Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna derwniane czy PCV

Recommended Posts

• 6 months później...
W bloku mam drewniane z 1980 roku. Wieje jak 100 diabłów w czasie silniejszych wiatrów. Zrobiłem im gruntowny remont i ładnie wyglądają. Mam też 2 plastiki. 1 do d. bo pare razy mi przeciekł, pomimo że jest we wnęce i mniej jest narażony na czynniki atmosferyczne. 2 jest w miejscu eksponowanym, nie przecieka i jest ok. Oba plastiki łatwo się zamykają i otwierają, czego o drewnianych nie można powiedzieć (zwłaszcza balkonowych). I plastikowe i drewniane rosieją (nie mają żadnych nawiewek etc. ale drewniane nie są szczelne - dlatego uważam, że ciepła szyba i brak nawiewek nie jest powodem rosienia - szyba z 1980 r. ma słabe K a okna mają tyle nieszczelności, że dzisiejsze nawiewki to są b. szczelne przy tych oknach, a i tak rosieją zimą jak ch...a). Obecne drewniane są całkiem inne niż moje z 1980 r. Do chałupy ze względów praktycznych będę wstawiał plastiki bo nie lubię malować i dobrze się zamykają jak są dobrze wykonane (do drewnianych nie mam nic, tyz pikne są).

• 1 month później...
Kazdy kto mieszkał w pomieszczeniu z nowoczesnymi oknami z drewna wie na czym polega ich urok. Sš niczym luksusowy mebel. Naturalne i piękne. Człowiek nie czuje się niczym zamknięty w puszce. Malowanie powtórne dobrej jakœci okien to bardzo odległa perpektywa i dotyczy raczej tylko strony zewnętrznej.

Kazdy kto mieszkał w pomieszczeniu z nowoczesnymi oknami z drewna wie na czym polega ich urok. Sš niczym luksusowy mebel. Naturalne i piękne. Człowiek nie czuje się niczym zamknięty w puszce. Malowanie powtórne dobrej jakœci okien to bardzo odległa perpektywa i dotyczy raczej tylko strony zewnętrznej.

Moze i czlowiek nie czuje sie jak w puszce - raczej jak w pudelku drewniamyn. Draznia mnie takie sformuowania - zamkniety jak w puszce..., a co drewniane takiego maja ze nie czujemy sie zamknieci lub odizolowani??!!Moze wogole zrezygnowac z okien i miec same rolety?