tansze z gory dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł 21.01.2002 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2002 Z tego co wiem tylko stal nierdzewna ponieważ w kominie kondensuje się para wodna zawierajaca różnorakie produkty spalania.Spróbuj znależc na stronach bodajże komin-flex, może zainteresuje Ciebie. pozdrawiam Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlaniec 21.01.2002 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2002 Wynikiem wydzielania się tych mas smolistych jest wilgotność opału. Im bardziej mokry tym więcej mazi, sadza + woda. Drewno do kominka jak również odpady drewna do kotła muszą mieć odpowiednią wilgotność. Odnośnie wkładu do przewodu dymowego od kotła, jeśli spaliny będą miały niską temperaturę na pewno byłby potrzebny z uwagi ilość i mozliwość odprowadzenia skroplin. Duże ilości skroplin w krótkim czasie zniszczyłyby przewód dymowy. Natomiast jeśli spaliny będą miały podobną temperaturę jak te z kominka, nie ma potrzeby. Jest to więc zależne od rodzaju kotła. [ Ta Wiadomość była edytowana przez: budowlaniec dnia 2002-01-21 23:42 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markar2 20.10.2010 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Mam identyczny problem.Budowę zakończyłem w 2005 ale dopiero przed 2 tygodniami podłączyłem sobie do komina piec Salzburg-wkład kominkowy obudowany kaflami.Komin ma rozmiar bodajże 25x14 -firma która chce mi założyć wkład kominowy określiła że potrzeba 10 m rury owal 12x22 cm (fi 180).I teraz mam dylemat:zakładać wkład czy nie?Dodam że komin jest umieszczony w centrum domu-tzn. z jednej strony jest salon,z drugiej -klatka schodowa.Palę tak że szyber jest ciągle otwarty oraz drzwi balkonowe są uchylone. Z uwagi na fakt piec stoi tylko 15 cm od ściany tynk gipsowy wokół podłaczenia do komina zaczal sie kruszyc ale to jest normalne z uwagi na fakt krótkiego odcinka rury.Zawsze rano komin mam ciepły i obawa czy nie będzie problemu z tynkiem na klatce schodowej.Tak sobie mysle skoro komin sie nagrzewa to raczej nie bede miał problemu z wykwitami....?Dzięki wkładowi komin nie nagrzewałby sie tak.Pytanie wiec zakładac czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts